Hlavní obsah

Jídla, která pomohou neutralizovat přemíru sladkého

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nesnídáte, nebo máte náročné dopoledne, ve vašem těle se to může projevit rapidním poklesem hladiny cukru v krvi. Pokud ale do sebe nechcete sladké na jeho doplnění ládovat horem dolem, zkuste se dostupnému nezdravému jídlu vyhnout jinými, zdravějšími alternativami. Ty pomohou i v případě, že se sladkostmi přejíte, a bude vám těžko.

Foto: Profimedia.cz

První pomocí před přejídáním nezdravými potravinami jsou jejich zdravé alternativy.

Článek

Chia a lněná semínka

Z doplňků stravy, které jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, vlákninu a další, si můžete v případě nutkání na sladké udělat třeba jedinečný a zdravý pudink. Stačí nechat chia semínka nasáklá v obyčejném, nebo rostlinném mléce, dosladit medem nebo stévií a zdravě si zamlsat. Nezapomeňte pro super zdravou svačinku dodat i semínko lněné, drcené.

Pokud nemáte čas, přihoďte si tato semínka alespoň do jogurtu, smoothie. Kromě výše zmíněných zdravotních výhod jsou také plná vlákniny, která napomáhá snadnému odchodu odpadních látek z těla.

Vlašské ořechy

Pokud máte problémy s nadýmáním, nafouknutým břichem, necítíte se dobře a ve vašem žaludku se dějí divné věci, místo sladkých cukrovinek vsaďte na vlašské ořechy. Čtvrtina šálku těchto ořechů obsahuje 133 % doporučeného denního příjmu omega 3 mastných kyselin.

Studie z Yaleské univerzity z roku 2015 dokonce uvádí, že pokud zařadíte tyto ořechy do svého jídelníčku, mohou velmi významně dopomoci k chytřejšímu a hlavně zdravějšímu výběru potravin, píše se na womenshealthmag.com. K tomu je ale potřeba konzumovat alespoň 50 gramů vlašských oříšků denně.

Vědci zjistili, že pokud tak bude člověk činit po celých šest měsíců, bude pravděpodobně méně sahat po nezdravých svačinkách, naopak spíše zvolí zdravé alternativy. Podle nich zařazení vlašských ořechů do každodenního jídelníčku uspokojivě snižuje chutě na sladké.

Poctivé domácí vývary

Vývar z kostí, kuřecí, hovězí nebo rybí. Všechny tyto varianty jsou vydatné a také lehce stravitelné, doplní vitamíny, minerály a živiny. Rčení, že vývar je grunt, je tedy založeno na pravdě. Vývary umožňují tělu vstřebávat vápník, hořčík, fosfor a stopové prvky.

Obsahují ale také glukosamin, který zmírňuje bolesti a tlumí záněty, napomáhá regeneraci střev. Poctivým vývarem prokážete velkou službu imunitnímu systému.

Kvašené nápoje a zelenina

Přehnali jste to s cukrem, a je jedno, jestli v podobě sladkostí, limonád, nebo alkoholu? Zkuste probiotika.

Pokud je vám špatně a máte obavu z toho, jak se vaše tělo s náloží nezdravého jídla vypořádá, zkuste do sklenice s vodou přidat lžíci jablečného octa. Tento „drink“ pomůže ke snazšímu trávení a poskytne potřebnou pomoc k rozložení nadbytku cukru, který se do žaludku dostal.

Pomůže také fermentovaná zelenina, jako například kyselé zelí, kimčchi, nebo nakládané okurky. Tělo tak dostane dávku vitamínů, především C a B, a také tolik potřebné aminokyseliny.

Šťáva z aloe vera

Aloe vera pomůže v případě, kdy se člověk ráno probudí a hlava i žaludek bolí po předchozí noci plné bujaré zábavy a alkoholu. Dodá dostatek energie, ale zároveň i vitamínů, minerálů a aminokyselin.

Podle odborné publikace British Journal of General Practise aloe vera snižuje riziko střevních zánětů a pomáhá k přirozené obnově střev a střevní mikroflóry. Pomůže zvýšit výskyt zdravých bakterií ve střevě a podporuje trávení. Tělo díky šťávě zároveň přirozeně vylučuje odpadní látky, zároveň ale dostane dostatek živin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám