Hlavní obsah

Přibývá párů podstupujících umělé oplodnění, může za to i vyšší věk žen

Novinky, das

Problémy s přirozeným početím dítěte musí dnes řešit téměř každý čtvrtý pár. Každé desáté české dítě se přitom narodí díky asistované reprodukci. Svůj podíl na tom mají muži i ženy. Zatímco u mužů klesá počet živých spermií, u žen je tím největším viníkem vyšší věk. Průměrný věk zájemkyň o umělé oplodnění již přesáhl hranici 36 let.

Foto: Profimedia.cz

Každé desáté české dítě se narodí díky asistované reprodukci.

Článek

Změna životního stylu, kariéra a dlouhé hledání toho pravého často vedou k tomu, že ženy s početím dítěte nikam nespěchají. Dle statistických údajů se průměrný věk rodiček od počátku století zvýšil o čtyři roky na necelých 31 let. Největší podíl na tomto nárůstu mají ženy ve věku 35–39 let, kterých je na porodních sálech téměř čtyřikrát více. A právě ženy blížící se magické hranici čtyřicítky jsou nejčastějšími pacientkami na odděleních center asistované reprodukce.

„Kvalita vajíček klesá s přibývajícím věkem ženy, takže kolem věku 40 let je procento vajíček schopných po oplození pokračovat ve vývoji minimální. U starších žen navíc vznikají častěji defektní embrya, která mají nižší potenciál uhnízdění do děložní sliznice,“ varuje gynekolog Jan Lacheta z klinického centra Iscare.

Problémy s početím u žen může způsobit také dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce. Hormonální antikoncepce, pokud je nasazena v době, kdy žena či dívka ještě nemá stabilní menstruační cyklus, může způsobit následnou neplodnost. „Je potřeba, aby se tělo a hormonální systém naučily fungovat přirozeně a hlavně samovolně. Pokud mu to nebylo dopřáno, může se po vysazení antikoncepce stát, že žena nebude nějakou dobu vůbec menstruovat a produkovat vajíčka, její cyklus nepoběží,“ vysvětluje primář Daniel Struppl z pražského GynCentra.

Problém je přitom stejný na straně žen jako na straně mužů. Zatímco před pěti lety byla spodní hranice plodnosti 20 milionů živých spermií v 1 ml ejakulátu, teď je hranice posunuta o čtvrtinu, tedy na 15 milionů spermií.

Na kvalitu spermií má vliv především životní styl, který řada z nás podceňuje. Přestože pracujeme často více než deset hodin denně, nedopřáváme si pravidelný relax. Na nevhodném životním stylu nesou svůj díl i kouření, alkohol či nedostatek pohybu. A to vše má samozřejmě vliv na naše zdraví.

Řešení v podobě dárcovství

Řešením nekvalitních vajíček či spermií je jejich dárcovství, které je ale u nás poměrně složité. Dárci musí absolvovat řadu vyšetření včetně genetických testů, a docela dlouho proto trvá, než se ze zájemce o dárcovství stane opravdu dárcem. Potvrzují to i čísla, kdy většina českých klinik má ve své databázi pouze několik desítek potenciálních dárců a dárkyň.

Předejít možným rizikům plodnosti, jako jsou třeba závažné onemocnění nebo úraz, pomůže také social freezing neboli zmrazování zdravých pohlavních buněk. Preventivní zmražení spermií a vajíček je ideální ve věku kolem dvaceti let.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám