Hlavní obsah

S poklesem hmotnosti se zlepší problémy s hypertenzí, cukrovkou i ledvinami

Novinky, das

Jenom v Česku žije s nadváhou nebo obezitou kolem 55 % lidí. Přitom právě nadměrná hmotnost je rizikovým faktorem pro mnohá závažná onemocnění. Kromě srdečních a cévních chorob ohrožuje obezita i zdraví našich ledvin.

Foto: Profimedia.cz

Snížením tělesné hmotnosti můžete zlepšit mnohem více než jen svou postavu.

Článek

Nejznámějším měřítkem obezity je tzv. body mass index (BMI). Každý čtvrtý Čech má BMI mezi 25 a 30 a trpí nadváhou. Stejný počet lidí v Česku má BMI vyšší jak 30, tady už hovoří lékaři o obezitě. U BMI nad 40 jde o těžký stupeň obezity s mimořádně vysokou pravděpodobností život bezprostředně ohrožujících onemocnění. Nejtěžší stupeň obezity mají v Česku 2 % lidí. U těchto osob obezita ledviny poškozuje přímo.

Většinou ale přemíra tuku poškozuje ledviny nepřímo tak, že vyvolává cukrovku a vysoký krevní tlak.

„Lidé s BMI nad 40 mívají nefropatii (chronické onemocnění ledvin) téměř jistou. Lidé s nadváhou a lidé obézní pak mají k poškození ledvin slušně nakročeno,“ varuje přední český obezitolog a přednosta III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA.

Cukrovka a hypertenze poškozují klubíčka drobných cév v ledvinových tělískách, tzv. glomeruly, které již dále nedokážou plnit svou původní očišťovací funkci a propouštějí do moči i složité látky, jakou jsou bílkoviny. Poškozené ledviny bohužel nebolí, a tak se na jejich vážné poškození přichází často až tehdy, když je 80 % tkáně nenávratně zničeno.

V ten okamžik je zapotřebí jedince napojit okamžitě na dialýzu. „Není-li funkce ledvin dostatečně brzy nahrazena, dochází v těle k hromadění jedovatých látek a rozvratu vnitřního prostředí. To má za následek poškození srdce, střev, poplicnice, pohrudnice, mozku a nervového systému. Také dochází k poruchám srážení krve. V takovém stavu může pacient upadnout i do kómatu,“ upozorňuje  MUDr. Vladimír Vojanec, primář dialyzačního střediska pražské nemocnice Na Bulovce a člen lékařské rady B. Braun Avitum.

Prevence v podobě snížení hmotnosti

Snížením tělesné hmotnosti můžete zlepšit mnohem více než jen svou postavu. S poklesem tělesné hmotnosti se často zlepší krevní tlak, lépe se kontroluje cukrovka a sníží se i zatížení ledvin.

Zhubnutím navíc můžete upravit také zvýšený cholesterol, ulevit svým kloubům, snížit riziko některých zhoubných nádorů, ztučnění jater, nemocí žlučníku nebo se zbavit spánkové apnoe (zástavy dechu ve spánku). Obézní lidé také častěji trpí psychickými poruchami, což se podílí i na snížené kvalitě jejich života. Toto vše je do značné míry řešitelné a nikdy není pozdě začít.

„Přitom stačí někdy opravdu málo, třicetiminutová procházka obden by dokázala odvrátit nejednu katastrofu,“ dodává Štěpán Svačina.

Nicméně pokud už trpíte obezitou a chcete zhubnout, pak nesázejte na žádné zaručené rady na internetu, ale nechte si poradit v některém z obezitologických center nebo ambulancí. Připraví vám zde hubnoucí program šitý přímo na míru.

Ledvinová kalkulačka pro laiky i odborníky

Již dva roky se mohou laici sami otestovat, zda jim nehrozí ledvinové selhání, a to díky speciální kalkulačce. Nově byla tato kalkulačka vytvořena i přímo pro lékaře. Má jim ulehčit rozhodování, zda pacienta poslat na nefrologii, či nikoli.

Sady testovacích otázek jsou tentokrát odborného rázu a žádají si například zadání výsledků laboratorního vyšetření. Klíčovým vstupním údajem je spolu s informacemi o věku a pohlaví pacienta hodnota sérového kreatininu. Tato látka se tvoří ve svalech při jejich činnosti a za normálních okolností odchází z těla bez problémů močí.

Při ledvinových onemocněních se ale schopnost ledvin očišťovat krev od cizorodých látek zhoršuje a kreatinin se v krvi hromadí. Vysoká hodnota kreatininu svědčí o zhoršeném stavu ledvin.

„Na základě odpovědí rozdělí kalkulačka pacienty do tří základních skupin. Někteří jsou po zadání prvních údajů okamžitě zařazeni mezi velmi ohrožené. V tomto momentě je test ukončen doporučením lékaři poslat pacienta k nefrologovi. Dokud ale není jasno, přidává kalkulačka další otázky. Nejzásadnější se týkají přítomnosti krve a bílkovin v moči nebo uvedení starších výsledků laboratorních vyšetření pro porovnání, pokud jsou k dispozici. Výsledkem kalkulačky může být jak doporučení odeslat pacienta k nefrologovi, tak i doporučení plánu jeho dalšího sledování v ambulanci vyšetřujícího lékaře, když se jedná o hraniční případy,” popisuje fungování kalkulačky její spoluautor MUDr. Petr Hartl, primář dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Teplicích.

Potřebný vstupní údaj hodnoty kreatininu v krvi mohou nyní nově praktičtí lékaři nechat pacientovi stanovit v rámci preventivní prohlídky jednou za čtyři roky. „Získají ho ale i z propouštěcích zpráv, pokud byl pacient například hospitalizován, nebo také u příležitosti předoperačního vyšetření,” dodává MUDr. Vladimír Vojanec.

Světový den ledvin (9. březen) - vyšetření zdarma

Ve čtvrtek  9. března 2017 si lidé budou moci nechat opět vyšetřit své ledviny na vybraných pracovištích zdarma a bez objednání.

Adresy pracovišť a další informace k preventivní akci naleznete na: www.svetovydenledvin.cz. 

Obě kalkulačky naleznete na: www.ledvinovakalkulacka.cz. Aktuální riziko onemocnění ledvin, index tělesné hmotnosti (BMI) a index tvaru těla (ABSI) si můžete online zjistit také na www.dialyza.cz. Pokud zjistíte, že máte riziko onemocnění ledvin vysoké, doporučujeme vyhledat nefrologickou ambulanci, jejich seznam naleznete například na internetových stránkách www.nephrocare.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám