Hlavní obsah

Lékaři zachránili ženě nos poté, co si ho zničila zázračnou mastí na léčbu rakoviny

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistá žena jménem Kelly si na černém trhu poté, co se u ní objevila rakovina kůže, objednala kontroverzní černou mast „Black Salve”, jež je na internetu „doporučována” k léčbě tohoto druhu rakoviny. Po opakovaném natírání se jí ale doslova rozpadla špička nosu. Absolvovala tedy zákrok na plastické chirurgii, který se ovšem nepovedl. Pomohli jí až renomovaní američtí plastici Terry Dubrow a Paul Nassif z televizního pořadu Botched, kteří jí museli provést kompletní rekonstrukci nosu.

Foto: Profimedia.cz

Kelly si vlastní nos zničila používáním zakázané homeopatické mastičky, která jí měla pomoci s léčbou rakoviny kůže.

Článek

Kelly se na nose objevil bazaliom - jeden z nejčastějších typů rakoviny kůže, který je dobře léčitelný. Místo toho, aby léčbu nechala na lékařích, vsadila na samoléčbu pomocí kontroverzní homeopatické masti Black Salve, jež je ve Spojených státech zakázána již od konce padesátých let minulého století.

Mast nádor sice odstranila, ale zároveň ženě naprosto zničila špičku nosu.

Foto: Profimedia.cz

Po natírání masti se jí nos doslova rozpadl.

Kelly se tak rozhodla podstoupit speciální plastickou operaci, která jí měla nos opravit. Operace se ale bohužel nezdařila. Kelly sice měla nový nos, ale mnohem větší než dříve.

Foto: Profimedia.cz

Kelly se rozhodla podstoupit speciální plastickou operaci, která se ale bohužel nepovedla.

Proto se rozhodla přihlásit do televizního pořadu Botched (Zpackané operace), kde slavní plastičtí chirurgové pomáhají lidem napravit neúspěšné zákroky jiných plastických chirurgů.

Doktor Paul Nassif se u Kelly rozhodl ke kompletní rekonstrukci nosu a přizval k sobě ještě odborníka na jizvy a pigmentace, který ženě pomohl k požadovanému výsledku.

Foto: Profimedia.cz

Další operaci provedli renomovaní plastičtí chirurgové

S konečným výsledkem pak byla spokojena nejen Kelly, ale i samotní chirurgové, kteří zároveň lidem kladli na srdce: „Některé homeopatické léky mohou fungovat, pokud jsou dodržovány přesné pokyny použití. Nicméně nikdy by taková léčba neměla probíhat bez dohledu lékaře. Důsledky pak mohou být fatální,” uzavřeli téma pro Daily Mail lékaři.

Černá mast Black Salve
Název Black Salve vznikl odvozením od názvu severoamerické rostliny Sanguinaria canadensis, u nás známé pod názvem krvavěnka kanadská či krevnice kanadská. Rostlina jako taková je používána pro homeopatickou léčbu.Masti z ní dostupné na trhu se mohou lišit, ale často obsahují chlorid zinečnatý, jenž je korozivní vůči kovům. Při použití masti se ale může také spálit kůže a na jejím povrchu se pak utvoří tmavý strup tzv. eschara (vzniká odumřením pokožky a často po kontaktu kůže se silnými kyselinami a zásadami).Podle příznivců od sebe tato mast odděluje zdravé a poškozené tkáně, nicméně neexistují žádné důkazy, že tomu tak skutečně je. Studie spíše naznačují, že všechny tkáně, které přicházejí do kontaktu s touto mastí, se poškodí, což vede k zánětu, následně k vytvoření tmavého strupu a nakonec k odumření tkáně, která odpadne.Přestože ji někteří léčitelé doporučují jako možnou léčbu rakoviny, existují naopak důkazy, že kromě velkých bolestí může způsobit i šíření rakoviny.Ačkoliv i u nás lze tuto mast koupit online, stejně jako knihu propagující její zázračné účinky, americké úřady ji zakázaly již v padesátých letech minulého století, kdy ji prodával samozvaný rakovinový specialista Harry Hoxley na léčbu vnitřních i vnějších onkologických onemocnění.V dubnu loňského roku dokonce FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) zaslal varovné dopisy 14 společnostem, které na svých stránkách prezentovaly pozitivní účinky této masti, a žádal je o okamžité odstranění těchto dezinformací. V roce 2012 byla mast zakázána i v Austrálii.I u nás ji seženete pod názvem Černá mast - Black Salva, ale může se vyskytovat i pod samotným názvem Černá mast, Cansema či Herb Veil 8.

Anketa

Setkali jste se s reklamou na tuto kontroverzní mast?
Ano
3,5 %
Ne
93,3 %
Nejsem si jist/á
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 481 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám