Hlavní obsah

Člověk stráví v kanceláři průměrně 80 000 hodin, z toho většinu vsedě

Novinky, das

Člověk je konstituován tak, aby ušel 30 kilometrů za den. Místo toho ale v západním světě většinu času stráví v poloze vsedě. Podle nejnovější studie německé nábytkářské společnosti Interstuhl 75 % všech zaměstnanců sedí v kanceláři déle než sedm hodin denně a většina z nich v tom pokračuje i ve volném čase. Za celý život se tak jedná o 80 000 hodin v kanceláři, z čehož 70 000 hodin jedinec sedí.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobé sezení má vliv na celkový funkční stav lidského těla.

Článek

Ne náhodou současná populace trpí celou řadou zdravotních problémů od bolestí zad, přes poškození páteře, po kardiovaskulární potíže a psychické problémy.

„Při dlouhodobém setrvání v jedné poloze může dojít k únavě svalstva, které má vliv na udržení postavení páteře. Hrozit mohou bolesti zad a různé další deformace,“ vysvětluje Tomáš Trč, přednosta Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie pražské FN Motol.

Což potvrzuje i fyzioterapeut Jakub Pokorný, podle něhož může vlivem deformací docházet až k doživotnímu poškození páteře.

Švédští vědci navíc prokázali, že u kancelářských zaměstnanců existuje vyšší riziko úmrtnosti v porovnání s fyzicky aktivními pracujícími, a to nezávisle na jejich úrovni fyzické aktivity ve volném čase.

„Dlouhodobé sezení má vliv na celkový funkční stav lidského těla. Zvyšuje se četnost výskytu významných kardiovaskulárních patologií, jako infarkt myokardu, či cévní mozková příhoda. Hlavní příčinou těchto onemocnění je ateroskleróza neboli kornatění tepen,“ popisuje hrozby fyzioterapeut.

Onemocnění svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně mohou také stát za předčasným odchodem pracovníků do důchodu. Navíc kvůli špatnému sezení se výkonnost zaměstnanců může snížit o 33 procent.

Důležitost kvalitního nábytku

Proto je tak důležité hledět na ergonometrii kancelářského nábytku. „Jedním z trendů jsou výškově polohovatelné stoly, které jsou hojně využívané hlavně ve skandinávských zemích. Výhodou je, že lze u nich také stát, čímž se kompenzuje zátěž ze sezení,” vysvětluje Filip Veselý z konzultační společnosti Office Hunters.

Velmi důležitý je i správný výběr židle. Na ty nejmodernější se dá připevnit senzor, který upozorní na špatné sezení.

„Některé židle vám dají dokonce najevo, že byste si měl zacvičit rukou a rozhýbat svaly,“ upozorňuje Assem Mustafa, expert na kancelářský nábytek.

Reklama

Související témata:

Související články

Osm nezvyklých příčin bolestí zad

Za bolestmi zad může stát celá řada příčin - od naprostých banalit, zlozvyků z mládí, po velmi závažné záležitosti. Podívejte se s námi na příčiny, které byste...

Výběr článků

Načítám