Hned na prvním místě pro vás máme radu: zapomeňte na sušenou bazalku. Řada jiných bylinek sušením nijak zvlášť neutrpí, ale tahle ano.

Chcete-li ji uchovat, pěstujte ji v květináči, nejlépe mezi okny, nebo v létě v truhlíku za oknem či na zahrádce. Pozor však na škůdce, bazalka chutná slimákům i housenkám a dokážou ji rychle zlikvidovat.

Druhou možností je rozmixovat lístky s olivovým olejem a trochou soli a uložit do ledničky.

V kuchyni

V podobě pesta i čerstvou můžete bazalku použít mnoha způsoby:

  • Do těstovin i na pizzu,
  • do tomatové polévky i k dochucení zapečených jídel,
  • s bazalkou v oleji připravíte i oblíbený salát Caprese: na kolečka nakrájená rajčata a mozzarellu naskládejte střídavě do kolečka na talíř. Přidejte bazalkové pesto (nahradí čerstvé lístky bazalky a olivový olej) a pár kapek balsamika,
  • bazalka v jakékoli podobě se také výborně hodí do salátů nebo na ryby, můžete ji přimíchat i do rýže,
  • s touto voňavou bylinkou můžete kouzlit třeba při přípravě pokrmu focaccia Caprese podle Emanuela Ridiho – italský „chléb chudých“ rozkrojte, naplňte plátky rajčat a mozzarellou a dochuťte v hmoždíři rozmělněnými pistáciemi s bazalkou, petrželovou natí, česnekem, olivovým olejem a nastrouhaným parmezánem. Nakonec přijde troška pepře a soli a je hotovo.

Pozor! Bazalku nevařte ani nepečte, vždy ji používejte syrovou až v závěru přípravy pokrmů. Vyšší teploty totiž zcela zničí její vůni i strukturu.

Je zdravá

Obsahuje řadu prospěšných látek. Mezi ně patří vonné silice, třísloviny, flavonoidy, éterické oleje, je dobrým zdrojem vitamínu A, vitamínu C, hořčíku, draslíku, zinku, mědi, železa nebo manganu.

Obsahuje i další složky, které spolu s jmenovanými podporují vylučování žaludečních šťáv, působí také proti nadýmání, zlepšují trávení. Bazalka příznivě ovlivňuje dýchací cesty a ulehčuje odkašlávání. Také dobře působí na činnost ledvin, tlumí křeče, zklidňuje psychiku a přináší dobrou náladu. Údajně působí i afrodiziakálně. Je vhodná při nespavosti a migréně.

Nejen Itálie

Bazalku najdeme také v asijské kuchyni i léčitelství. Posvátná hinduistická rostlinka Tulsi se nazývá také bazalka svatá a pochází z Indie. Její sladká chuť a skořicová vůně je výborná pro přípravu ovocných salátů, čaje i exotických omáček. V první řadě ale nachází široké využití v ájurvédském léčitelství k léčení podobných neduhů jako „naše“ bazalka.

V asijské kuchyni, zejména thajské a vietnamské, se hojně používá bazalka thajská, kultivar bazalky pravé. Báječně se hodí do salátů, do rýžových nudlí, k masům i tofu, do závitků i polévek.

Bazalkové pesto
Bazalkové pesto

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Suroviny: 120 g bazalky, 240 g olivového oleje, 120 g parmezánu, 60 g piniových oříšků, 2 stroužky česneku, sůl, ocet z bílého vína
Postup: Olej s bazalkou mixujeme 15 sekund. Pak přihodíme česnek a pinie a mixujeme dalších 15 sekund. Přidáme trochu octa z bílého vína spolu s nakrájeným parmezánem a mixujeme ještě 10 sekund. Nakonec pesto osolíme a případně ještě doladíme chuť vinným octem. Pesto výborně chutná s čerstvou bagetou, s těstovinami nebo jako dochucení masa.
Rajčata, mozzarella, avokádo a bazalkový olej

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Suroviny: 300 g rajčat – mix velikostí, barev a tvarů, 1 zralé avokádo (tzv. ready to eat), 4 ks mozzarelly po 100 g, 100 g olivového oleje, 50 g bazalkového oleje, sůl

Postup: Olivový olej ohřejeme na 80 °C, přidáme bazalku a rozmixujeme ponorným mixérem. Přecedíme přes jemný cedník a uložíme do lednice.

Rajčata překrájíme na větší kusy, osolíme, promícháme a rozložíme na talíř. Ozdobíme měsíčky avokáda a plátky nakrájené mozzarelly. Nakonec pokapeme bazalkovým olejem a ozdobíme lístky bazalky.

Špagety s bazalkovým krémem

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Suroviny: 400 g špaget, 8 stroužků česneku, 100 ml olivového oleje, 80 g bazalkového pesta, 200 ml smetany 33%, 60 g parmezánu, sůl
Postup: Neoloupané stroužky česneku pomalu uvaříme v olivovém oleji doměkka. Špagety uvaříme v osolené vodě al dente. Do rendlíku dáme česneky uvařené v olivovém oleji, zalijeme smetanou, převaříme a přidáme pesto. Krátce povaříme a přidáme uvařené špagety. Promícháme. Nakonec na pokrm na talíři nastrouháme najemno parmezán.
Bazalkový sorbet

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Suroviny: 600 g vody, 300 g cukru krupice, 40 g citrónové šťávy, 70 g bazalky, k podávání sekt, šampaňské nebo prosecco

Postup: Vodu s cukrem převaříme, do vroucího rozvaru přidáme stonky bazalky a necháme vychladnout. Stonky vyndáme, výluh nalijeme do mixéru spolu s otrhanými lístky bazalky a citrónovou šťávou. Rozmixujeme a přendáme do výrobníku zmrzliny.

Sorbet lze připravit i bez výrobníku zmrzliny: tekutinu nalijeme do nádoby s víkem, necháme ji zmrznout v mrazáku a poté rozmixujeme v mixéru. Při podávání sorbet zalijeme šumivým vínem.