Hlavní obsah

Počet osob nakažených žloutenkou letos v ČR vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Epidemiologové ČR zaznamenali k letošnímu červenci přibližně pětinásobný nárůst virové hepatitidy typu A ve srovnání s totožným obdobím za předešlý rok. V Česku se žloutenkou nakazilo již 189 lidí, tedy 5,5krát více než loni.

Článek

V České republice se v letošním roce dosud žloutenkou nakazilo 159 osob, třicet si jich onemocnění přivezlo ze zahraničí.

Letošní nárůst výskytu žloutenky typu A zdůrazňuje význam preventivního očkování. "Očkování proti žloutenkám je velmi důležité. Někteří z mých pacientů ho bohužel přes veškerá doporučení odmítají s tím, že je pro ně drahé," podotkl Igor Karen, praktický lékař pro dospělé z Benátek nad Jizerou, odborný garant pro infektologii za výbor Společnost všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (SVL ČLS JEP).

"Každý by se měl zamyslet nad tím, co je pro něj důležité. Investovat do vlastního zdraví je dnes již otázkou priorit ve všech věkových kategoriích," upozornil lékař.

Virus žloutenky typu A je značně odolný, přenáší se kontaminovaným jídlem, vodou nebo v důsledku přímého lidského kontaktu. U 50 procent lidí, kteří se žloutenkou typu A nakazí, nelze zjistit příčinu nákazy.

Úzkostlivá hygiena nestačí

Přestože většina lidí preventivní pravidla hygieny dodržuje, nelze se na ně spoléhat. Prohřešku se čas od času dopustí každý a nakazit se je snadné. Stačí se chytit infikovaného madla v MHD, psát na klávesnici počítače, telefonovat či platit a následně se dotknout úst.

Žloutenka typu A se člověku nemusí vyhnout ani při velmi přísném dodržování hygienických pravidel. Nákaza je možná například při konzumaci pečiva, z něhož si předchozí zákazník nakažený žloutenkou v obchodě vybíral bez použití sáčku či rukavice.

Česká republika je obecně považována za zemi s vysokými hygienickými standarty. Nedávné kontroly České obchodní inspekce (ČOI) však prokázaly, že hygienické podmínky, které panují v některých exotických restauracích, jsou přímo katastrofální. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Očkování proti žloutence se vždy vyplatí

I když se zdá, že na přemýšlení o dovolené a prázdninách je ještě hodně času, měli bychom alespoň začít uvažovat o očkování, které ochrání naše zdraví a mnohdy...

Čínské restaurace: panika z kontrol

Pondělní reportáž TV Nova o úděsné hygienické situaci v jedné kladenské čínské restauraci, při níž oznámil ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Pěkný,...

Inspekce zavřela další exotickou restauraci

Česká obchodní inspekce (ČOI) narazila při kontrolách provozoven veřejného stravování na další restaurace, které nedodržovaly hygienické předpisy. V Plzni...

Výběr článků

Načítám