Hlavní obsah

Letní koktejly, které osvěží a zpříjemní každou zahradní party

Novinky, Dana Sokolová

Doba dovolených je tu. Mnozí z nás se chystají pořádat zahradní či balkónovou party a my vám poradíme, jak si tento čas co nejlépe zpříjemnit. Míchané koktejly, byť s trochou alkoholu, mohou být dobrou náhražkou k pivu či jiným alkoholickým nápojům, které ve velké míře zatěžují vedrem oslabený organismus.

Foto: Profimedia.cz

Připravte si na zahradní party lahodné drinky.

Článek
Růžové zrození
Suroviny: polosuchá moravská Frankovka, neperlivá voda, snítka šalvěje
Postup: Do sklenice vložte led, zalijte do ½ vínem, vložte několik lístků šalvěje, dolijte neperlivou vodou a ozdobte snítkou šalvěje navrch.
Ovocný ráj
Suroviny: polosladké moravské Zweigeltrebe rosé, jahody, borůvky, meloun, led z jemně perlivé vody, třešňový sirup
Postup: Do sklenice vložte led z jemně perlivé vody, na něj na kousky nakrájený meloun, jahody, borůvky a zalijte vínem. Vše zakápněte třešňovým sirupem.Vzhledně poskládané ovoce působí velmi elegantně jako protiklad ke kostkám ledu. Chuť je velmi svůdná a když zavřete oči, postupně na vaše chuťové buňky budou působit všechny ovocné ingredience. Celou linii chuti provází patrný tón zralého melounu jako symbolu pravého léta. Jahody, borůvky a charakter polosladkého Zweigeltrebe tvoří skvělou chuť, která vám může osvěžit protančenou letní noc.
Letní ticho
Suroviny: polosuchý moravský Cabernet Sauvignon rosé, borůvkový džus, perlivou voda, led
Postup: Do sklenice na whisky vložte led, zalijte do půlky borůvkovým džusem a dolijte vínem a perlivou vodou. Jako ozdobu dejte několik borůvek.Nádherná rubínová barva se mění směrem k okraji sklenky až do lososové růžové. Cabernet Sauvignon se velmi dobře spojil s tóny čerstvých kanadských borůvek a borůvkového džusu. Výsledkem je velmi osvěžující lehká chuť!
X - Grep
Suroviny: 4 cl Metaxy 5*, 8 cl grepového džusu, 0,5 cl limetkové šťávy, grep na ozdobu, led
Postup: Do vyšší sklenice nalijte metaxu, džus a šťávu. Vše pořádně zamíchejte a ozdobte.
X - Fresh
Suroviny: 4 cl Metaxy 5*, 10 cl toniku Fever-tree tonic water, 1 cl citrónové šťávy, 2 rozmačkané jahody, 3 lístky bazalky, citrónová kůra, led
Postup: Do sklenice nalijte metaxu, tonik, šťávu a přidejte bazalku. Vše zamíchejte.
Captain Satisfaction
Suroviny: 50 ml Captain Morgan Original Spiced Gold, 40 ml ananasového džusu, 20 ml citrónové šťávy, 20 ml cukrového sirupu, lístky čerstvé máty, maliny
Postup: Shaker naplňte kostkovým ledem, přidejte všechny tekuté přísady a také maliny a čerstvou mátu. Dobře promíchejte a poté přelijte do vysoké sklenice či korbelu a podávejte.
Captain Spiced Runner
Suroviny: 50 ml Captain Morgan Original Spiced Gold, 50 ml pomerančového džusu, 50 ml ananasového džusu, Grenadina
Postup: Shaker naplňte ledem a přidejte rum, džusy a zastříkněte grenadinou. Vše dobře promíchejte, poté servírujte v korbelu či vysoké sklenici.
German Tiki podle barmana Milana Bukovského z barmanského spolku Hubertus Circle
Suroviny: 30 ml Jägermeisteru, 25 ml Mount Gay, 40 ml meruňkového džusu, 20 ml ananasového džusu, 15 ml limety, zázvorové pivo
Postup: Jägermeister, Mount Gay, limetu a džusy dejte do shakeru a důkladně promíchejte. Nalijte do sklenky a navrch dolijte zázvorové pivo.
High Stakes
Suroviny: 40 ml Jägermeisteru, 40 ml grepového džusu, 20 ml jahodového pyré, 15 ml limetové šťávy, 10 ml cukrového sirupu (lze vynechat, pokud budou jahody dost sladké)
Postup: Všechny ingredience protřepat v shakeru.
Fragolini
Suroviny: Jahodové pyré s obsahem ovoce minimálně 50 %, čerstvé jahody, napichovátko, Bohemia Sekt demi sec / Bohemia Sekt nealkoholický
Postup: Na dno skleničky odměřte 1,5 cl jahodového pyré. Sklenici dolijte po skle sektem, aby si drink zachoval co nejvíce bublinek. Doplňte napichovátkem s čerstvou omytou jahodou – ne rozmraženou či kompotovanou, ta by zkazila osvěžující dojem celého koktejlu. Při podávání opatrně a pomalu promíchejte, chuť sektu a pyré se jemně propojí, aniž by nápoj přišel o bublinky. Sklenku lze přizdobit čerstvými jahodovými lístky.
Mimosa
Suroviny: čerstvě lisovaná pomerančová šťáva, 10 cl Bohemia Sekt demi sec / Bohemia Sekt nealkoholický
Postup: Do klasické sektové sklenky nalijte 10 cl chlazeného sektu. Dolijte čerstvě vylisovanou šťávou z pomerančů, pokud ji máte k dispozici. Pro zachování osvěžující chuti musí být vše dobře vychlazené. Nepoužívejte levné pomerančové džusy, které mohou být dochucované, slazené či mít menší koncentraci. Tradiční koktejl, kterým je Mimosa, si zaslouží jen to nejlepší. Sklenku můžete ozdobit kudrlinkou z oloupané kůry pomeranče.
Herb Beer Mojito
Suroviny: 4 cl white rumu Bacardi, ½ limety, 1 barovou lžičku třtinového cukru, 10 lístků máty peprné, cca 10 cl piva Litovel Classic na dolití, snítku máty peprné na ozdobu
Postup: Do sklenice typu long vložte na měsíčky rozkrojenou ½ limety, zasypte 1 barovou lžičkou třtinového cukru. Drtítkem dostatečně podrťte tak, aby limeta pustila maximum šťávy. Přidejte lístky máty a jen zlehka znovu podrťte. Sklenici doplňte ledovou tříští. Přidejte rum a dolijte pivem. Barovou míchací lžičkou koktejl dostatečně promíchejte.
Ginger Premium
Suroviny: 2 cl rumu Capitan Bucanero Elixir 7 Años, 2 cl likéru Monin Lime Citron Vert, 1 cl sirupu Monin Ginger, cca 10 cl piva Litovel Premium nebo Litovel Moravan (na dolití), zázvor, limeta na ozdobu
Postup: Všechny ingredience smíchejte v šejkru a nalijte do vyšší sklenice. Dolijte pivem. Na závěr dozdobte zázvorem a limetou.
Beton bitter
Suroviny: 40 ml Becherovky, 100 ml toniku, 15 ml na střik KV14, na ozdobu plátek citrónu, pomeranče a limety
Postup: Do vinné sklenice naplněné kostkami ledu nalijte Becherovku a doplňte tonikem, promíchejte a zastříkněte aperitivem KV14. Na závěr vložte plátek citrónu, pomeranče a limety.
Glenfiddich Old fashioned
Suroviny: 1 čajová lžička Simple Syrup, pár kapek Angostura Bitter, 0,2cl Glenfiddich 15 year old
Postup: Do nízké skleničky nalijte whiskey, sirup a bitter, vše důkladně promíchejte.
Pink
Suroviny: 5 cl Beefeater Ping, 15 cl toniku, plná sklenice ledu, jahoda na ozdobu
Postup: Nejprve naplňte sklenici ledem. Nalijte růžový gin a dolijte tonikem. Na závěr ozdobte sklenici plátky jahod.
Kávový koktejl podle Gin & Tonic clubu
Suroviny: 4cl ginu Greenall’s Wild Berry, tonik Thomas Henry Cold Brew Coffee, maliny a jahody na ozdobu
Postup: Do vychlazené skleničky nalijte 4 cl ginu, přidejte kostky ledu, zalijte tonikem a ozdobte čerstvými malinami a jahodami.
Baron bitter
Suroviny: 4 cl Baron Hildprandt ze zralých malin 40 %, 2 dcl Thomas Henry Bitter Lemon, maliny a plátek limetky na ozdobu
Postup: Vyšší sklenici naplňte ledem, přidejte 4 cl zralého malinového Barona a dolijte tonikem. Lehce promíchejte, aby se chutě spojily. Na ozdobu doporučujeme přidat pár kusů čerstvých malin a plátek limetky.
Boronito
Suroviny: 4 cl Baron Hildprandt Hruškovice 42,5 %, limetový džus, cukrový sirup, sodovka, máta, limetka
Postup: Do vyšší sklenice nalijte 4 cl Baron Hruškovice, doplňte limetovým džusem, cukrovým sirupem a natrhanými lístky máty. Společně promíchejte, na mátu lze i přitlačit, aby lépe pustila chuť. Do sklenice přidejte led a sodu, důkladně promíchejte. Nápoj dozdobte dvěma měsíčky limetky a vrškem máty. Pokud nemáte doma limetový džus, můžete si vymačkat čerstvou limetkovou šťávu. Cukrový sirup si můžete také připravit. Cukr rozpustíte v horké vodě v poměru 1:1 a necháte vychladit.
Cointreau Fizz
Suroviny: 4cl Cointreau, 10 cl sody, šťáva z půlky limetky, limetka na ozdobení
Postup: Naplňte sklenici ledem, přidejte 4cl Cointreau [kuantró], vymačkejte šťávu z poloviny limetky a dolejte 10 cl sody. Po promíchání dozdobte měsíčky limetky.
Mazagrande Spritz
Suroviny: Mazagrande Original, 4 cl citrónové vodky, 10 cl šumivého vína, kůra z čerstvého citrónu, máta, led
Postup: Do sklenice na víno nalijte na led citrónovou vodku, sladší šumivé víno a vychlazené mazagrande. Promíchejte lžičkou a ozdobte citrónovou kůrou a mátou.
Woo Woo Grande
Suroviny: Mazagrande Cranberry, 4 cl vodky, broskvový likér a kapka grenadiny, led
Postup: Sklenici naplňte ledem, přidejte vodku, zakápněte broskvovým likérem a grenadinou a dolijte ledově vychlazeným mazagrande.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám