Hlavní obsah

Cvičení Nia - spontánní radost i malá revoluce ve světě fitness

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvičení Nia přineslo do světa fitness malou revoluci. Zulo lidem boty, přestalo je nutit, aby skákali jako na sportovním tréninku, a dalo jim velkou svobodu i radost. Chce, aby při něm spontánně vyjadřovali své emoce a uvědomovali si své tělo.

Foto: Profimedia.cz

Sladění těla a mysli je jedním z principů cvičení Nia.

Článek

Přestaňte cvičit, začněte se přirozeně hýbat a užijte si to. Tohle je jedno z jeho poselství. Vymysleli ho Američané Debbie Rosasová a její partner Carlos Rosas. Využívají v něm prvky z mnoha různých zdrojů. Z jógy, z Alexandrovy a Feldenkraisovy metody, z bojových umění, jako je třeba taj-či, taekwondo nebo aikido, ale také z různých druhů tance: jazzdance, moderndance, duncandance atd.

Snaží se o co největší pestrost a variabilitu cvičení. Stejně jako o to, aby lidé vnímali vlastní tělo, nedělali strojově naučené pohyby, spíš aby je dokázali procítit. Sladění těla a mysli, nebo chcete-li duše, to je jeden z principů Nia.

Ladné pohyby i prudké výpady

Když se podíváte na internetu na videa, která zachycují lekce Debbie Rosasové, vidíte, s jakým prožitkem tam lidé cvičí. Plavné taneční pohyby na nich střídají energické výpady ve stylu bojových umění a dynamické pasáže třeba s měkkými uklidňujícími figurami. Lidé sice sledují pohyby instruktorky, ale každý si je přizpůsobuje tak trochu sám sobě, své přirozenosti.

Ale co je podstatné, vidíte na nich radost z toho, jak svobodně a procítěně se mohou při cvičení vyjádřit. Klidně i podle momentálních pocitů. Jako by Nia chtěla přejít od cvičení ke hře. Uvolnit se při ní a odreagovat, pobavit se a cítit se dobře, to jsou další z možných zisků.

Od dřiny ke gejzírům emocí

Debbie a Carlos Rosasovi vycházeli z toho, že tělo samo obvykle dobře ví, který pohyb mu dělá dobře. Pokud ho opravdu vnímáme. Určitě to nejsou monotónně opakované cviky, které provádíme ze zvyku a bez prožitku. Navíc při nich přemáháme třeba bolest. Heslo ´Žádná bolest, žádný zisk´ považují za zavádějící, poněvadž může snadno vést k tomu, že si ublížíme, místo abychom si prospěli.

Spousta lidí chodí do fitness centra nejen kvůli lepší kondici, ale také kvůli tomu, aby tam získali efektně vyrýsované svaly. Buchtičky na břichu jsou čítankovým příkladem.

Málokdy se přitom zajímají, jestli se jim svaly při intenzívním posilování nezkrátily, což je běžný jev. Jestli mezi jednotlivými skupinami svalů existuje rovnováha a vzájemná souhra. Jestli využívají klouby v plném rozsahu pohybu a tak dál. Teprve za takového stavu lze úspěšně rozvíjet sílu, rychlost nebo vytrvalost. Tak, aby cvičení nebyla jenom dřina bez efektu.

Ukázka Nia fitnessVideo: Dana Hoodová

Pochopit sebe sama a změnit se

Nia mohou cvičit ženy i muži v každém věku. S různou intenzitou. Zlepšuje koordinaci svalů, jejich sílu a už zmíněný rozsah pohybu kloubů. Ale také pružnost těla a jeho stabilitu. Klade důraz na spontánní radost z pohybu.

Kdo chce, může ho využívat i jako součást pohybových aktivit při hubnutí nebo při formování postavy. Má příznivý vliv na krevní oběh a další tělesné systémy.

Také nám však pomůže lépe zvládat stresy a emocionální problémy. Prostě učí radosti ze života. Pro lidi, kteří se do ní opravdu položí a vezmou ji za svou, může být i cestou, jak lépe pochopit sebe sama a pozitivně změnit svou osobnost.

Co na to medicína

Nia vypadá na první pohled jako velice spontánní, skoro až impulzívní cvičení. Je však velmi promyšlené a vychází z řady moderních trendů výzkumů anatomie i nervosvalové činnosti.

Není náhodou, že první Češky, které získaly mezinárodní certifikát instruktorky Nia, mají vztah k rehabilitaci. Dagmar Jackson z Prahy se hodně věnuje pilates, Zuzka Hloušková z Českých Budějovic je fyzioterapeutka.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější výmluvy, proč nechceme cvičit

Pravidelná pohybová aktivita je nutností, pokud chceme žít co nejzdravěji. Odhodlání nejen začít, ale také cvičení vydržet, často hatí různé výmluvy, kterých...

Jak zvýšit efektivitu chůze

Je pro vás nejpřijatelnějším pohybem chůze a raději než venku se procházíte na páse v posilovně? Proč ne, každému vyhovuje něco jiného. V každém případě je ale...

Posilujeme břicho pro krásu i pro zdraví

Spousta žen si přeje mít ploché břicho. To proto, aby dobře vypadaly a hezky jim padlo oblečení. Také chtějí pěknou postavu do plavek, ale i pro intimní...

Výběr článků

Načítám