Minitartaletky s gorgonzolou, karamelizovaným ovocem a vlašskými ořechy

FOTO: Kitchenette pro Sandeman (2x)

Suroviny: 400 g listového těsta, 2 lžíce másla, 2 lžíce medu, špetka soli, 2 hrušky, 3 fíky, 250 g gorgonzoly nebo gorgonzoly dolce, 3 polévkové lžíce vlašských ořechů

Postup: 1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozválejte listové těsto na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka velká tak, aby vyplnila košíčky na tartaletky i po bocích formiček. Těsto by mělo vystačit na 8–10 tartaletek o průměru 10 cm. Ideální jsou formičky, které mají volné dno, upečené košíčky se pak lépe vyndávají, aniž by se poškodily. Vymažte je tukem – nejlepší je olej ve spreji. Formičky vyložte těstem, dno lehce propíchejte vidličkou a předpečte je alespoň 10 minut vyplněné keramickými fazolemi na pečení, které zabrání tomu, aby se těsto při pečení sesunulo.

2. Mezitím si připravte hrušky. Oloupané a zbavené jadřinců je rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi je krátce poduste s máslem, medem a špetkou soli. Na závěr přidejte ještě fíky rozkrojené na čtvrtiny. Celkem by příprava ovoce měla trvat kolem 5 minut, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva v pánvi nezhoustne na sirup. Pokud ovoce pustí hodně šťávy, můžete jej vyjmout a šťávu pak samostatně zredukovat na požadovaný sirup.

3. Předpečené košíčky nyní můžete naplnit ovocem, gorgonzolou, doplnit karamelovým ovocným sirupem a navrch posypat ořechy. Pečte je při 180 °C 20–25 minut, dokud okraje těsta nebudou zlatavé.

Jahodová tartaletka s glazé z portského vína

Suroviny na korpus: 260 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky, 100 g třtinového moučkového cukru, 130 g vychlazeného másla, 1 vejce, špetka soli

Na krém: 50 g maizeny (kukuřičný škrob), 65 g třtinového cukru (nebo 50 ml javorového sirupu), špetka mořské soli, 300 ml mléka, 1 lžička vanilky nebo semínka z vanilkového lusku, 400 g tvarohu (nejlépe plnotučný), kůra z jednoho bio citrónu

Sirup z portského vína: 750 g jahod, 250 ml Sandeman Porto Ruby, 2 lžíce třtinového cukru

Postup: Pomocí food procesoru s noži nebo pastry blenderu zpracujte všechny ingredience dohromady tak, aby vzniklo jednotné těsto. Můžete si také pomoci obyčejným nožem, ale v principu jde o to, abyste se vyhnuli kontaktu teplých rukou s máslem a pokusili se těsto příliš nepřepracovat. Vytvořte hladké těsto, zabalte jej ve tvaru disku do fólie a nechte alespoň hodinu nebo do druhého dne odpočinout v lednici.

Předehřejte troubu na 190 °C/horkovzdušnou 175 °C. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyplňte jím vymazanou formu. Dno propíchejte vidličkou, těstem vyplněnou formu vyložte pečicím papírem a fazolemi na pečení. Pečte korpus do lehkého zezlátnutí přibližně 20-25 minut, upečený korpus nechte vychladnout, ideálně na mřížce.

Mezitím si připravte krém. Uvařte si pudink z mléka, maizeny, cukru či sirupu a vanilky běžným postupem. V 1/3 mléka si rozmíchejte maizenu s cukrem či sirupem, špetkou soli a vanilkou. Zbývající mléko zahřejte, a když je horké, přidejte škrobovou směs. Za stálého míchání pomalu přiveďte k varu a mírně vařte ještě několik minut. Pudink odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšlehejte a postupně přidejte všechen tvaroh a na závěr citrónovou kůru.

Do středního hrnce dejte portské víno Sandeman s 2 lžícemi třtinového cukru a na střední výkon redukujte, dokud se neodpaří dostatek vody, aby vznikl sirup. Odpaří se tak 2/3 objemu. Hotový sirup nechte vychladnout.

Na závěr už jen zbývá naplnit korpus krémem, ozdobit jahodami a jako gurmánskou tečku doplnit o sirup z portského vína. Korpus je dobré plnit až těsně před servírováním, protože tartaletka je nejchutnější, když její korpus lehce křupne, jahody jsou čerstvé a právě polité portským sirupem.

Knäck burger s modrým sýrem

FOTO: Racio

Suroviny na 4 porce: ½ balení Knäckebrotu multigrain, 1 balení sýru s modrou plísní (Roquefort, Niva), 200 gramů pomazánkového másla, 1 balení sýru brie (Hermelín, Bavaria blu), 1 hrst lístků rukoly a 1 hrst vlašských oříšků

Postup: Nejprve na struhadle nastrouháme modrý sýr najemno a vyšleháme ho s pomazánkovým máslem. Vznikne pomazánka, kterou ukládáme mezi knäckebrot, zdobíme kousky sýru typu brie, rukolou a vlašskými oříšky.

Kuřecí paličky v jogurtové marinádě

FOTO: Hollandia (2x)

Suroviny: 500 g selského bílého jogurtu Hollandia, 12 ks kuřecích paliček, čerstvé bylinky, koření dle chuti (indické, tzatziki či grilovací), 2 stroužky česneku, sůl a olivový olej

Postup: Ideálně jeden den před hodováním začněte s přípravou marinády, jejímž základem je bílý jogurt. Do jogurtu vmíchejte koření, nadrcený česnek, sůl a pepř. Variace koření je zcela individuální. Nakonec přidejte lžíci olivového oleje. S kořením opravdu nešetřete, jogurt celkově zjemňuje chuť.

Kuřecí paličky naložte do marinády s čerstvými bylinkami. Maso nechte odpočívat v lednici, alespoň přes noc.

Tip: Jako přílohu zvolte zeleninový salát, například z ledového salátu, rukoly, ředkviček, cherry rajčátek s čerstvou bazalkou. Zakápněte citrónem a panenským olivovým olejem, osolte a opepřete.

Jogurtová pomazánka a dip v jednom

Suroviny: 200 g selského bílého jogurtu Hollandia, 200 g tvarohu nebo lučiny, 3 stroužky česneku, bylinky (bazalka, rozmarýn, petržel, pažitka), sůl, pepř, 150 g strouhaného polotvrdého sýra

Postup: Pomazánka z jogurtu je jednoduchá a hlavně si ji připravíte během chvilky. Základem je dobrý bílý jogurt. Ideální poměr jogurt – lučina nebo tvaroh – je půl na půl, přidejte strouhaný sýr.

Dále přimíchejte pepř a sůl dle chuti a máte hotový základ pomazánky. Nyní se můžete rozhodnout, zda polovinu dochutíte prolisovaným česnekem a druhou polovinu nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami.

Tip: Pokud můžete pomazánku připravovat s předstihem, je to lepší, protože se česnek a bylinky rozleží a lépe vynikne jejich chuť. Místo pečiva využijte pomazánku jako dip k pokrájené zelenině (mrkev, celer, salátová okurka) či k tortillovým lupínkům.

Božský kokosový dezert

FOTO: Alpro

Suroviny: 260 g mletých mandlí, 40 g strouhaného kokosu, 125 g třtinového cukru, 70 g kakaového prášku, půl lžičky jedlé sody, 250 ml kokosového nápoje Alpro, 2 vejce, 1 pomeranč, 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu na ozdobu
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve velké míse smícháme suché přísady. Oddělíme vejce a přidáme žloutky a kokosový nápoj Alpro ke směsi suchých přísad. Mícháme dohladka. Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně ho vmícháme do těsta. Vymažeme pekáč (nebo použijeme pečicí papír) a nalijeme do něj těsto. Pečeme 30 - 35 minut. Po 30 minutách pečení zůstává konzistence dortu uvnitř krémová. Pokud budeme dort péct o něco déle, bude sušší. Nastrouháme kůru z pomeranče. Čokoládový dort vyndáme z trouby a před podáváním necháme vychladnout. Rozkrojíme dort na stejné kousky a servírujeme s pomerančovou kůrou a strouhaným kokosem.
Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany

FOTO: Bílé plus (2x)

Suroviny: 1 rybí filé (200 g) – treska obecná, sůl, pepř

Na mušle: 8 mušlí slávky jedlé, 25 g másla, 1 šalotka, kousek pórku, snítka tymiánu, 1 bobkový list, kousek řapíku, petrželová nať

Na omáčku: 1 lžíce husté zakysané smetany, 2 lžíce šťávy ze slávek, šťáva z půlky citronu, 1 žloutek, sůl, pepř

Postup: Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci. Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a maso vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.

Všechny ingredience na omáčku dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.

Finální příprava pokrmu - přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)

Malinové suflé

Suroviny na cca 8 porcí (záleží na velikosti formiček): 150 ml mléka, 100 ml smetany, 4 žloutky (100 g), 50 g cukru, 15 g mouky, 10 g škrobu, rozmixovaný banán, šťáva a kůra z ½ citronu, 4 bílky (120 g), 50 g cukru, maliny na ozdobení

Postup: Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze 4 žloutků, 50 g cukru, 15 g mouky, 10 g škrobu.

Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s rozmixovaným banánem, šťávou a kůrou z ½ citronu.

Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice. Poté ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků (120 g), 50 g cukru. Vmícháme ho ke žloutkovému krému. Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit. Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C – horkovzduch.

Pečeme cca 10 – 12 minut. Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a pocukrujeme.

Salátová filharmonie

FOTO: Calvo

Suroviny: 1 filé z Calvo tuňáka ve vlastní šťávě ve skle, 3 hlávky různých druhů salátu – např. hlávkový, lollo rosso a římský, 1 menší mladá cuketa, 1 červená cibule, 3 vejce, 2 krajíce celozrnného nebo jiného chleba
Postup: Salátovou oázu připravíte během pár minut. Ze všech tří hlávek salátů odstraňte starší tuhé listy, zbytek rozdělte, dobře omyjte, natrhejte na kousky a nechte osušit. Opracovat je potřeba i cuketu, oloupejte, nakrájejte na kostičky, osolte a nechte uležet, poté ji na olivovém oleji do zlatova opečte. V oleji po cuketě rovnou opečte na kostičky nakrájený chléb. Natrhané saláty s cibulí nakrájenou na kolečka nasypte do mísy a zalijte klasickou zálivkou z našlehaného oleje s vinným octem, cukrem, solí a pepřem. Téměř hotový salát posypte cuketovými škvarečky a opečenými krutony, obložte okapaným tuňákem a zastřeným vejcem.
Kostkovaný salát

FOTO: Zdravá 5 Nadační fond Albert

Suroviny: ½ vodního melounu, 2 avokáda, 200 g sýru feta, 1 vanička řeřichy, 1 červená cibule, pár snítek máty, pár snítek pažitky, sůl, pepř, olivový olej
Postup: Meloun, avokádo i sýr pokrájejte na stejně velké kostičky. Na servírovací talíř je na přeskáčku vyskládejte vedle sebe, posypte řeřichou, cibulí, mátou i pažitkou, osolte a opepřete a případně zastříkněte olejem.
Rajčatový koláč s karamelizovanou cibulkou

FOTO: Albert (2x)

Suroviny: 25 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 1 větší stroužek česneku, pár snítek tymiánu, 3–5 masitých rajčat, tence pokrájených, 300 g cherry rajčat, 100 g feta sýru

Na karamelizovanou cibulku: 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 3 velké cibule, nakrájené na měsíčky, 1 lžička cukru

Na těsto: 85 g másla, 175 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 50 g parmazánu, najemno nastrouhaného, malá hrst tymiánových lístků, sůl, 1 velký nebo 2 malé žloutky

Postup: Udělejte karamelizovanou cibulku: máslo a olej dejte do pánve a počkejte, dokud se máslo zcela nerozpustí, přidejte cibuli, plamen snižte na střední a za občasného míchání opékejte deset minut, aby byla cibule krásně zlatavá. Vmíchejte cukr, opékejte dalších pár minut a přendejte do mísy.

Troubu předehřejte na 200 °C a pusťte se do těsta. Z másla a hladké mouky udělejte prsty jemnou drobenku. Vmíchejte parmazán, tymián a špetku soli, poté přidejte žloutek a dvě lžíce studené vody a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte do chladničky.

Máslo a olej rozehřejte v pánvi, vmíchejte cukr, česnek a pár snítek tymiánu. Opékejte ne déle než jednu minutu.

Těsto vyválejte a vyložte jím obdélníkovou formu 35 x 11 centimetrů nebo kulatou formu o průměru 24 cm. Přebývající konce odřízněte. Na těsto rozprostřete cibulku, navrch vyrovnejte oba druhy rajčat, osolte je a opepřete a přelijte olejem s máslem a tymiánem. Navrch rozdrobte sýr feta. Pečte pětadvacet minut, nechte pět minut zchladnout a pak nakrájejte.

Salát Caprese trochu jinak

Suroviny: 1 francouzská bageta, 1 stroužek česneku, 2 větvičky cherry rajčat, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 180 g mozzarelly

Na bazalkovo-koprový dresink: 1 hrst bazalkových lístků nasekaných, 1 hrst nasekaného kopru, 30 ml bílého vinného octa, 60 ml olivového oleje + na zakápnutí, 1 lžička krupicového cukru

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C a udělejte dresink. Smíchejte bazalku, kopr, ocet, olej, a cukr a dejte stranou. Bagetu rozřízněte a nakrájejte na větší kusy, potřete česnekem, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, navrch dejte větvičky cherry rajčat a zakapejte olivovým olejem.

Pečte 10 až 15 minut, nebo dokud chleba nezezlátne. Přidejte mozzarellu a potřete bazalkovým dresinkem.

Lososový salát s bulgurem v jogurtové pěně s quinoou a chia tyčinkou

FOTO: LAfood

Suroviny: 400 g uzeného lososa, 250 g jogurtu, 250 g bulguru a quinoy, 150 g listového těsta, 1 kávová lžička chia, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 1 kávová lžička citronové šťávy

Postup: V osolené vodě při době vaření 15 minut si uvaříme bulgur s quinoou, po uvaření necháme schladit. Uzeného lososa si nakrájíme na malé kostky, či utřeme, smícháme s jogurtem, osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a přidáme bulgur.

Tyčinky si připravíme z listového těsta a semínek chia. Do těsta vpracujeme chia semínka, tvarujeme tyčinky, potřeme žloutkem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů 5 minut. Salát podáváme vychlazený.

Špenátové cupcaky s lososovou pěnou

FOTO: Hera (2x)

Suroviny korpus: 85 g polotučného tvarohu, 300 ml polotučného mléka, 250 g polohrubé mouka, 1 střední vejce, 100 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera máslová příchuť, sůl, pepř, kypřící prášek, 100 g mraženého listového špenátu (lze nahradit i čerstvým), stroužek česneku

Lososová pěna: 200 g Hery máslová příchuť, 100 g lučiny, 150 g uzeného, nebo pečeného lososa, sůl, pepř, šťáva z citronu, kopr

Zdobení: rajčata, hrubozrnná sůl, lístky čerstvého špenátu nebo větvička bylinky (např. kopr)

Postup: Nejprve si připravíme korpus. Troubu necháme předehřát na 160 °C. Na mírném ohni rozpustíme rostlinný tuk. V míse prošleháme rozpuštěný rostlinný tuk Hera máslová příchuť s tvarohem a mlékem, přidáme celé vejce a ještě jednou dobře prošleháme.

V misce smícháme prosátou polohrubou mouku, sůl, pepř, kypřící prášek a postupně přidáváme do mokré směsi, kterou vymícháme do hladka. Nakonec velmi opatrně vmícháme listový špenát s prolisovaným stroužkem česneku.

Pečicí košíčky naplníme do ¾ a pečeme v předehřáté troubě přibližně 17 – 20 minut. Jakmile jsou košíčky upečené, necháme je ještě 5 minut v pečicím plechu nebo košíčcích a poté je přemístíme na chladící mřížku a necháme úplně vychladnout.

Změklý rostlinný tuk vyšleháme do pěny. Přidáme lučinu, sůl, pepř a nadrobno nakrájeného uzeného nebo pečeného lososa. Směs hezky prošleháme a přidáme citronovou šťávu. Podle chuti lze doplnit i nadrobno nasekaným koprem. Krém vložíme do cukrářského sáčku se špičkou a cupcaky ozdobíme.

Cupcaky s krémem můžeme dle chuti dozdobit pomocí kousků rajčat, hrubozrnné soli, čerstvých lístků špenátu nebo třeba větvičkou kopru.

Sendvič s avokádem a krůtím prsem 

FOTO: Tesco (3x)

Suroviny: 3 plátky čerstvého žitného chleba, olivový olej, 1 x balení krůtích plátků, 1 avokádo, 4 rajčata, hrst rukoly, 2 lžičky čerstvého bazalkového pesta

Postup: Potřete krajíc žitného chleba olivovým olejem a grilujte po dobu 1-2 minut z každé strany. Na něj naskládejte plátky pečeného krůtího prsa, nakrájené avokádo a rajče. Navrch dejte rukolu a čerstvé pesto.

Sendvič se steakem a domácími hranolky
Suroviny: 800 g brambor, slunečnicový olej na pečení a smažení, 2 x 200 g rumpsteaku, 1 lžička steakového koření, 4 rozpůlené ciabatty, 100 g tvrdého sýru, 1 x 70 g balení rukoly, 75 g kysaného zelí, 2 lžíce hořčice, nakládané okurky

Postup: Předehřejte plynovou troubu na 220 °C nebo horkovzdušnou troubu na 200 °C. V míse promíchejte brambory nakrájené na tenké plátky potřené velkým množstvím slunečnicového oleje a soli. Rozprostřete na plech pečicí papír a pečte po dobu zhruba 30 minut, občas promíchejte.

Mezitím rozehřejte pánev na středně vysokou teplotu. Potřete steaky steakovým kořením a trochou slunečnicového oleje. Smažte 2 minuty z každé strany (pro medium-rare), nebo podle chuti. Vyjměte z pánve a nechte odpočívat po dobu 5 minut před krájením.

Dejte půlky ciabatty na plech a pečte, dokud se lehce neopečou. Poté na každou dolní polovinu ciabatty dejte plátek sýru. Navraťte do trouby, dokud se sýr neroztaví. Pak vrstvěte steak, zelí a okurku, přiklopte druhou půlkou. Podávejte s hranolky, hořčicí, koprovou omáčkou a okurkou.

Kuřecí sendvič na asijský způsob
Suroviny: 4 bagety, 4 lžíce majonézy, 2 malá kuřecí prsa, 1/4 nakrájené okurky, 1/2 mrkve, hrst nasekaného baby hlávkového salátu, hrst čerstvého koriandru, 4 lžíce thajské sladké chilli omáčky
Postup: Nakrájejte kuřecí prsa na tenké plátky a upečte. Rozpulte bagetu a potřete 1 polévkovou lžící majonézy. Na ni klaďte salát, okurku, kuře, oloupanou a nahrubo nastrouhanou mrkev a navrch dejte koriandr. Zasypte trochou sladké chilli omáčky.
Grilovaný Pološtiepok na chlebu se švestkovou omáčkou

FOTO: Liptov

Suroviny na 2 porce: 4 ks Liptov Pološtiepok na gril, 4x ½ krajíce chleba, ½ česneku, sůl, čerstvě mleté koření z mlýnku, 35 g olivového oleje, 240 g zeleniny na gril (brambory, paprika, červená cibule, rajče), studená švestková omáčka

Postup: Pološtiepok grilujte na rozehřáté pánvi, nebo v misce určené na grilování s přidáním kapky oleje. Sýr by měl být uprostřed co nejvíce prohřátý, aby se příjemně táhnul.

Na čerstvý nebo opečený krajíc chleba položte grilovaný sýr. Vhodnou přílohou je grilovaná zelenina ochucená bylinkami a olivovým olejem. Podávejte se studenou švestkovou omáčkou.

Tip: Pološtiepok na gril servírujte 2-3 minuty po grilování. Aby se česnek dobře griloval, přeřízněte celou hlavičku po středu na polovinu. Chuťovku můžete vylepšit posypáním opečené cibule, nebo chléb potřít česnekem a sýr okořenit čerstvým rozemletým kořením.


Batátové chipsy a česnekový dip

FOTO: Hellmann´s (2x)

Suroviny: 4 velké oloupané batáty, 50 ml kvalitního rostlinného oleje

Pečený česnekový dip: 4 polévkové lžíce tatarské omáčky Hellmann’s, 2 stroužky rozdrceného uzeného česneku, šťáva z půlky citrónu

Postup: Předehřejeme si troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Batáty nakrájíme na jemné hranolky, a promícháme je s troškou rostlinného oleje. Mezitím si potřeme plech malým množstvím oleje a necháme ho 10 minut prohřát v troubě.

Poté na již rozehřátý plech rozprostřeme hranolky batátů a pečeme po dobu 20-30 minut. Každých deset minut plátky batátů poctivě otáčíme, abychom docílili rovnoměrného propečení. Propečené plátky po vytáhnutí z trouby překryjeme na 5 minut papírem, který odsaje přebytečný tuk.

Servírujeme společně s připraveným dipem.

Australian steak špíz
Suroviny 4 porce: 350 g hovězí roštěné, sůl, 1 menší cuketa, ½ červené papriky, ½ žluté papriky, ½ lahve Hellmann’s Australian Sweet Grill grilovací omáčky, grilovací jehly

Postup: Hovězí roštěnou nakrájejte na kostky a smíchejte se solí a 3 lžícemi grilovací omáčky Australian Sweet Roast. Nechte 30 minut marinovat. Cuketu a papriky nakrájejte na menší kousky a střídavě je společně s masem napíchejte na 4-6 grilovacích jehel. Připravené špízy pečte na grilu nebo na grilovací pánvi z každé strany 2-3 minuty. Opečené špízy podávejte s grilovací omáčkou. Zbytek marinády k servírování nelze použít.

Jako přílohu doporučujeme pečené sladké brambory se smetanou a sekanou jarní cibulkou a petrželkou.

Tip: Pro lepší chuť doporučujeme lehce orestovat zeleninu na pánvi před tím, než ji napíchneme na jehlu. Použít můžeme i jinou zeleninu, houby, červenou cibuli, slaninu nebo ananas.

Bruschetta s tuňákovým krémem

FOTO: Rio Mare

Suroviny: Rio Mare Paté s tuňákovým krémem a chilli papričkou, bageta, červená cibule, cuketa

Postup: Na opečené plátky bagety natřeme tuňákový krém Rio Mare Paté s chilli papričkou a navrch položíme tenké plátky červené cibule a na drobné kostičky nakrájenou cuketu.

Marcipánové koblížky v mandlích s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou

FOTO: Dione

Suroviny: 0,1 l mléka, 0,3 l smetany 33 %, 0,1 l bílého vína, 200 g piškotů, 100 g plátků mandlí, 80 g marcipánu, 1 malinová dřeň Dione, 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 polévkové lžíce cukru, 1 jablko, olej na smažení

Postup: Piškoty rozdrťte a smíchejte s nastrouhaným jablkem a nastrouhaným marcipánem. Přidejte 3 žloutky, část plátků mandlí a všechno dobře promíchejte. Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky, které obalíte nejprve v rozmíchaném žloutku s mlékem a poté ve zbylých mandlích. Připravené kuličky smažte dozlatova a nechte je odkapat na papírových utěrkách.

Pak si připravte vanilkovou pěnu, kterou uděláte z bílého vína, vanilkového cukru a žloutku, vše vyšlehejte ve vodní lázni do pěny a opatrně přidejte smetanu. Marcipánové kuličky podávejte s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou, kterou připravíte z rozmražené a promíchané malinové dřeně.

Bezinkové nanuky

FOTO: Pedro

Suroviny na 6 nanuků: 1-2 lžičky bezinkového sirupu, 400 ml vody, kiwi, 1 balení Pedro Veselých špuntíků

Postup: Připravte si bezinkovou šťávu podle vlastní chuti. Kiwi a bonbóny nasypte do formiček na nanuky (cca 5 – 6 kusů, podle velikosti formičky). Zalijte bezinkovou šťávou. Formičky uzavřete a dejte do mrazáku minimálně na 4 hodiny.
Bazalková zmrzlina

FOTO: KitchenAid

Suroviny: hrst bazalkových lístků, 1 kondenzované slazené mléko, 300 ml smetany ke šlehání 33 %, 1 lžíci hnědého cukru, 1 dcl vody

Postup: Bazalkové listy nasekejte. Přidejte hnědý cukr, smíchejte s vodou a vařte asi 5 min., dokud se směs trochu nezredukuje a cukr zcela nerozpustí. Vznikne bazalkový sirup. V míse kuchyňského robotu smíchejte kondenzované mléko a vychlazený sirup. V druhé míse mezitím pomocí balónové metly vyšlehejte šlehačku, kterou následně opatrně vmíchejte do připravené bazalkové směsi – vznikne jemný krém. Hotový krém pak nalijte do zmrzlinovače a postupujte podle návodu. Směs také můžete dát do formiček a dát do mrazáku. Hotovou zmrzlinu můžete ihned konzumovat. Pro uskladnění přelijte do nádoby či forem a dejte do mrazničky.

Cupcakes „Borůvková zmrzlina v kornoutu“

Suroviny: 125 g změklé Hery máslová příchuť (1/2 balení), 3 vejce, 150 g cukru krupice, 170 g polohrubé mouky, 50 g čokoládových peciček nebo nasekané čokolády, 1 lžička prášku do pečiva, 12 zmrzlinových kornoutů s rovným dnem

Krém: 250 g změklé Hery máslová příchuť, 350 g cukru moučka, 2 lžíce mléka, 2 lžíce borůvkového džemu

Na ozdobení: rozdrcené lízátka, cukrářské zdobení, borůvky a černý rybíz

Postup: Předehřejte si troubu na 150 °C. Změklý tuk vyšlehejte s vejci a cukrem do krémové, světle žluté hmoty. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte do krému a smíchejte. Nakonec vsypejte čokoládové pecičky a vmíchejte do těsta.

Zmrzlinové kornoutky dejte do formy na pečení muffinů. Těsto dejte do kornoutů, do tří čtvrtin výšky. Pečte v předehřáté troubě 45 minut. Základy nechejte úplně vychladnout.

Změklý tuk na krém ušlehejte s cukrem, mlékem a borůvkovým džemem. Vznikne hladký krém, který dejte do zdobícího sáčku a naneste na základní kornoutky.

Rozdrťte lízátko a posypejte krém. Můžete použít i cukrářské zdobení a ovoce.

 


Žena

12:36

„Výběr her je převážně pro dospělé,” říká Douglas Kaufman v nově otevřené kavárně v pražských Vršovicích. Bohemia Boards & Brews vznikla...

8:05

Je jednou z nejváženějších a nejoblíbenějších amerických hereček, oceněná desítkami divadelních, filmových i televizích cen kromě...

13:46

Navštívila jsem v New Yorku Muzeum sexu. Myslím, že by se vám tam líbilo stejně jako mně. A tak mě napadlo, co kdybychom se tam vydali...

8:02

Je zárukou dobré muziky i zábavy. Hraje vše, od jazzu po barokní hudbu, rozezní flétnu, vodovodní trubku i banán, patří k němu neodmyslitelně...



Komerční sdělení


Zprávy dne

Nabouraná auta, uvízlé autobusy: V Čechách po silném sněžení hrozí náledí Video

FOTO: Novinky

17. 12. Aktualizováno Silné sněžení zasáhlo v neděli odpoledne Čechy. Od večerních hodin se tak začíná tvořit náledí, před nímž varovala výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Varování před náledím a zmrazky platí pro celou západní polovinu republiky... Celý článek Nabouraná auta, uvízlé autobusy: V Čechách po silném sněžení hrozí náledí»

Vybrané články

17. 12. Na Hrad se nebojím, Andrejem Babišem bych se nenechal ovládat, tvrdí v předvolebním interview pro Novinky kandidát na Hrad - lékař...

17. 12. Opilý cizinec v mercedesu naboural v neděli večer v centru Prahy pět zaparkovaných aut. Policistům nadýchal více než 1,5 promile alkoholu....

17. 12. Bývalý sociálně demokratický poslanec Jeroným Tejc se má stát náměstkem ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Ačkoli většina...