Hlavní obsah

Nejvhodnější cvičení a jídelníček pro čtyřicátnice

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem čtyřicítky se u žen začínají objevovat první zdravotní problémy, viditelné jsou i změny na pokožce a často také na hmotnosti. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci onemocnění váží ženy po 45. roce zhruba o 10 až 12 kilogramů víc než ve dvaceti letech. Na jejich váze se podepisují především pracovní i rodinné povinnosti, nezdravá strava plná rychlých polotovarů, hormonální změny a také zpomalený metabolismus. Najednou tak začínají přibírat i po tom, co jim dříve nevadilo.

Cvičení pro čtyřicátniceVideo: Novinky

 
Článek

Pokud jste dosud zdravý životní styl ignorovala, po čtyřicítce se všechny vaše prohřešky projeví. Největší chybou ale bude, pokud se v tomto věku rozhodnete pro drastické diety, které slibují desetikilové úbytky za několik týdnů.

„Je třeba si uvědomit, že zdravé hubnutí je dlouhodobý proces, správné je hubnout kolem 0,5 kila za týden. Stejně jako váha roky narůstala, nezmizí během pár dní. Pokud to s dietou přeženete a přijmete méně než 1400 kilokalorií denně, váš metabolismus se naopak ještě víc zpomalí,” vysvětluje výživová specialistka Monika Bartolomějová.

Po čtyřicítce spálí organismus o 300 kilokalorií denně méně než ve dvaceti. Váš jídelníček by se proto měl přizpůsobit nižším hodnotám. Průměrně spotřebuje tělo ženy po čtyřicítce 1800 až 2000 kilokalorií. Spát byste měla alespoň 6 hodin, ale ne víc než 8 hodin.

Do jídelníčku odborníci doporučují zařadit 2 šálky ovoce a 2,5 šálku zeleniny denně. Dále pak nutričně bohaté potraviny a zdroje vápníku, jako je mléko, jogurt, listová zelenina nebo tofu, ty ženám pomohou udržet správnou stavbu kostí. Stále je důležitý vitamín D, který se v těle tvoří vystavením pokožky slunečnímu svitu.

„Celozrnné obiloviny a zelenina dodají čtyřicátnicím dostatek vlákniny. Kvalitní přísun bílkovin pak zajistí kuřecí a libové červené maso, vejce, mléčné výrobky, a to nejen z kravského mléka, a luštěniny. K pití upřednostňujte čistou vodu, případně s citrónovou nebo limetovou šťávou, nebo neslazené čaje,“ radí Bartolomějová.

Dostatek pohybu je naprostý základ

Naučte se žít aktivně – vycházejte schody namísto stání na eskalátoru, navykněte si správné držení těla při chůzi a vzpřímené sezení. Všechna tato neviditelná „cvičení“ tělo posilují a chrání do budoucna.

„Mladší ročníky cvičí, aby lépe vypadaly, starší už chápou, že pointou cvičení je pevné zdraví. Pravidelné cvičení pomáhá lépe zvládat stres, je prevencí před obezitou, kardiovaskulárními problémy i diabetem. A co víc: čím déle jste fyzicky aktivní, tím méně si všimnete, že jste starší,“ poukazuje trenérka fitness centra pro ženy Contours Markéta Brožová.

Proto si pěstujte vytrvalost a hýbejte se alespoň 30 minut pětkrát týdně – jezděte na kole, projděte se v rychlém tempu, choďte plavat nebo hrát tenis. Se zlepšující se kondicí přidávejte na intenzitě. Kromě aerobního cvičení zařaďte dvakrát týdně také cviky na posílení svalů, vaše klouby jsou stále pevné na efektivní dřepy a výpady. Zkuste lekce jógy nebo pilates.

V přiloženém videu si pro vás fitness trenérka Eva Petrů z www.contours.cz připravila konkrétní cviky, díky kterým si zpevníte tělo a rozhýbete metabolismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám