Hlavní obsah

Lékaři varují před zimními úrazy páteře

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Poranění páteře tvoří asi tři procenta všech úrazů. Ze všech poranění páteře je pak čtvrtina v krční oblasti a zbylá část v oblasti hrudní a bederní. Nejvíce jich je při lyžování, sáňkování a bobování.

Článek

"Asi třetina případů poranění páteře je spojena s poraněním míchy a nervových kořenů," řekl v úterý Právu lékař Jiří Chrobok, přední český operatér páteří z pražské Nemocnice Na Homolce. Uvedl, že v České republice každý rok "dojde ke vzniku zhruba 250 míšních postižení".

"V úrazech vedou sportovci a takzvaná jiná činnost, kterou se zabýváme ve volném čase," zdůraznil Chrobok.

Dodal, že je nezbytné se i v autě připoutat. "Pětinásobně se totiž zvyšuje riziko smrti pro cestující na předním sedadle automobilu, pokud zadní spolucestující není připoután," řekl operatér.

Nebezpečné uklouznutí

Zástupce primáře neurochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce Luděk Prokop zdůraznil, že právě v zimě jsou úrazy páteře velmi časté. "Nejde jen o lyžování, sáňkování, ale i o běžné uklouznutí na chodníku. Právě těchto případů přibývá zejména u starších osob, které uklouznutím dopadají na hýždě a poraní si bederní páteř."

Oba lékaři se shodují v tom, že první pomoc by měla být velmi citlivá a do příjezdu lékaře je lepší s pacientem nepohybovat. Transport by se pak měl provádět na rovném a tvrdém lehátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám