Hlavní obsah

Oteklé nohy dokážou v létě potrápit

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní teplé dny mohou být velkou zátěží pro celý organismus, zvláště pak pro dolní končetiny. V kombinaci se sedavým zaměstnáním či dlouhodobým stáním mohou nastat skutečné problémy.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké letní teploty mohou způsobovat nepříjemné otoky nebo bolesti nohou.

Článek

„V teple dolní končetiny snadno otékají, což je často doprovázeno nepříjemnými pocity jako bolest, tíha a podobně. Je to dáno především tím, že teplo zpomaluje průtok krve v žilách, zvyšuje se riziko dehydratace a častěji se cestuje, což také zvyšuje riziko zánětu žil,“ vyjmenovává MUDr. Jana Vojtíšková.

Co nedělá otékajícím nohám dobře?
obezita
život bez sportu
dlouhé stání na místě / dlouhé sezení
sauna / horké lázně a koupele
dlouhodobé slunění
příliš těsný oděv, zejména ponožky a boty
vysoké nebo příliš nízké podpatky

Otoky ale mohou mít i další příčiny, proto bychom se měli nechat vyšetřit, abychom případné problémy začali včas řešit. Podívejte se s námi na nejčastější z nich.

Chronická žilní choroba

Onemocnění, kterým trpí až 85 % populace a patří mezi nejčastější příčiny otoků nohou.

„Zanícené žilní stěny ztrácejí pružnost a nevytlačují krev zpět k srdci,“ vysvětluje lékařka a dodává: „Otoky tedy trápí hlavně večer, po celém dni stráveném na nohou. Nejvíce ohroženi jsou lidé s nadváhou a sedavým zaměstnáním.“

Kromě otoků jsou dalším příznakem chronické žilní choroby metličkové a křečové žíly. Metličky jsou nafialovělé nepřehlédnutelné žilky zobrazující se nejčastěji na obličeji, stehnech nebo lýtkách. Mají podobu provazců, uzlů či drobných pavučin, které vystupují na povrch.

„Pozor na vystavování metliček slunečním paprskům. Škodlivé UV záření totiž poškozuje kolagen, který tvoří stěnu drobných cévek. Ta se pak ztenčuje a usnadňuje rozšíření cévního průsvitu. Tím jsou cévky nápadnější,” vysvětluje primář MUDr. Ota Schütz z pražské Žilní kliniky.

Pokud jsou příčinou vašich oteklých nohou metličky či křečové žíly, neotálejte s návštěvou lékaře. Čím dříve svého praktického lékaře navštívíte a svěříte se mu se svými symptomy, tím lépe.

Jedině správným léčebným postupem, který zahrnuje režimová opatření, kompresivní terapii a účinný léčivý přípravek na předpis (venofarmakum), můžete zamezit dalšímu zhoršování příznaků a progresi onemocnění.

Největší chybou lidí trpících touto chorobou je spoléhání se na samoléčbu, na různé nepodložené „babské“ rady či návštěvu lékárny a zakoupení potravinového doplňku (doplňku stravy).

Špatná funkce ledvin a jater

Nesprávně pracující vnitřní orgány mohou mimo jiné také způsobovat otoky dolních končetin. Nejčastěji jsou na vině ledviny, které, pokud nepracují správně, zadržují v těle tekutiny. Stejně tak dochází k zadržování soli.

„Pokud nepracují játra, přestanou tvořit bílkovinu, která drží tekutinu v cévách a ta pak uniká do okolních tkání a způsobuje otok. Může se ale také jednat o otoky z jiných příčin, proto vždy při otékání nohou navštivte lékaře," radí MUDr. Júlia Stracenská.

Problémy se srdcem

Otoky kolem kotníků mohou být jedním z projevů vysokého krevního tlaku nebo bradykardie (pomalého srdečního tepu). Otoky tak mohou být varovným příznakem selhávání čerpací práce srdce. I proto je důležité problém nepodceňovat a okamžitě vyhledat odborníka.

Těhotenství

Oteklé nohy jsou v těhotenství velmi časté, zvlášť v jeho druhé polovině. Kvůli správnému vývoji plodu začne tělo zadržovat větší množství tekutin, zvýšením hmotnosti a tlaku bříška na pánevní žíly dochází k hromadění krve v žilách a následnému rozvoji křečových žil.

„V tomto období je dobré dodržovat správný pitný režim, často měnit polohy nohou a chodit pravidelně na rychlejší procházky a používat kompresivní punčochy pro těhotné. Je možné brát i léky na žíly, které vám předepíše lékař,” doporučuje gynekolog doc. MUDr. Tomáš Fait.

Lymfatické otoky

Oteklé kotníky, prsty a nárty bývají způsobené chybou v lymfatickém systému a nahromaděním lymfy v podkoží. Jedná se o tzv. lymfedém. Ten může být dědičný, v takovém případě hovoříme o tzv. primárním lymfedému, který se objeví nejčastěji v dospívání, častěji u dívek než chlapců.

Sekundární lymfedém vzniká blokací lymfatického řečiště úrazem, operací, ozařováním, zánětem či růstem nádoru. V obou případech dochází ke kumulaci lymfy. Tento typ otoku by měl být léčen ve specializovaných pracovištích tzv. lymfocentrech pomocí tzv. komplexní dekongestivní terapie. Ta zahrnuje ruční a přístrojové lymfodrenáže, kompresivní terapii, lymfotaping a farmakoterapii pomocí venofarmak.

V léčbě lymfedému jsou velmi důležitá i režimová opatření. Obdobně jako v případě flebedému se jedná o udržování tělesné hmotnosti, vyvarování se dlouhého stání či sezení, vyhýbání se vysokým teplotám, potřebný je dostatek pohybu, nosit vhodné oblečení či obuv.

Sedavé zaměstnání

Celodenní sezení u počítače nedělá dobře jak našim zádům, tak ani nohám. Podobné problémy přináší i zaměstnání, kde se většinu času musí stát. Nohy nám tuhnou a průtok krve se opět zpomaluje, krev se hromadí v dolních končetinách a ty otékají.

„Důležité je nohy pravidelně protahovat, nesedět celý den na jednom místě. Ideální jsou malé procházky, občas vyběhnout schody,“ doporučuje MUDr. Vojtíšková.

Co uleví těžkým nohám?
pravidelné cvičení (Vhodná je jízda na kole, jogging, plavání, procházky.)
snížení nadváhy
omezení dlouhého stání
střídání teplé a studené vody na dolní končetiny při sprchování
vynechání horké koupele
několik minut denně se zvednutými dolními končetinami
pohodlné oblečení a obuv
Více informací naleznete na www.zilniporadna.cz, www.ulekare.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám