Hlavní obsah

Kouření velmi významně snižuje dobu spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikotin je silným stimulantem, a i když je konzumován v podobě náhražky, velmi významně zhoršuje délku i kvalitu spánku. Potvrdil to i nejnovější výzkum francouzských vědců, kteří zaznamenali pomocí elektroencefalogramu (EEG) změny v mozkových vlnách u kuřáků při spánku.

Foto: Profimedia.cz

Kuřáci spí mnohem méně než nekuřáci.

Článek

Jak ukázal průzkum 12 637 osob ve věku od osmnácti do pětasedmdesáti let, většina kuřáků spí denně méně než šest hodin. Délka jejich spánku se přitom odvíjí od míry jejich závislosti na tabáku.

Podle francouzského epidemiologického bulletinu velmi závislí kuřáci trpí dvakrát více nespavostí než ostatní populace (25,5 procenta oproti 12,6 procenta).

„Spánek kratší než šest hodin je přitom spojován s mnohými nemocemi, jako jsou obezita, cukrovka druhého typu, kardiovaskulární choroby, deprese, a s náchylností k dopravním nehodám,“ upozorňují autoři studie.

Jak je to u alkoholu a dalších psychoaktivních látek

Konzumenti tabáku, konopí a velcí pijáci se také obvykle považují za tzv. sovy, které chodí v týdnu spát až po 23. hodině, někdy až o půlnoci a o víkendu ještě o dvě hodiny později. I tento životní styl je z hlediska zdraví škodlivý.

Lidé, kteří hůře usínají, si často dávají sklenku tvrdého alkoholu či vína před spánkem. Lépe se jim poté usíná. Podle vědců by se ale tito lidé měli mít na pozoru.

Alkohol sice může usnadnit usínání, ale jeho zneužívání vede k tomu, že se člověk v noci často budí a jeho spánek je roztříštěný. Navíc dávka potřebná k usnutí se časem zvyšuje.

Reklama

Související články

Osm důvodů, proč bychom raději měli spát nazí

Spánek je v životě každého člověka důležitý. A to nejen jeho délka, výrazný vliv mají i další okolnosti - například v jakém prostředí a v čem spíte. Pokud si...

Výběr článků

Načítám