Hlavní obsah

Měl návaly vzteku a křeče, vše zmírnila elektroda v hlavě

Právo, Václav Pergl

Roman před deseti lety pomáhal jako dobrovolný hasič a spadl na něj strom. Nešťastný úraz hlavy u něj spustil Parkinsonovu nemoc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Neovladatelně se mi chvěl palec u pravé ruky a začal jsem mít i velké návaly vzteku. Rozčílila mě každá prkotina, nebylo to se mnou k vydržení,“ vzpomíná muž (48).

Diagnózu se podařilo stanovit až po dvou letech od prvních příznaků. „Bývá obtížné spojit deprese a zpočátku jemné záškuby palce, aby vyšla správná diagnóza – Parkinsonova nemoc. I v tom je její záludnost,“ vysvětluje Roman.

„Když mi to řekli, na jednu stranu se mi ulevilo. Konečně jsem totiž věděl, co moje problémy způsobuje. Samozřejmě jsem ale netušil, jak dokáže být Parkinsonova nemoc zákeřná,“ poznamenává.

Projevy vzteku se však po zahájení farmakologické léčby stupňovaly, Roman měl stále větší problémy s třesem a jemnou motorikou, navíc ho pravidelně postihovaly těžké křeče.

Zákrok po osmi letech léčby

„Hlava se mi stáčela do strany. Dokonce ani kamarád, který má snad sto padesát kilogramů, ji nedokázal udržet. Bylo to bolestivé a strašně vysilující,“ popisuje Roman a dodává: „Po osmi letech od zahájení léčby se můj zdravotní stav neustále zhoršoval. Proto jsem se rozhodl pro hlubokou mozkovou stimulaci.“

Terapie spočívá v zavedení elektrod do mozku a jeho trvalé stimulaci jemnými elektrickými impulsy. Jak Roman přiznává, z operace, která trvá šest hodin a provádí se při vědomí pacienta, měl obavy.

Dnes by však hlubokou mozkovou stimulaci doporučil každému s Parkinsonovou nemocí, pro něhož je tato terapie vhodná.

„Mám elektrodu v mozku od listopadu a projevy nemoci jsou menší. Křeče i třes znatelně ustoupily. Mohu se tak třeba normálně najíst. A bez studu nebo obav i na veřejnosti,“ objasňuje s velkou úlevou pan Roman.

Parkinsonovou chorobou trpí v Česku zhruba 50 tisíc pacientů. Lze je ale léčit a mnohdy vrátit do pracovního procesu. Hluboká mozková stimulace, která dokáže významně zmírnit projevy tohoto onemocnění, je totiž k dispozici již 20 let.

Tři centra v republice nestačí

Tuto moderní léčbu svého času zavedl lékařský tým z pražské Všeobecné fakultní nemocnice a Nemocnice Na Homolce. Poskytují ji ale pouze tři specializovaná pracoviště – v Praze, Brně a Olomouci a podle odborníků je kapacita center malá.

Počet implantovaných pacientů je v ČR kolem dvou procent, přičemž optimálně by tuto léčbu vyžadovalo minimálně 10 až 15 procent nemocných.

„Jednáme se zdravotními pojišťovnami o navýšení počtu center a jejich rovnoměrném rozprostření po republice tak, aby tato léčba byla dostupná pacientům, kteří ji potřebují,“ řekl Právu ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Léčba Parkinsonovy nemoci moderními postupy zahrnujícími hlubokou mozkovou stimulaci nebo podávání léků pumpovými systémy je nákladná a je plně hrazena ze zdravotního pojištění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám