Hlavní obsah

Se sluncem přicházejí opary

Právo, Anna Vejvodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přichází léto a s ním i letní opary. Obvykle postihují lidi, kteří jimi trpí jen výjimečně. "Jejich výsev často odstartuje přílišné slunění, ale také stres nebo fyzická zátěž," říká MUDr. Miroslava Pelechová, primářka z Ústavu lékařské kosmetiky v pražských Emauzích.

Článek

Z dalších podnětů to bývá například horečka, nevyspání, virózy a infekce nebo drastické diety, které oslabují tělo.  

Opar není jen kosmetickou vadou, je nemocí. Vyvolávají ho spící viry ze skupiny herpesvirů (HSV 1 a HSV 2), které má v těle 85-90 procent populace ČR. Lidé se infikují obvykle v dětství, často prostřednictvím drobných poranění. Ale viry se přenášejí také přímým kontaktem (například líbáním).  

První typ (HSV 1) vyvolává infekci kolem pusy, na sliznicích úst, ale také v obličeji a na krku. Nejzáludnější jsou ovšem ty v okolí oka. Mohou se totiž rozšířit až do něj a způsobit tam vážné problémy.  

Druhý typ oparu (HSV 2) se vyskytuje hlavně v okolí pohlavních orgánů.

Tea tree olej

Protože opar v létě většinu lidi zaskočí, začnou ho léčit pozdě. Mnohým to zbytečně znepříjemní dovolenou. Proto se vyplatí, když jsme na něj připraveni. Prostředky, které ho mírní, mají být přibaleny v cestovní lékárničce.

"Lidem, kteří nejprve sáhnou po přírodních prostředcích a teprve potom po lécích, se osvědčuje například tea tree olej.

Na cestách se dá využít i jako přírodní dezinfekce na drobné rány a na řadu dalších drobných potíží," vysvětluje doktorka Pelechová. "Čím dřív ho použijí, tím lépe. Optimální je nanést ho na postižené místo na rtu rychle, hned, jak ztrácí citlivost a začíná svědit nebo pálit. Jeho hlavní význam je podle mě v tom, že opar hezky vysušuje. Musí se však nanášet s citem, zvlášť pokud je olej koncentrovaný, aby postižené místo nepřesušil a to pak zbytečně nepopraskalo. Olej může do určité míry bránit i druhotné infekci postiženého místa."

Jaké léky?

Lidé, kteří dávají přednost lékům, mohou vyzkoušet gely nebo krémy typu Herpesinu, Duviry, Mirachinu, Zoviraxu, případně jiných podobných přípravků. Pokud hrozí, že se opar zanítí, má smysl použít antibiotickou mast (framykoin, fucidin apod.). Zajímavou novinkou je gel, který na oparu vytvoří pružný a hojivý film. Ten brání jeho dráždění a infikování. Je k mání v lékárnách.

Kdo ví, že je k oparům náchylný, měl by mít s sebou tablety. Třeba Provirosan, Herpesin, Zovirax a další antivirotika. Pokud je použijí při prvních příznacích, mohou vysev oparů významně přibrzdit a zrychlit vyléčení. Bez léků to obvykle trvá 10 až 14 dní.

Propolis raději ne

Lidové prostředky, jako tinktury z léčivých bylin, propolis, zubní pasta nebo bílek nemusí pomoci vůbec a někdy vyvolají kontaktní alergii. Puchýřky se pak nezhojí, naopak zánět se vystupňuje a může se změnit v ekzém, infikovaný navíc bakteriemi.

Užitečná béčka

Čím dříve začne postižený člověk s léčbou, tím rychlejší a lehčí má onemocnění průběh. Také obvykle předejde vzniku dalších komplikací.

Bývá užitečné, když imunitu posílí dostatečnou dávkou vitamínů, především skupiny B.

"Pokud se opary člověku stále vracejí, měl by si nechat vyšetřit imunitní profil, aby zjistil, proč tomu tak je," říká MUDr. Pelechová. "Pokud se ukáže, že má sníženou imunitu, nemusí ji povzbuzovat jenom léky, ale také tím, že zlepší svou životosprávu. A začne se třeba i otužovat. Výsledek ho může mile překvapit."

Reklama

Související témata:

Související články

Opary mohou zavinit i oslepnutí

Opary, které vyrážejí na lidských rtech, působí nejen odpudivě, ale přinášejí postiženému i spoustu trápení a bolesti. Zvláště když vodnaté puchýřky začnou...

Opar je známost na celý život

Tlumočnici pomáhala na opary metoda, o které skoro nikdo nic nevěděl: ozařování terapeutickým laserem. Dokázala výsev oparů zmírnit. A v každém případě...

Výběr článků

Načítám