Hlavní obsah

Co se stane s vaším tělem, když se zřeknete alkoholu

Novinky, lin

Rozhodli jste se v novém roce omezit alkohol, nebo jste se ho zřekli úplně a dodržujete tzv. suchý leden, nebo se teprve chystáte na suchý únor? Pak se připravte na spoustu pozitivních změn, které vaše tělo čekají. Nejenom, že budete mít více energie, ale bude se vám také lépe spát, a navíc i zkrásníte. Jaké další výhody alkoholový půst doprovází?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vaše pleť bude krásnější

„Alkohol dehydratuje nejen tělo, ale také vaši pokožku. Pravidelné pití alkoholu navíc může způsobit nedostatek zinku, což může vyvolat histaminovou reakci, která vede k zarudnutí obličeje nebo také růžovce,“ říká Debra Jalimanová pro Huffington Post.

Všímejte si změn, kterými pokožka těla prochází během očistného měsíce, a třeba se vám výsledky stanou motivací v tom omezit pití alkoholu i v budoucnu na minimum.

Možná dokonce zhubnete

Není žádným překvapením, že alkoholické nápoje obsahují prázdné kalorie, které se často negativně promítají do tělesné váhy. Pokud pijete, tělo přestane metabolizovat potravu a soustředí se primárně na odbourávání alkoholu, což může vést k nadbytku inzulínu v krvi.

To znamená, že pokud se vzdáte alkoholu, vaše tělo bude lépe metabolizovat a vám se může podařit shodit pár přebytečných kil. Pozor si jen dejte, abyste alkohol nezačali nahrazovat sladkostmi.

Lépe se vyspíte

Už žádné skleničky před usnutím. „Omezení alkoholu nebo jeho úplné vynechání může výrazně zlepšit kvalitu vašeho spánku,“ doporučuje Marc Milstein, výzkumník v oblasti neurologie, jehož práce se zaměřuje na vědu o spánku. Dále vysvětluje, že alkohol může za to, že se lidé uprostřed noci probouzejí, což výrazně znehodnocuje celý spánkový cyklus.

Nastartujete své tělo

Adriane Abrahamová, certifikovaná osobní trenérka, přirovnává pití alkoholu k autu, o které se nikdo nestará.

„Vaše tělo je jako vaše auto. Pití prázdných kalorií v podobě alkoholu znamená, jako byste jezdili na rezervu. Zpomalí vás to. Pokud alkohol vynecháte alespoň na 30 dní, uvidíte, že vám bude vaše vozidlo fungovat jako po výměně oleje,“ říká.

Budete se cítit lépe po psychické stránce

Sklenička vína či půllitr piva se občas jeví jako ten nejlepší nápad, jak ze sebe setřást stres po těžkém pracovním dni. Výzkumy ale ukazují, že z dlouhodobého hlediska může alkohol duševní stav spíše zhoršit, a dokonce vést ke zdravotním, psychologickým problémům, a dokonce i alkoholismu.

Pokud je tedy alkohol vaším věrným přítelem ve chvílích, kdy je toho na vás moc, zkuste se ho na měsíc či déle úplně vzdát. Uvidíte, že vám to jen prospěje.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám