Hlavní obsah

Jak znovu rychle usnout, pokud se vzbudíte uprostřed noci

Novinky, bok

Představa dlouhého a nerušeného spánku je krásná, málokomu se ale povede naplnit. Když už se v noci vzbudíte, je vhodné se snažit znovu rychle usnout. Aby se to povedlo, vyvarujte se některých věcí – například pohledu na hodiny či budík.

Foto: Profimedia.cz

Vzbudili jste se v průběhu noci a nemůžete znovu zabrat? Snažte se co nejvíce uvolnit – usnete tak mnohem dříve.

Článek

Spánkový specialista a autor několika knih na téma kvalitního spánku doktor Michael Breus sestavil krátký přehled rad a tipů, které by měly co nejrychleji pomoci navodit spánek, pokud už se z nějakého důvodu v noci vzbudíte.

Už první zásadní bod je pro mnohé těžko splnitelný – nechoďte na záchod, pokud to opravdu není nutné, uvádí server Woman’s Day.

Jak vysvětluje, už pouhé sezení v posteli zvýší u člověka jeho srdeční frekvenci nad hodnotu, která je běžná při spánku. U většiny to je 60 úderů za minutu. Pokud dotyčný vstane, srdce začne pumpovat o to rychleji. K navození spánku je pak zapotřebí hodnotu opět snížit pod uvedených 60 úderů za minutu, což se ovšem nestane tak rychle. Často je to důvod, proč nemůžeme dlouho usnout.

Ničím se nerozptylovat 

Dalším tipem, jakkoli to může být náročné, je nenechat se ničím rozptylovat – například telefonem, prostě na něj zapomeňte. Tím, že si prohlédnete několik zpráv či e-mailů, spánek rozhodně nepřivoláte.

Stejně tak nepřemýšlejte nad tím, kolik hodin spánku vám ještě zbývá do doby, než zazvoní budík. Čím víc se budete stresovat, že se špatně vyspíte, o to déle se budete v posteli převalovat.

Jednoduše zapomeňte na všechno, co by vás mohlo rozrušit. Uvolněte se, relaxujte, o ničem nepřemýšlejte – v danou chvíli stejně nic nevyřešíte. Čím uvolněnější budete, o to dříve znovu usnete.

Anketa

Budíte se uprostřed noci?
Ano, pravidelně. Většinou musím na toaletu
80,2 %
Jen občas
14,9 %
Ne, spím jako miminko až do rána
4,9 %
Celkem hlasovalo 3413 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Málo spíte? Možná proto přibíráte

Hlídáte si stravu, snažíte se cvičit, ale místo hubnutí byste spíš potřebovali větší kalhoty? Možná jen málo spíte, říkají vědci.

Výběr článků

Načítám