Hlavní obsah

Návyky pro úspěšnější den

Novinky, ema

Ráno je třeba vykročit z postele pravou nohou, aby byl den lepší a úspěšnější. Nebo se to alespoň říká, ale co je na tom pravdy, to ve skutečnosti nikdo neví. Nicméně je fakt, že pokud ráno začneme úspěšně, většinou se daří celý den.

Foto: Profimedia.cz

Co je společným jmenovatelem úspěšných lidí? Mimo jiné například to, že se ráno nebojí přivstat, nasnídat se, anebo si jít zaběhat či zacvičit.

Článek

Dokonce i Mark Zuckerberg nebo Bill Gates se v rozhovorech svěřili, že některé z přísných ranních návyků mohly být také jedním z klíčů k jejich úspěchu. Akademický výzkum dokonce ukázal, že lidé se zažitými ranními rituály mají lepší schopnost reakce a adaptace na situace, které se naskytnou, a dokážou je využít ve svůj prospěch, napsal huffingtonpost.com.

Jenomže ne pro všechny je snadné začátek dne prožít za pomoci přesně daných rituálů. Těžké je to zejména pro ty, kteří si rádi pospí.

Vstávejte brzy

Je klíčem k úspěšnému dni situace, kdy se ráno člověk probudí 15 minut předtím, než má být v práci a s jazykem na vestě dobíhá tramvaj, nebo pět minut od probuzení sedá do auta a zběsile startuje? Pravděpodobně ne. Ti nejúspěšnější lidé se totiž probouzí zpravidla relativně brzy. Například Michelle Obamová řekla, že v tom tkví její schopnost.

Důležité podle ní je, aby si člověk uvědomil, že ráno je třeba udělat si čas pro sebe a že to za to stojí. „Došlo mi, že když jsem musela vstávat, abych se postarala o děti, prostě jsem to udělala. Ale když přišlo na mě, najednou jsem vstát nemohla. Po tomto prozření jsem to ale změnila.“

Vstaňte tak brzo, abyste stihli ranní kávu, čaj, sprchu, přečíst si noviny, nebo se nasnídat. Vstáváním časně ráno si totiž vytrénujete sílu vůle. Když začnete svůj den v klidu, třeba přečtením kapitoly v oblíbené knížce, rozhodně to stojí za to.

Neberte nic jako samozřejmost

Den, který začne negativní perspektivou, většinou nikdy neskončí dobře. Životní kouč Tony Robbins říká, že proto je dobré věnovat ráno několik minut sám sobě a popřemýšlet o věcech, které mohou člověka dobře naladit.

Kouč radí zamyslet se nad věcmi, za které jsme vděční, to může zahrnovat rodinu, přátele, kariéru, cokoliv, co není v životě samozřejmé. Výhody vděčnosti jsou podle něj enormní, a to včetně snížení stresu, zvýšení produktivity a celkově lepšího pocitu pohody.

Dopřejte si klid

Většina lidí téměř nezná pojem klid. Mají stres v práci, doma, neustále jsou rozptylováni moderními technologiemi, zvoní telefony, pípají upozornění, zkrátka a dobře chybí klid, ticho a čas relaxovat. A právě ráno je pro tento typ osobní meditace nejvhodnější dobou.

Odborníci říkají, že stačí deset minut na to, aby člověk řízeně snížil stres a úzkost, zlepšil spánkové návyky, zlepšil paměť, ale i vztahy. Deset minut ticha a klidu podle nich dokáže téměř zázraky.

Neodkládejte věci na později

Každý to zná. Je potřeba udělat nějakou důležitou věc, která není nijak těžká ani složitá, nicméně se nám do jejího plnění zkrátka nechce a stále ji před sebou táhnete jako balvan. Je ale třeba se vzchopit.

Pokud takovou nepříjemnost vyřídíte hned z kraje dne, pravděpodobně to bude také ta nejhorší věc, která vás za celý den potká. Navíc je velmi praktické ji vyřídit hned po ránu, protože ji pak budete mít z krku a můžete se věnovat už jen příjemnějším věcem. Pokud tak učiníte, nejenže zabráníte otálení, ale také se naučíte řešit věci odpovědně a zbyde vám dost mentální kapacity na zbytek dopoledne, tedy čas, kdy je nejvíc energie.

Snídejte

Ano, i obyčejná snídaně patří mezi věci, které zpříjemní den hned po ránu. Ne nadarmo se říká, že je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. A myslí si to i úspěšní byznysmeni. Dokonce bylo na toto téma vedeno i několik studií, které se významem prvního jídla dne důkladně zabývaly. Nakonec bylo rčení: snídaně je grunt, potvrzeno. Snídaně neplní jen funkci zaplnění žaludku, je také prostředkem pro zvyšování duševní síly.

Někteří lidé říkají, že po ránu nemají k jídlu chuť, nebo jsou příliš unavení. Nicméně právě snídaně může spoustu únavou trpících lidí doslova nakopnout energií, a to třeba na celé dopoledne. Nedostatek času pro změnu vyřeší lepší plánování anebo například příprava jídla večer předem.

Denní cíle

Nezáleží na tom, jak nevrlí jste v odpoledních hodinách, najděte si nějaký cíl či inspiraci, která vás bude motivovat vstát ráno z postele. Každé ráno si určete cíl a jděte za ním. Například Steve Jobs se údajně každé ráno podíval do zrcadla a sám sebe se zeptal, kdyby byl dnešek jeho posledním dnem v životě, zda by se chystal udělat to, co má ten den v plánu. Není třeba během dne změnit celý svět. Hned ráno ale popřemýšlejte o věcech, které chcete splnit.

Cvičte

Generální ředitelé Twitteru a Applu mají jedno společné. Není jim cizí vstát ráno třeba i v pět hodin, jít se proběhnout a pořádně se zpotit. Oba muži říkají, že ranní cvičení je pro ně doslova zásobárnou energie na celý den. Lépe dopoledne pracují, cítí se fit, nabití energií a plní úkoly a výzvy s vervou a přesvědčením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám