Hlavní obsah

Američané zkoušejí hubnout podle bible

Právo, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Způsobů, kterými lze dosáhnout zázračného hubnutí, jsou stovky - od tvrdého odříkání, po počítání kalorií až po léčebné kúry, které mohou lidský organismus citelně ohrozit. Americká organizace First Place (Na předním místě) na to zase jde přes bibli.

Foto: Vratislav Konečný a archiv zámku
Článek

"Náš program vám změní život a dá vám i náboženský rozměr," vítá své návštěvníky webová stránka First Place. O srdceryvné příběhy o hubnutí a nalézání víry v Boha tu není nouze.

Třeba pětačtyřicetiletá Beth Farrisová, která shodila za rok osmnáct kilogramů: "Cítila jsem, že nemám dost sil, abych se s tím vyrovnala sama. Potřebovala jsem Boží pomoc."  

Návod na hubnutí

Nebo Karen Arnettová: "Když jsem měla nadváhu, neprojevovala jsem sílu, kterou mi Bůh dal. Ale teď, když hubnu, Bůh využívá nejslabší stránku mého života, aby projevil svou velikost."

Dieta, kterou nabízí First Place, přitom není v ničem objevná. Biblická studia již na počátku století potvrdila, že ve Starém zákoně je množství detailních dietetických návodů.

Židovská košer kuchyně se jimi ostatně řídí odnepaměti. Například hned v první knize, Genesis, Bůh nabádá člověka: "Hledal jsem vám na celé zemi každou bylinu nesoucí semena i každý strom, na němž rostou plody se semeny. To budete mít za pokrm." (Gen 1, 29).

Zatímco společnost First Place, která má pobočky ve třinácti zemích po celém světě, se zaštítila dobrozdáním Americká asociace pro výživu, metody jiných biblických diet zdaleka nejsou bez rizik.  

Dar od Boha

V Severní Karolíně propaguje reverend George Malkmus dietu s názvem Aleluja, jež je založena na čistě veganské metodě, tedy pojídání pouze syrové zeleniny. Podobnou ostrou dietu, kterou nazval Stvořitelovou, ordinuje svým stoupencům i Jordan Rubin.

A kde se vůbec bere ochota Američanů spojit hubnutí s aktivní vírou? Lynn Mitchellová z centra pro náboženská studia na univerzitě v Houstonu se domnívá, že se zde spojily dvě navýsost populární oblasti - víra ve vlastní tělo i v Boha.

"Americké církve pronikly prakticky do všech oblastí lidského konání. O dietu se zajímají milióny lidí a pro fundamentalisty to znamená naději, že je dieta daná přímo od Boha.

Reklama

Související témata:

Související články

Dietní alkohol hubnutí nebrání

Americká společnost Brown-Forman se rozhodla, že vyjde vstříc ctitelům víceprocentního moku, jenž se ani při snaze shodit nadbytečná kila nedokáží vzdát...

Dietní potraviny ohrožují linii

Mnohé ženy i muži si před letními radovánkami chtějí zdokonalit postavu. Často proto důvěřují výrobkům, na jejichž obalu se skví nápis light, tedy se sníženým...

Starosti bezlepkových pacientů

Zdravý člověk si může dát k jídlu všechno. Teprve až když se dostaví nemoc, se musí v jídle omezit. Pacienti, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, si však celý...

Výběr článků

Načítám