Pečený losos se zeleninou

FOTO: Dione

Suroviny: 2 filety lososa, 250 g zeleninové směsi Exclusive Julienne (mrkev, cuketa, kedlubna, pastinák, pórek a celer), 2 lžíce olivového oleje, 2 plátky citronu, mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: 

Rozmrazenou zeleninu vysypte do mísy, přidejte olivový olej, sůl, pepř a vše opatrně promíchejte. Připravte si dva kusy pečicího papíru a na každý navrstvěte zeleninovou směs. Lososa zbavte kůže a položte ho na hromádku zeleniny. Takto připraveného lososa osolte, opepřete a na každý kus položte plátek citronu. Pečicí papír přeložte napůl a vytvořte balíčky, které dobře utěsněte. Hotové balíčky vložte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 210 stupňů cca 10–15 minut.

 Pohankové ravioly s ricottou a špenátem

FOTO: Znojmia

Suroviny na ravioly: 2 hrnky pohankové mouky, ½ lžičky soli, 2 žloutky, 1 vejce, 1–2 lžíce olivového oleje

Na náplň: 200 g ricotty, 200 g mraženého Českého špenátu, ½ lžičky soli, stroužek česneku, ½ lžičky muškátového oříšku

Postup: Špenát nechte rozmrazit, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a smíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. V míse smíchejte ingredience na ravioly a vypracujte těsto. Rozválejte jej na pláty o velikosti formičky na led a tloušťce zhruba 3 mm. Prohlubně u formičky vymažte olejem a jeden vyválený plát na ni položte. Lehce prsty zamáčkněte těsto do prohlubní a naplňte směsí špenátu a ricotty. Na připravené ravioly položte druhý vyválený plát a ořízněte přebytečné těsto. Formičku obraťte a jednotlivé ravioly oddělte nožem od sebe. Jejich strany pak stlačte hrotem vidličky. Postup opakujte, dokud nezpracujete celé těsto a náplň.

Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, do ní dejte postupně všechny ravioly. Vařte zhruba 3 minuty – jakmile vyplavou na hladinu, vyjměte je z vody. Hotové ravioly podávejte s cherry rajčátky, sušeným tymiánem a piniovými oříšky.

 Omeleta s rukolou, špenátem a slunečnicovými semínky

FOTO: Svět zdraví

Suroviny: 50 g slepičího vejce (1 ks), 40 g bílků ze slepičích vajec (ze 2 vajec), 30 g baby špenátu (1 hrst), 30 g rukoly (1 hrst), 10 g loupaných slunečnicových semínek (1 polévková lžíce), 50 ml čerstvého polotučného mléka, 3 g soli (0,5 čajové lžičky), 3 g pepře (0,5 čajové lžičky), 5 g přepuštěného másla (ghí, 1 čajová lžička), 25 g žitného knäckebrotu (2 ks)
Postup: V misce rozšlehejte vidličkou vajíčko, bílky a mléko a vmíchejte také sůl a pepř. Přidejte rukolu, špenát a slunečnicová semínka a ještě jemně promíchejte. Směs vlijte na rozpálenou pánvičku potřenou přepuštěným máslem (ghí) a z obou stran osmažte. Podávejte s žitným knäckebrotem.

 Quinoa s kuřetem, mandlemi a cherry rajčátky

FOTO: Tesco

Suroviny: 200 g červené quinoy, 5 lžic olivového oleje, 1 velká cibule, 1 kuřecí prso, 2 hřebíčky, jarní cibulka, 250 g cherry rajčátek, petrželka, hrst mandlí, sůl, pepř

Postup: Quinou uvařte podle návodu na obalu. Mezitím na pánvi na oleji orestujte nasekanou cibuli a kousky kuřecího masa. Přidejte na pánev hřebíček, osolte, opepřete a restujte maso doměkka, asi 15 minut. Poté vmíchejte nasekanou jarní cibulku, cherry rajčátka a jen krátce prohřejte. Přimíchejte uvařenou quinou. Pokrm na talířích zasypte petrželkou a mandlemi.

Tip: Místo quinoy lze použít kuskus.