Střevo má ve zdravém trávicím traktu mnoho rozličných funkcí. Dochází zde ke trávení potravy, malé částice stravy jsou absorbovány a poté přeměňovány na energii. Vitamíny a minerály jsou transportovány do krevního oběhu, střevní trakt přispívá k detoxikaci organismu a zde přítomné imunoglobuliny a protilátky představují první obrannou linii organismu.

Pokud dojde k narušení trávení, dochází k podráždění střev, což může způsobovat , že se mezi jednotlivými střevními buňkami střevní sliznice vytvoří velké prostory. Přes tyto " díry" mohou do krevního oběhu pronikat bakterie, toxiny a částice jídla, které by se sem normálně nedostaly. Velké molekuly potravy a toxické látky ale do krevního oběhu nepatří, proto se naše tělo brání a výsledkem celého procesu je produkce protilátek nejen proti těmto částicím, ale také proti zdravým tkáním našeho těla. Imunitní systém se stává přetíženým a vyčerpává se. Kyslík a palivo se spotřebovává, imunitní buňky se opotřebovávají rychleji a nereprodukují se v dostatečném počtu.

Čím častěji tedy jíme určitou potravinu, na kterou naše tělo vytváří protilátky, tím se imunitní reakce více stupňuje až může vyústit v řadu závažných onemocnění.

Jak se toto onemocnění projevuje

Jako potravinová alergie -  protilátky se vzbouří proti proteinům obsaženým v potravě. Tato reakce se projeví velmi rychle po požití dané potraviny. Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži (vyrážky, pupínky), zvětšením jazyka nebo jícnu, také se mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí.

Potravinovou intolerancí - bohužel tento stav je velmi složité včas rozpoznat, jelikož se projevuje velice nenápadně. Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci. Je způsobena nedostatkem nebo absencí látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy. V případě pozření intolerantní složky potravin, tělo není schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče). Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývají enzymy štěpící intolerantní složky. Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr), způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr).

Tyto potraviny se mohou stát příčinou mnoha onemocnění spojených s trávicím systémem a trávením, ale i mnoha dalších onemocněních, která na první pohled nemají s trávicím traktem nic společného.

Choroby spojovány s potravinovou intolerancí

Až 50 % lidí mají problémy především s Gastro-intestinálním traktem projevující se bolestmi břišního původu, zácpou, průjmy, syndromem dráždivého tračníku apod. U 16 % lidí dochází k dermatologickým onemocněním jako jsou akné, atopický ekzém, lupénka či různé formy svědění a pálení kůže. Neurologické onemocnění (bolesti hlavy, migrény a závratě) se projevuje asi u 10 % lidí. U dalších 10 % se poté jedná o respirační onemocnění (astma, rýmy, obtíže s dýcháním). Intolerance může dále způsobovat i některá  kloubní onemocnění či psychické problémy.

Test potravinové intolerance

Test potravinové intolerance testuje 96 druhů potravin, měřením imunoglobulínové formace. Výsledkem testu je doporučení potravin, které můžeme jíst bez omezení a zároveň doporučení těch, které bychom měli úplně vyloučit. Díky tomuto zjištění lze tedy velmi snadno sestavit tu nejvhodnější dietu, která je též nejúčinnější léčbou.

Dle odborníků u poloviny až u dvou třetin nemocných, kteří dodržují dietu, dochází velmi rychle ke zlepšení celkového stavu.  K rychlejší léčbě pak přispívají látky, které dokáží nejen upravit trávení, ale i zrekonstruovat porušenou střevní flóru - jako jsou probiotika a prebiotika, L-glutamin, polynenasycené mastné kyseliny - DHA, GLA.