Hlavní obsah

Kvůli žloutence musela odložit studia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacetiletá studentka práv Eva J. se pravděpodobně na své praxi v advokátní kanceláři nakazila žloutenkou typu A. Po překonání akutního onemocnění, které si vyžádalo třítýdenní hospitalizaci, byla nucena pro přetrvávající únavu přerušit ze zdravotních důvodů studia.

Článek

Nemohla sportovat a dietu měla určenou na celý dlouhý rok. Vzhledem k přetrvávání mírného zvýšení jaterních testů, doporučil lékař Evě vzdát se jakékoliv zátěže, ať už sportovní nebo studijní. Až po roce se mohla vrátit do školy a pokračovat v náročném studiu. "Skutečnost, že se Eva preventivně nechránila proti žloutence, způsobila neočekávané změny v jejím životě, na které nebyla připraven," vyjadřuje se k případu praktická lékařka MUDr. Eva Charvátová.

Z Evina příběhu je patrné, že nebezpečí žloutenky číhá na každém kroku a týká se každého z nás. Zatímco k žloutence přijde člověk během okamžiku, následná léčba je časově náročná, komplikovaná, nákladná a nepříjemná. Zpravidla ji navíc doprovází řada nežádoucích a nepříjemných účinků, jako je zmiňovaná únava, chřipkový syndrom, apod., které Vás mohou na několik dalších měsíců vyřadit z běžného života.

"Mladí a relativně bezstarostní lidé, kterými studenti jsou, si velmi často neuvědomují velké riziko okamžitého přenosu nákazy žloutenkou," uvádí praktická lékařka MUDr. Eva Charvátová. "Velkým překvapením je pro ně pak nemoc, která je na dlouhou dobu vyřadí ze všech školních i mimoškolních aktivit. Nepříjemná je dieta a hlavně zákaz sportu na dobu minimálně půl roku po překonání základního onemocnění," dodává. Lze se tedy proti žloutence bránit? "Nejvhodnější prevencí proti tomuto onemocnění, kterou doporučuji všem svým pacientům, je očkování. To se určitě v tomto případě vyplácí," doporučuje MUDr. Charvátová.

K přenosu žloutenky typu A dochází nejčastěji orální cestou

Přestože je žloutenka typu A oproti "béčku" méně závažným onemocněním, neměli bychom ji podceňovat. K jejímu přenosu dochází především orální cestou z kontaminovaného jídla a vody. Je přitom jedno, zda si člověk virus na potraviny přenese sám, nebo zda byly kontaminovány virem již samotné potraviny. Žloutenky negativně ovlivňuje fyzický i psychický stav nemocného a celkově snižuje kvalitu jeho života.

Rozšířenější a zároveň více nebezpečnou žloutenku typu B způsobuje virus VHB, jenž je stokrát nakažlivější než virus HIV. K nákaze totiž stačí, aby se do těla dostalo mikroskopické množství infikované tělní tekutiny, např. krve.

Nakazit se žloutenkou je tedy opravdu snadné. Nejúčinnější a nejjistější ochranou proti ní je proto prevence v podobě očkování. Jednoduchým řešením je kombinovaná vakcína Twinrix účinná proti oběma typům žloutenky, A i B. Zájemcům o očkování ji předepíše každý praktický lékař. Někteří z nich nyní dokonce umožňují pacientům zakoupení vakcíny přímo ve své ordinaci bez nutnosti vyzvednout si ji v lékárně!

Reklama

Související články

Na očkování nemá smysl šetřit

Chceme-li si dovolenou opravdu užít, měli bychom hned, jak se rozhodneme, kam pojedeme, zahájit přípravu na cestu. Jiná je situace, pokud se budeme pohybovat...

Výběr článků

Načítám