Hlavní obsah

Klaus podpořil onkologický program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus přijal ve čtvrtek na Pražském hradě výbor České onkologické společnosti (ČOS), který ho seznámil s národním onkologickým programem. Hlava státu tento program všestranně podpořila.

Článek

"Je to mimořádně důležité pro každého z nás. Toto není program dovnitř k lékařům, ale k veřejnosti, je to pokus oslovit ji, aby dbala na prevenci," řekl prezident. Předseda ČOS profesor Jiří Vorlíček uvedl, že každý rok onemocní rakovinou 60 000 pacientů a za pět let to bude již 70 tisíc lidí. Každý třetí dostane zhoubný nádor a každý čtvrtý na něj zemře. "Proto je tak nutná prevence," zdůraznil.

Národní onkologický program počítá s výukou k prevenci nádorů už ve školách. Rakovinu v České republice léčí asi 200 odborných pracovišť. Kromě toho vznikne asi 20 onkologických center, která budou vybavena špičkovými prostředky a budou se zabývat nejsložitějšími případy. Prezident Klaus i profesor Vorlíček zdůraznili potřebu, aby se program co nejdříve dostal mezi lidi a ti ho vzali za svůj.

Reklama

Výběr článků

Načítám