Hlavní obsah

Zákaz těstovin při hubnutí? Vědci vyvracejí tvrzení mnohých výživových poradců

Novinky, das

Pokud toužíte zhubnout, řada odborníků vám doporučí ze svého jídelníčku zcela vyřadit cukr, ale i další sacharidy v podobě oblíbených příloh, jako jsou těstoviny či brambory. Podle kanadských vědců je to ale nesmysl. Z jejich zjištění totiž jednoznačně vyplynulo, že sacharidy v podobě příloh v určitém množství nejsou při redukční dietě na škodu – i při jejich konzumaci lze totiž zhubnout.

Foto: Profimedia.cz

Jídlo by mělo především chutnat a jeho konzumaci bychom si měli užívat.

Článek

Vědci vycházeli z výsledků metaanalýzy (statistické kombinace výsledků dříve publikovaných průzkumů, jež mají mnohem vyšší stupeň věrohodnosti než jednotlivé studie) 30 studií, ze které vyplynulo, že při konzumaci těstovin třikrát v týdnu lze během 4 měsíců zhubnout průměrně pět kilogramů. Důležitost sacharidů ve stravě tak nelze podceňovat.

Mnohá tvrzení stojí na tom, že za zvýšenou hmotnost mohou především sacharidy, přitom ale dotyční zapomínají, že se jedná zároveň o důležité makroživiny, které jsou pro organismus životně důležité. Vyřadit je zcela z jídelníčku tak může být až nebezpečné.

„Klientky ke mně často chodí ve stadiu, kdy jim chybí energie a trápí je nejrůznější problémy trávicího ústrojí. Téměř vždy za tím stojí nedostatečná konzumace sacharidů a strach z toho, aby nepřibraly,” vysvětlila pro deník The Telegraph odbornice na výživu Laura Thomasová PhD.

Sacharidy v podobě těstovin a dalších příloh jsou přitom důležité, a to nejen kvůli energii, ale také kvůli obsažené vláknině, a tedy správnému fungování trávicího traktu.

„Spíše než naprosté vynechání sacharidů z jídelníčku je důležité přemýšlet s ohledem na životní styl jedince nad jejich složením a zkonzumovaném množství,” doporučuje Thomasová.

Každá potravina má obvykle svá pozitiva i negativa

Přestože bílá mouka a obyčejné těstoviny obsahují méně vlákniny, zároveň obsahují vápník, železo a B-vitamíny (niacin a foláty).

„Není tedy dobré se krmit bílým chlebem či těstovinami od rána do večera, ale pokud už je sníte, není nutné se hroutit a stresovat. Osobně považuji všechny potraviny za neutrální a tvrdím, že neexistuje žádná hierarchie. A je naprostý nesmysl zakazovat určité potraviny a vyvolávat tak strach z jídla. Protože žádné potraviny nelze posuzovat jen z jedné strany a izolovaně. Vždy je zapotřebí pohlížet na svou stravu jako celek,” vysvětluje odbornice.

Se stejným pohledem je zapotřebí hledět i na glykemický index potravin (čas, po který trvá, než se cukry dostanou do krevního řečiště). Jedná se jen o jeden parametr, na který lze při určování zdravé výživy pohlížet. Jako případ lze uvést sladké brambory – jeden z hitů zdravé výživy. Paradoxně má ale právě tato příloha vyšší glykemickou zátěž než čokoláda a může tak vést k mnohem většímu ukládání tuku.

„Proto doporučuji konzumovat sacharidy, jako jsou těstoviny, rýže či nejrůznější obiloviny z celých zrn, pravidelně, ale s mírou,” dodává nutriční terapeutka Pixie Turnerová.

Pokud toužíte zhubnout, pak více než na samotné složení jídelníčku pohlížejte na zkonzumované množství. Jídlo by vám mělo především chutnat a jeho konzumaci byste si měli užívat, protože pak vás učiní i šťastnějšími.

Reklama

Související články

Proč při chronickém stresu tloustneme

Zatímco při 'běžném' velkém stresu lidé často hubnou, při chronickém naopak přibírají. Odborníci to vysvětlují různě. Podle serveru BBC chronický stres...

Výběr článků

Načítám