Hlavní obsah

Soutěž s kampaní Evropské komise o klimatických změnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatujete si letošní nezvykle dlouhou zimu se spoustou sněhu? A jarní povodně, které vystřídala tropická letní horka? Neděje se s počasím něco nenormálního? Soutěž byla ukončena.

Článek

Klima se mění

Klima se vždy měnilo a vždy se bude měnit z přirozených důvodů. Měření z minulých let však ukazují, že během několika posledních desetiletí došlo vlivem lidské činnosti ke změnám, které vybočují z normálu. Podle klimatologa Víta Květoně z Českého hydrometeorologického ústavu je trend oteplování během posledních sta let zcela nezpochybnitelný. Podle jeho názoru může za 20 až 40 let na území České republiky panovat klima dnešní severní Itálie. Včetně toho, že se zde rozšíří nové druhy rostlin či hmyzu - například klíšťata budou i tam, kde dosud ne: na horách. Klimatické změny způsobí, že bude obecně tepleji a některé ostrovy a pobřežní oblasti zmizí pod vodou, protože se zvýší hladina oceánů kvůli tání ledovců. Bude více vichřic, záplav, vln veder a období sucha. Některé druhy zvířat a rostlin citlivých na klima vyhynou.

Mnoho lidí si myslí, že na jejich chování nezáleží. Opak je pravdou!

Přibližně 16 % skleníkových plynů v zemích EU způsobují domácnosti. Každý občan Evropské unie ročně zapříčiní vznik jedenácti tun skleníkových plynů, především pak CO2. Většinu emisí skleníkových plynů v EU způsobuje výroba a spotřeba energie (61%), následuje doprava (21%). Výroba energie i doprava používají fosilní paliva (uhlí, ropu a zemní plyn), při jejichž pálení dochází ke vzniku CO2. Asi polovina emisí v dopravě je způsobena osobními automobily. Z toho vyplývá, že jednotlivci mají na tyto emise přímý vliv. Kampaň Evropské komise pod hesly "Ztlum, Vypni, Recykluj, Choď, Změň se!" nabízí na stránkách v češtině www.climatechange.eu.com celou řadu praktických a jednoduchých návodů pro jednotlivce, jak snížit emise skleníkových plynů. Vybírat lze z padesátky tipů, jak snížit emise skleníkových plynů. Vybírat lze z padesátky tipů, jak snížit emise, které sahají od snížení teploty topení v bytě o 1°C (což představuje až desetiprocentní úsporu energie na vytápění) až po radu nenechávat televizory a počítače zapnuté v pohotovostním režimu "stand-by" (úspora energie 10 %) nebo tisknout oboustranně. Spočítejte své úspory CO2 na uhlíkové kalkulačce na stránkách kampaně!

Vyhrajte tričko nebo flash s logem kampaně!

soutěžní otázka:

Vědecké fórum vytvořené v rámci Spojených národů v roce 1988, které spojuje tisíce klimatologů z celého světa, předpovídá, že v důsledku lidských aktivit dále vzroste celosvětová průměrná teplota o 1,4 až 5,8 °C do roku 2100. Jaký je oficiální název tohoto fóra? (nápověda na www.climatechange.eu.com )

A co můžete vyhrát?

5 x flash + reflexni pásku na ruku

25 x tričko kampaně

Soutěže se může zúčastnit každý, kdo správně zodpoví soutěžní otázku a odešle ji do 30.10. 2006 na e-mailovou adresu: NovinkyZena1@seznam.cz . Výherci budou o výhře informováni zaslaným e-mailem a to na adresu, z níž soutěžící pošle svou odpověď.

Věděli jste?
*Když snížíte doma nastavenou teplotu o jeden stupeň, můžete ušetřit až 7 % nákladů na energii. Sedmdesát procent z celkové energie spotřebované v domácnostech jde na vytápění.
*Necháte-li nabíječku mobilního telefonu v zásuvce, stále spotřebovává elektřinu. Odhaduje se, že se promrhá 95 % energie, jestliže necháte nabíječku nepřetržitě v zásuvce.
*Pokud ujedete autem 15 000 km za rok (evropský průměr) a vyberete si model, který spotřebuje 5 litrů na 100 km namísto 7 litrů, ušetříte 300 litrů za rok. To má cenu 300 až 400 EUR a nevznikne 750 kg emisí CO2.
* Zapnutá klimatizace v autě zvyšuje spotřebu paliva a emise CO2 přibližně o 5 %.
*Jeden strom střední velikosti absorbuje ročně asi 6 kg CO2.

Reklama

Související témata:

Související články

Ekologický motor má snad i GM

V titulku článku byste mohli cítit trochu ironie. Proč? GM představil svůj první ekologický motor, který má objem 3,9 l, spaluje ethanol E85, má "nižší"...

Výběr článků

Načítám