Hlavní obsah

Budíte se s bolestí zad či svalů? Zkuste změnit polohu, ve které spíte

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní spánek zlepšuje nejen aktuální náladu a rozpoložení člověka, ale i celkové zdraví. Ten nekvalitní má pak opačný efekt. Stejně důležitá jako množství a kvalita spánku je ale podle odborníků i poloha, ve které spíte.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nevhodná pozice ve spánku může způsobovat svalové křeče, zhoršit krevní oběh, dokonce i způsobit zranění,” vysvětlil profesor Chris Idzikowski, ředitel Sleep Assessment and Advisory Service, kde poskytuje spánkové poradenství.

Podle průzkumu až 95 % lidí spí každou noc ve stejné pozici, to ale rozhodně neznamená, že ve správné.

Pokud i vy nejen v noci trpíte různými bolestmi či potížemi, zkuste se zaměřit na jinou pozici při usínání. Vybírejte podle toho, co vás nejvíc trápí.

Trápí vás reflux? Spěte na pravém boku

Reflux neboli zpětný tok žaludečních šťáv do jícnu se kromě jiného projevuje i pálením žáhy. To klidnému spánku dvakrát nenahrává. Způsobovat ho může řada věcí.

„Těžké jídlo dvě až tři hodiny před spaním může způsobovat pálení žáhy,” uvedl pro Daily Record jednu z možných příčin John de Caestecker, gastroenterolog z britského Leicesteru. „Jícen se připojuje k žaludku na levé straně, takže spěte na pravé, aby se jídlo mohlo efektivněji pohybovat zažívacím traktem,” doplnil.

Pokud se nevyhnete večernímu jídlu, doporučují odborníci zvýšit si polohu hlavy v posteli, nejlepší je tak postel s polohovacím roštem. Rovněž doporučují ohnout nohy a kolena směřovat mírně k horní části těla.

Máte potíže se zády? Poloha na boku a opora nohou pomůže 

Zhruba 40 % obyvatel trápí potíže s páteří. Mnohé z nich vznikají, případně se zhoršují, právě v posteli při špatné spací poloze.

Podle lékařů je třeba spát na boku (dle vlastní volby) a udržet páteř v neutrální, přirozeně zakřivené poloze. Ideální je pozice s mírným ohybem v kolenou, mezi která vložte pevný polštář.

Při nachlazení či ucpaných dutinách nespěte na zádech

Pokaždé, když se necítíte ve své kůži - kvůli alergii, ucpaným dutinám nebo nachlazení, rozhodně neležte na zádech. Lepší je spát na boku s polštářem pod hlavou navíc. Čím výš budete mít hlavu, o to větší bude potřeba podepřít i ruce, zkuste tak při usínání obejmout polštář. Nohy mají zaujímat pohodlnou pozici, jsou mírně ohnuté.

Premenstruační syndrom zmírní pozice na zádech

Ve spojitosti s menstruací trápí řadu mladých dívek i dospělých žen tzv. premenstruační syndrom. Jde o souhrn fyzických, emocionálních a psychologických symptomů, které dokážou řádně potrápit.

Pokud trpíte křečemi, trápí vás nafouklé břicho, bolesti hlavy či kloubů, jste náladová, rozhodně se vyhněte pozici, kdy budete schoulená v klubíčku, nebo ležet na břiše. Nejlepší je ležet na zádech s polštářem pod koleny, aby se spodní část páteře příliš nenapínala, radí fyzioterapeutka Sammy Margová.

Při bursitidě spěte na zádech

Bursitida je zdravotní stav, při kterém dochází po nadměrné zátěži ke zvýšené bolestivosti, otoku nebo dokonce zánětu tíhového váčku (bursy) v oblasti kloubů. Postihuje nejčastěji kolena, ramena nebo boky. Podle zjištění odborníků trpí bursitidou až 15 % dospělých. Pokud i vás trápí bolestivost boků, spěte rozhodně na zádech.

„Pozice na boku zbytečně boky zatěžuje. Poloha na zádech jim naopak uleví od celodenní námahy z chůze či dlouhého sezení. Pokud vám to bude příjemné, dejte si pod kolena polštář pro větší pohodlí,” doporučuje fyzioterapeutka.

Máte problémy s citlivou čelistí či skřípáním zubů? Pak spěte na zádech 

Noční skřípání zubů trápí až 8 % dospělé populace. Je spojováno se stresem, úzkostí a poruchami spánku. Kromě vyrušování partnera má i nepříjemný vedlejší efekt, může zapříčinit citlivost a bolestivost zubů a dásní. Pokud se s ním potýkáte i vy, spěte pokud možno na zádech. Tato poloha umožní spodní čelisti zůstat v přirozené pozici, obličejové svaly se lépe uvolní, radí profesor Idzikowski.

„Spěte na zádech se zavřenými ústy, zuby nemějte pevně u sebe. Chcete-li udržet hlavu v klidu, mějte paže volně u těla.”

Chrápete? Ležte na břiše 

Chrápání trápí řadu lidí, při častých a hlasitých projevech narušuje i partnerské soužití. Jak se ho zbavit? Zkuste spát na břiše. V takové poloze se totiž svaly na krku tolik neprohýbají.

Nevýhodou je, pokud trpíte i již zmíněným skřípáním zubů. To může tato pozice výrazně zhoršit.

V poloze na břiše je třeba dát si pozor i na podložení hlavy. „Příliš mnoho, nebo naopak málo polštářů pod hlavou v této poloze ovlivňuje pozici krku, což může vést k nerovnováze s polohou páteře. To pak zvyšuje pravděpodobnost nervové komprese zvláště u starších lidí,” dodala Sammy Margová.

Reklama

Výběr článků

Načítám