Hlavní obsah

Mladí muži preferující nezdravou stravu mají menší množství spermií

Novinky, das

Oblíbené fast food dobrůtky a slazené či energetické nápoje velmi významně ovlivňují testikulární funkci u mladíků. Jak ukázal výzkum vědců z americké Harvardovy univerzity, mladí muži konzumující západní tučnou stravu mají mnohem méně spermií než ti, jejichž jídelníček je založen na konzumaci ryb, drůbežího masa, ovoce a zeleniny.

Foto: Profimedia.cz

Spermie. Ilustrační foto

Článek

Za nízký počet spermií je považováno méně než 15 milionů spermií na mililitr či méně než 39 milionů spermií v celém ejakulátu.

„V posledních letech u mužů v západních zemích velmi významně klesl počet spermií. Nedávný výpočet ukázal, že počet spermií mužů Severní Ameriky, Evropy, Austrálie a Nového Zélandu se za posledních 40 let propadl o neuvěřitelných 59 %, přičemž se zároveň zhoršila i jejich kvalita,” uvedli vědci na letošním výročním zasedání Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii v rakouské Vídni.

Klesající počty spermií jdou přitom ruku v ruce s horší kvalitou stravování. Vědci v letech 2008 až 2017 sledovali 3000 zdravých mužů z Dánska, a kromě jejich stravy analyzovali i výsledky lékařské prohlídky povinné vojenské připravenosti. Z jejich výzkumu vyplynuly následující výsledky.

Muži s „opatrným” způsobem stravování, kteří ve své stravě preferují velké množství ryb, kuřecího masa, zeleniny a ovoce měli největší množství spermií.

Vegetariáni měli o něco méně spermií, stejně tak muži preferující maso připravované za studena, celá zrna, mléčné výrobky či majonézu.

Nejhůře pak dopadli muži preferující západní stravu - červené maso, hranolky a další potraviny s vysokým množstvím tuků. Jejich množství spermií se pohybovalo kolem 8,86 milionu/ml. Jednalo se přitom o nižší počet spermií, než měli silní kuřáci.

„Naše zjištění podpořilo další důkazy ukazující na fakt, že zdravé stravovací návyky jsou spjaty s výrazně vyšším počtem spermií, ale i jejich lepší kvalitou,” dodal pro CNN jeden z vědců Peter N. Schlegel.

Rada odborníků pro všechny mladé muže, kteří touží zlepšit své sexuální zdraví, tedy zní: Dbejte na vyváženou stravu, jejíž součástí jsou mléčné výrobky a čerstvá zelenina, a to vše kombinujte s odpovídajícím spánkem a pravidelným cvičením.

Podobné doporučení mají odborníci i pro ženy. Pokud touží otěhotnět, pak by se měly zaměřit také na zdravé stravování. Jak ukázala jiná studie, ženy, které si často dopřávají jídla z fast foodů a jedí málo ovoce otěhotní za mnohem delší dobu, než tomu je u žen s vyváženým jídelníčkem.

Reklama

Související články

I strava může zvýšit šance na otěhotnění

S odkládáním rodičovství na později přibývá žen, které mají problém s otěhotněním. Tyto ženy by často udělaly cokoliv, aby daný stav zvrátily. Podle odborníků...

Výběr článků

Načítám