Hlavní obsah

Domácí limonády a nealkoholické koktejly osvěží každou letní párty

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné letní počasí svádí k pořádání zahradních oslav, které se neobejdou bez kvalitního osvěžení. Vsadit můžete na kupované nápoje, nicméně pokud chcete své přátele opravdu potěšit, připravte jim tolik oblíbené domácí limonády a nealkoholické verze míchaných nápojů.

Foto: Profimedia.cz

K teplému počasí patří i správné a chutné letní osvěžení.

Článek
Jahodová limonáda s balsamikem a bazalkou
Suroviny: 5 větších jahod, 1 lžička cukru, 1 lžička balsamico octa, 4–5 lístků čerstvé bazalky, led, perlivá voda
Postup: Očištěné jahody dáme do džbánu, zasypeme cukrem, zalijeme balsamikem a přidáme lístky bazalky. Poté vše rozmačkáme a rozdrtíme. Doplníme rozdrceným ledem, zalijeme vodou a zamícháme.
Levandulová limonáda
Suroviny: 4 polévkové lžíce květu levandule, citróny, cukr (lze nahradit jiným sladidlem), 750 ml vody
Postup: Vodu převaříme, přidáme květy levandule a 20 minut vaříme. Poté levanduli scedíme, do vody přidáme čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu a studenou vodu. Pokud budeme sladit cukrem, pak jej přidáme ještě do teplé vody, aby se rozpustil, pokud náhradní sladidlo, pak můžeme přidat až do studeného nápoje. Na závěr přidáme led.
Zázvorová limonáda
Suroviny: 4 cm kořene zázvoru, 1 citrón, 1/2 litru vody, 5 lžic třtinového cukru, špetka soli, čerstvá máta, perlivá voda
Postup: Zázvor najemno nastrouháme, dáme do hrnce s 1/2 litrem vody a přivedeme k varu. Následně přidáme cukr, sůl a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Potom sirup necháme vychladit. Když se tak stane, vše scedíme přes plátýnko a čistý sirup přelijeme do čisté lahve. Takto připravený sirup nalijeme v množství jako běžnou šťávu do džbánu, přidáme šťávu z půlky citrónu, lístky čerstvé máty, plátky zázvoru na ozdobu, led a perlivou vodu. Vše zamícháme a podáváme.
Nealkoholické mojito
Suroviny: měsíček (cca 1/6) limety, 4–5 lístků máty peprné, 1 vrchovatá lžička třtinového cukru, ledová tříšť, popř. kostky ledu, 0,1 l pramenité vody Rajec Máta
Postup: Do sklenice 0,3 l vymáčkneme měsíček limety. Přidáme třtinový cukr a mátu, a paličkou na mojito (případně jiným nástrojem) rozdrtíme. Sklenici dosypeme ledovou tříští, popř. kostkami ledu, dolijeme vodou. Vše promícháme dlouhou lžící a sklenici ozdobíme plátkem limety.
Mátovo-okurkové potěšení
Suroviny: 1 okurka, 1,5 litru vody nebo sodovky, hrst mátových lístků, 12 g třtinového cukru (nemusí být), led
Postup: Okurku nakrájíme a vhodíme do vody nebo sodovky. Přidáme mátové lístky. Vmícháme cukr, vychladíme a podáváme s ledem.
Ledový čaj s pomerančem a jablkem
Suroviny: 6 sáčků černého čaje, 24 g třtinového cukru, 10 lístků (a pár snítek na ozdobu) čerstvé máty, 300 ml šťávy vymačkané z čerstvých pomerančů, pomeranč, citrón (šťáva), jablko, led
Postup: Uvaříme čaj z jednoho a půl litru vody. Dokud je horký, vmícháme do něj cukr a po chvíli přidáme i lístky máty. Dáme ho do lednice vychladit. Před servírováním přelijeme čaj do džbánku. Přidáme pomerančovou i citrónovou šťávu. Vhodíme dílky pomeranče, jablko pokrájené na kostky a mátu na ozdobení. Zasypeme kostkami ledu.
Summertime: Citrónovo-zázvorový nápoj
Suroviny: 1 svazek čerstvé máty, 2 citróny, 5 cm dlouhý kořen zázvoru, 1 l pomerančového džusu, 500 ml perlivé vody
Postup: Oloupeme zázvor a nakrájíme na tenké nudličky. Omyjeme citróny a nakrájíme je na měsíčky. Rozdělíme zázvor a citróny do sklenic a zasypeme ledem. Zalijeme pomerančovým džusem, dolijeme perlivou vodou a ozdobíme lístky máty.TIP: Místo máty můžeme použít meduňku.
Belgická limonáda s ovocem
Suroviny: 200 g malin, 200 g jahod, 4 lžíce šťávy z limetky, 1 l pomerančového džusu, 200 ml jahodového sirupu na koktejly, 500 ml perlivé vody, led
Do sklenic rozdělíme led. Přidáme omyté ovoce a šťávu z limetky. Směs nejdříve zalijeme pomerančovým džusem, teprve poté jahodovým sirupem. Nakonec přidáme perlivou vodu.TIP: Pomerančový džus můžeme nahradit grapefruitovým.
Foto: archív fire

Zleva:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám