Hlavní obsah

Potraviny, které vám v noci nedopřejí klidný spánek

Novinky, lin

Z nespavosti se stal byznys. Farmaceutické společnosti se předhánějí ve výrobě nových léků, které mají lidem pomáhat s potížemi spojenými se spánkem. To je ale mnohdy zbytečné. Stačí se zaměřit na nezdravé návyky, ale i potraviny, které před spánkem konzumujeme.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chcete spát v noci jako novorozeně? Pak zapomeňte na počítání oveček a raději se zaměřte na to, jak vypadá váš jídelníček v druhé polovině dne. Server deníku Daily Mirror uveřejnil pět potravin, které možná mohou za vaší nespavost.

1. Burger se slaninou

Obecně platí, že tučná a těžká jídla spánku příliš nepomáhají. Nejhorším příkladem je pak hamburger se slaninou. Slanina totiž stimuluje produkci kyseliny v žaludku.

Potraviny s vysokým obsahem tuku, jako je hamburger, také uvolňují bariéru mezi žaludkem a jícnem, což znamená, že žaludeční kyselina může proniknout do míst, kde by neměla být. Trávicí systém pak navíc jede na plné obrátky, a proto je náš spánek neklidný. Sůl v těle navíc zadržuje vodu a vyvolává žízeň, v noci nás tak nutí pít a chodit často na záchod.

2. Alkohol

Myslíte si, že vás pár skleniček vašeho oblíbeného alkoholového nápoje příjemně uvolní a připraví na spánek? Právě naopak, alkohol výrazně snižuje jeho kvalitu. Tělo v noci začíná odbourávat etanol, a proto se v noci více budíme.

Po probouzení se navíc cítíme unavení a nedaří se nám na nic soustředit. Alkohol zároveň zesiluje intenzitu chrápání, pokud tedy sdílíte lože s partnerem, možná byste měla být vůči němu víc ohleduplná.

3. Hořká čokoláda

Většina lidí ví, že pití kávy na noc není ideální. Ale už si neuvědomují, že kofein je obsažen i v jiných produktech, jako je například čaj či čokoláda. Lidé navíc podle serveru Mirror obvykle sahají večer po zdravější variantě čokolády - hořké, která má paradoxně nejvíce kofeinu. Lidé, kteří jsou na něj citliví, pak kvůli tomu špatně usínají.

4. Kořeněná jídla

Potrpíte si na jídelníček plný pestrobarevného koření, všech možných chutí a vůní? Tak si dávejte pozor. Příliš mnoho koření totiž může narušovat spánek. Látka obsažená například v chilli papričkách - kapsaicin, může dokonce měnit tělesnou teplotu, což usínání výrazně zhoršuje.

5. Maso (protein)

Jakýkoli druh bílkovin (proteinů) může našemu zažívacímu systému způsobit zátěž. To se bohužel týká i kuřecího masa, které lidé často volí právě k večeři. Naučte se večeřet spíše zeleninu, a to na všechny způsoby. Ideální jsou smažené nebo pečené brambory, které jsou nejen chutné, jsou také bohatým zdrojem tryptofanu, který podporuje spánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám