Hlavní obsah

Jak se mění menstruace ženám po čtyřicítce

Novinky, lin

Vzpomínáte si na svou první menstruaci? Ať se od té doby změnilo ledaco, její každoměsíční příchod jste, kromě období těhotenství, nejspíše řadila mezi své životní jistoty. Po čtyřicátém roce se ale tělo začíná postupně měnit a s ním i menstruace. Na co se připravit a co očekávat?

Foto: Profimedia.cz

Po čtyřicítce se menstruace mění. Ilustrační foto

Článek

Nepravidelnost

Menopauze předchází období zvané perimenopauza. To je zodpovědné za ztrátu pravidelnosti menstruace. Připravte se proto na častější, nebo naopak méně častou menstruaci, která může trvat delší či kratší dobu. Toto období je zkrátka nevypočitatelné a může trvat i roky.

Přeskakování

Pokud vám vynechala menstruace, neděste se a ani neoslavujte předčasně, s největší mírou pravděpodobnosti si totiž na menopauzu ještě nějaký ten pátek počkáte.

„Vynechané období je prvním znamením zhoršující se kvality vajíček,” vysvětluje doktorka Dunsmoor-Suová pro Health. To ale neznamená, že se jedná o menopauzu, za kterou je bráno období jednoho roku bez krvácení. Nevyhazujte proto žádné tampóny a vložky, dost možná je ještě budete potřebovat.

Intenzita

Ačkoli by v období perimenopauzy měla menstruace spíše slábnout, je možné, že se občasně budete potýkat i se silnějším krvácením, které mají na svědomí výkyvy v hladině estrogenu. Po čtyřicítce se zkrátka můžete spolehnout jen na to, že svou menstruaci téměř nikdy neodhadnete správně.

Silnější premenstruační syndrom

„Jelikož se hladiny hormonů v období před menopauzou dramaticky mění, je pravděpodobné, že ženy, které trpí výkyvy nálad, tomu budou podléhat ještě více. Často jsou rovněž zaznamenávány depresivní stavy, které je třeba prodiskutovat s lékařem, který může pomoci příslušnými medikamenty,” říká Dunsmoor-Suová.

Pozor na plodnost

Ačkoli šance na otěhotnění po čtyřicátém roce klesají, nic není nemožné.

„Menstruaci stále předchází ovulace, což jsou dny, kdy je žena nejplodnější. Po čtyřicítce jsou ale vajíčka méně kvalitní a mohou obsahovat různé genetické chyby. Riziko potratu je tak daleko větší,” říká lékařka. Pokud tedy nechcete otěhotnět, nezapomeňte se chránit patřičným druhem antikoncepce.

Návrat starých známých pupínků

Čtyřicítka je často brána jako období druhé puberty. Neděste se proto pupínků, které se vám dost pravděpodobně objeví v období před menstruací nebo během ní. Jedná se o zcela přirozený jev, kterému se nedá příliš zabránit.

„Ženy se také potýkají s návaly horka a nočním pocením, tyto příznaky mají stejně jako pupínky tendenci přicházet a odcházet. Vše závisí na hladině hormonů,” dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám