Bibimbap


Korejské jídlo bibimbap se připravuje z rýže a přísad, které se poskládají do misky a strávník si pak vše sám promíchá. Může být vegetariánský i masitý.

Korejské jídlo bibimbap se připravuje z rýže a přísad, které se poskládají do misky a strávník si pak vše sám promíchá. Může být vegetariánské i masité.

FOTO: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
  • 90 g mrkve
  • 20 g mořských řas
  • 80 g fazolových klíčků
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 30 g čínského zelí
  • 300 g rýže
  • 2 vejce
  • 60 g pálivé paprikové (chilli) omáčky

POSTUP:

  1. Mrkev, fazolové klíčky a čínské zelí spařte jednotlivě v osolené vodě a odložte stranou.
  2. Do velké misky naaranžujte rýži uvařenou v osolené vodě, na ni vedle sebe rozložte orestovanou zeleninu, mořské řasy, pálivou omáčku, ztracená vejce a vše pokapejte sójovou omáčkou. Každý si svůj bibimbap před konzumací sám zamíchá.
  3. Ztracené vejce: ´Vajíčko rozklepněte do misky s octem (asi 100 ml) a společně pak vlijte do litru vroucí, osolené vody roztočené do víru. Vařte zvolna čtyři minuty, poté vejce vylovte děrovanou naběračkou.

Manakish

Manakish, také manaqish nebo manakeesh jsou tradiční placky z kynutého těsta zapékané s různými náplněmi. Setkáte se s nimi v kuchyních Sýrie, Libanonu, Izraele či Jordánska, říká se jim pizza Středního východu. Na přípravu můžete použít pita chléb.

Manakish, také manaqish nebo manakeesh jsou tradiční placky z kynutého těsta zapékané s různými náplněmi. Setkáte se s nimi v kuchyních Sýrie, Libanonu, Izraele či Jordánska, říká se jim pizza Středního východu. Na přípravu můžete použít pita chléb.

FOTO: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
  • 1 placka pita chleba
  • 60 g eidamu 40%
  • 50 g nivy
  • 50 g kozího sýru
  • 30 g zelené papriky
  • 30 g červené papriky
  • 8 černých oliv
  • 20 g cibule
  • 10 g smetany
  • oregano
  • sezam
  • olivový olej na smažení

POSTUP:

  1. Pita chléb potřete smetanou a posypte eidamem, nivou, kozím sýrem, paprikami, olivami a cibulí.
  2. Oregano se sezamem osmažte a nasypte na pitu. Celé pak zapečte 10 minut na 180 °C.

Tofu stir fry

FOTO: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
  • 100 g tofu natural
  • 180 g žampionů
  • 150 g pórku
  • 5 g čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 g solamylu
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • třtinový cukr
  • sůl
  • olej
  • sezam
  • čerstvý koriandr

POSTUP:

  1. Tofu nakrájené na kostičky orestujte, přidejte žampiony, pórek, sójovou omáčku, zeleninový vývar, zázvor, cukr, sůl.
  2. Nakonec zahustěte solamylem rozmíchaným v trošce vody. Podávejte s rýží ozdobené zeleným koriandrem a sezamem.

FX Gourmet seitan tortilla s jogurtovým dipem


Seitan, známý i jako pšeničný lepek, zjednodušeně gluten anebo jen lepek, je potravina vyrobená z pšeničného lepku. Tvoří vegetariánskou alternativu k masu, kterému se podobá víc než sójové výrobky. Uplatňuje se zejména v asijské kuchyni.

Seitan, známý i jako pšeničný lepek, zjednodušeně gluten anebo jen lepek, je potravina vyrobená z pšeničného lepku. Tvoří vegetariánskou alternativu k masu, kterému se podobá víc než sójové výrobky. Uplatňuje se zejména v asijské kuchyni.

FOTO: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE:
Na tortillu:
  • 240 g seitanu
  • 1 bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 paprika
  • 1 mrkev
  • 50 g ledového salátu
  • 50 g salátu lollo rosso
  • 100 ml olivového oleje
  • 50 ml sójové omáčky
Na dip:
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce octa
  • jarní cibulka
  • sůl
  • pepř
  • petrželová nať - podle chuti

POSTUP:

  1. Seitan s cibulí a česnekem orestujte na oleji se sójovou omáčkou.
  2. Tortillu naplňte salátem a zeleninou, přidejte orestovanou směs a celé přelijte dipem.

Může se vám hodit na Zboží.cz: