Hlavní obsah

Jak pomocí životosprávy udržovat mozek v dobré kondici

Novinky, das

Mozkové buňky potřebují nejen pravidelně procvičovat, ale také dostatečně vyživovat. Nezbytně důležitý je pro mozek kyslík, který mu dodává okysličená krev, a to poměrně ve velkém množství (15–20 % celkového množství kyslíku v krevním oběhu). Pro správný vývoj a dobrou kondici ale mozek také potřebuje dostatečný příjem tekutin, glukózu, ale i další nutriční látky. Podívejte se s námi, na co dalšího je zapotřebí dbát.

Foto: Profimedia.cz

Správná životospráva podporuje kvalitní vývoj mozku a jeho dobrou kondici.

Článek

1. Nekouřit

Kouření způsobuje stažení cév, což vede ke sníženému prokrvení a také horšímu okysličení mozku. Chcete-li si tak udržet své mozkové funkce v kondici, pak je zapotřebí vzdát se tohoto zlozvyku.

2. Pravidelná pohybová aktivita

Ideální je každý den alespoň 30 minut sportovní aktivity nebo i jakéhokoli jiného pohybu, třeba jen obyčejné chůze. Zkuste ujít alespoň 10 000 kroků každý den, nejen vaše mysl vás za to odmění.

3. Dostatečný příjem tekutin

Dostatečný a kvalitní pitný režim s vysokým podílem čisté vody zajišťuje, že krev dopraví dostatek kyslíku do všech buněk našeho těla a organismus tak funguje mnohem lépe. V běžných podmínkách lékaři doporučují denně vypít cca 35 ml/kg tělesné hmotnosti.

4. Dostatek ochranných látek v jídelníčku

„Díky ovoci a zelenině obsahuje strava důležité vitamíny a antioxidanty (vitamín C, betakaroten, polyfenoly aj.), které pomáhají chránit mozek před škodlivými účinky volných radikálů. Ty vznikají při běžné látkové výměně, a pokud je ve stravě nedostatek antioxidantů, negativní působení volných radikálů se může významně projevovat,” vysvětluje nutriční terapeutka Mgr. Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.

Nesmíme ale také zapomínat na rostlinné oleje, které jsou výtečným zdrojem vitamínu E, který patří také k důležitým antioxidantům.

5. Pravidelná konzumace zdrojů n-3 (omega 3) mastných kyselin

Tuky bohaté na tzv. polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) s důrazem na n-3 (omega 3) PUFA mají příznivý vliv na zdraví mozku, pomáhají snižovat i riziko srdečně-cévních onemocnění (například cévní mozková příhoda, ischemická choroba), která bývají příčinou degenerativních onemocnění mozku.

Najdeme je ve větším množství například v tučnějších rybách. A nemusí to být jen finančně náročné druhy jako losos či tuňák, skvěle se hodí i sleď nebo makrela.

Jsou vhodné i díky obsahu vitamínu D, který je důležitý pro paměťové funkce. Ořechy (zejména vlašské) a semena (hlavně lněné semínko) jsou také jejich dobrým zdrojem. Velkou službu mohou udělat i kvalitní rostlinné oleje (používané i místo sádla či másla při vaření), například olej řepkový, který potřebných n-3 mastných kyselin obsahuje 10 %, což jiný z běžně používaných olejů na našem trhu nemá. Také výrobky s vyšším obsahem řepkového oleje (některé majonézy) mohou mít v jídelníčku své místo.

„Tuky, které jsou pro mozek (a také srdce a cévy) škodlivé, jsou ty s obsahem transmastných kyselin (TFA) a tuky s převahou nasycených mastných kyselin (SFA), konzumované ve zvýšené míře. Z tohoto pohledu je nejrizikovější kokosový tuk, který obsahuje okolo 90 % nasycených mastných kyselin. Druhým rizikovým tukem je tuk palmojádrový se stejným obsahem nasycených mastných kyselin. Ten se přidává, často společně s tukem kokosovým, do potravinářských výrobků (zejména cukrářských a pekařských). Problematické tak jsou různé sušenky, croissanty, koblížky apod., zejména pokud jsou navíc s polevou či náplní,” vysvětluje prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Nebezpečné transmastné kyseliny obsahují některé sójové alternativy mléka.

6. Běžné každodenní aktivity

K dobré kondici mozku může přispět i tak běžná činnost, jako je sledování akčních potravinových letáků. Jejich pročítáním a zkoumáním trénujeme mozek, díky nim můžeme vybírat kvalitní potraviny za výhodnou cenu a obstaráním těchto potravin spojeným s návštěvou třeba i několika obchodů si pak zvyšujeme pohybovou aktivitu.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám