Hlavní obsah

Fibrilace srdečních síní může způsobit mrtvici

Právo, Václav Pergl

Fibrilace srdečních síní je závažná porucha rytmu (arytmie), která je současně nejčastější poruchou srdečního rytmu v naší populaci a její výskyt i nadále roste. Může způsobit i mrtvici.

Foto: Právo

Profesor Petr Neužil (vlevo) na operačním sále

Článek

„Při této poruše rytmu se stěna síní nedostatečně stahuje – chaoticky se míhá – a tím se zhoršuje proudění krve v srdečních oddílech,“ říká profesor Petr Neužil, primář kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Nárůst výskytu, tedy jakási arytmická epidemie, je podmíněn nejspíše kombinací více faktorů, ale jedním z nejzásadnějších je změna životního stylu. Je ale také často sdružen s dalším srdečním onemocněním.

„Je prokázáno, že významně zhoršuje prognózu těchto nemocných,“ říká profesor Petr Neužil.

Podle něho léky, které se používají k léčení arytmií, tzv. antiarytmika, již dnes nepředstavují první linii léčby. Stále více se uplatňuje cílená, tedy kurativní léčba, kterou se snaží lékaři šíření srdeční arytmie odstranit jednou provždy. Ta patří k hlavním trendům současného vývoje kardiologické a kardiochirurgické léčby.

Sraženiny krve mohou být osudové

Nejčastější komplikací fibrilace síní je cévní mozková příhoda. Vzniká tím, že při nepravidelném průtoku krve srdcem vznikají v srdci krevní sraženiny. Ty pak cestují tepenným řečištěm dále ze srdce a nejblíže na této cestě ze srdce jsou krční tepny, které zásobují mozek.

„Pokud do nich sraženina vnikne, zastaví se průtok krve do mozku a dochází k nezvratnému odumření tkáně, tedy pokud nedojde k urychlenému obnovení průtoku. Je to velmi obdobné jako při vzniku infarktu myokardu; tam se ale ucpávají tepny – říkáme jim věnčité, koronární,“ uvádí profesor Neužil.

V posledních 20 letech bylo prokázáno, že prevence srážení, tzv. antikoagulace, tedy podávání léků, které snižují krevní srážlivost, vede k účinné prevenci mozkové mrtvice při vzniku fibrilace síní.

Po řadu let byl jediným takovým lékem warfarin, tedy původně jed na krysy, který měl celou řadu vedlejších účinků. V posledních letech byly vyvinuty nové preparáty, které tyto negativní účinky překonaly a jsou velmi bezpečné.

„Mezi nové trendy prevence mozkové mrtvice patří také katetrizační, tedy neoperační cestou zaváděný uzávěr ouška levé síně, jakési výchlipky ve stěně levé srdeční síně, což je nejčastější místo vzniku uvedené krevní sraženiny,“ uvedl prof. Neužil s tím, že těmto tématům se také věnovalo XIV. česko-slovenské sympózium o srdečních arytmiích, které se v listopadu konalo v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám