Hlavní obsah

Vyrazte do běžecké sezóny s novými botami na míru

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní boty tvoří základ vybavení každého běžce. Na rozdíl od oblečení si je musíme vybírat opravdu pečlivě. Tvar, číslo, váha a spousta dalších vlastností totiž hrají hlavní roli v tom, jestli nám nové boty budou přítelem nebo nepřítelem při budoucích uběhnutých kilometrech.

Diagnostika, která pomůže při výběru běžeckých bot Video: Novinky

 
Článek

Ať už jste pravidelný běžec nebo se letos teprve chystáte s během začít, nepodceňte správný výběr bot.

Chcete-li mít jistotu, že máte boty, které odpovídají vašim sportovním dovednostem i stylu běhání, můžete absolvovat speciální diagnostiku běhu. Během té vám určí, která bota je pro vás ta pravá.

Tak trochu jiné vyšetření

Strávili jste hodiny porovnáváním běžeckých bot na internetu, a přesto pořád nevíte, jaké si vybrat? Přestaňte marnit čas a navštivte specializované obchody, kde vám s výběrem poradí. Je totiž předem jasné, že i boty s nejlepšími recenzemi vám nemusí vyhovovat.

S výběrem bot pomůže i speciální diagnostika při běhu na pásu naboso, která mimo jiné určí, jak jste na tom se stabilitou kotníku, a podle toho vám bude doporučena obuv s větší či menší oporou.

Druhá část diagnostiky je statická a spočívá v postoji na speciální podložce. Ukáže vám, jaký máte typ klenby, jestli je zapotřebí umístit do bot speciální vložky. Podle těchto dvou ukazatelů vám v prodejně doporučí několik párů bot. Vy si pak sami můžete vybrat, které vám nejlépe sednou pocitově i designově.

Osvědčené rady pro výběr běžeckých bot
Vybírejte boty, které jsou o půl až jednu velikost větší než vaše normální obuv.
Váha bot je subjektivní záležitost. Někomu vyhovují těžší boty, většinou si běžci vybírají spíše odlehčené varianty, které nejvíce evokují běh naboso.
Při zkoušení bot si nesedejte, zkuste se proběhnout po prodejně nebo se alespoň projděte.
Pokud se vám zdají boty těsné, vyzkoušejte jiný pár. Při běhu by vám mohly poškodit nehtová lůžka.

 Které si vybrat?

Prodejce vám doporučil několik párů bot od různých značek a vy nevíte, které si vybrat? Volíte-li si mezi renovovanými značkami, můžete si být jisti, že mezi nimi nebude, co se týče kvality, téměř žádný rozdíl. Záleží tak na každém běžci, které boty mu nejlépe sednou.

Více informací, včetně toho, jak vypadá správná diagnostika vašeho běžeckého stylu, se dozvíte v přiloženém videu.

Dámská běžecká obuv

Foto: archiv firem

1)

Pánská běžecká obuv

Foto: archiv firem

1)

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám