Hlavní obsah

Slunění nepřináší jen samá negativa, snižuje některé škodlivé účinky kouření

Spálení pokožky může být velmi nebezpečné, ale pokud k samotnému aktu slunění budete přistupovat opatrně a v doporučených hodinách, pak vám může i pomoci. Podle švédské studie realizované na 30 000 ženách, zveřejněné na stránkách Journal of Internal Medicine, sluneční záření snižuje některé škodlivé účinky kouření.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zcela se vyhýbat slunci prý není dobré.

Článek

Slunce prodlužuje život, ale jen tehdy, vystavujeme-li se mu s umírněností. „Studie zahájená v roce 1990 zahrnovala švédské ženy ve věku od pětadvaceti do čtyřiašedesáti let a zcela jasně prokázala, že vyhýbat se slunci není dobré," uvádí prezident Italské společnosti pro dermatologii Giampiero Girolomoni.

„Ženám, které se sluní, hrozí menší riziko kardiovaskulárních chorob a žijí déle, přesněji o 0,6 až 2,1 roku, než ty ženy, které se slunci vyhýbají. Tím to však nekončí. Slunění kompenzuje škodlivé účinky kouření. Jde o to, že kůže vystavená slunci produkuje větší množství vitaminu D," dodává. Experti však varují, že těchto pozitivních účinků lze dosáhnout jedině tehdy, jestliže nabíráme bronz s opatrností.

Podle výzkumu není vitamin D jedinou přínosnou substancí, kterou kůže po slunění produkuje. Kožní buňky vyrábějí beta-endorfiny, které přispívají k pocitu radosti a uspokojení a možná i k jisté závislosti, kterou někteří lidé pociťují, když se vystavují slunci nebo umělým ultrafialovým paprskům.

Kůže stimulovaná sluncem vylučuje také oxid dusnatý, který je schopen snižovat krevní tlak. Osoby s mírnou hypertenzí, které se vystavují slunečním paprskům, si krevní tlak takto snižují.

Slunění má však i svou odvrácenou stranu: jestliže se vystavujeme slunci příliš, přispívá to ke stárnutí kůže a ke vzniku kožních nádorů, jako jsou epiteliom nebo melanom. Příliš mnoho slunce tedy naopak může vést k výskytu různých nemocí.

Jak se tedy máme zachovat?

„Všechno závisí na vlastnostech naší kůže," vysvětluje Girolomoni. ”Lidé s tmavou pletí, kteří se na slunci nespálí, se mu mohou klidně a bez problémů vystavovat. Lidé se světlou pletí, kteří se snadno spálí, musejí dávat větší pozor a slunit se opatrně," dodává.

Experti radí vyhýbat se slunci v hodinách nejsilnějšího záření, mezi 11. a 14. hodinou, vystavovat se slunci postupně, aby kůže měla možnost chránit se opálením, a používat vhodné opalovací krémy.

Především u dětí je nutné zabránit spálení, které je hlavním rizikovým faktorem melanomu, který se může objevit až za deset let. Dále je nezbytné používat opalovací krémy s ochranným faktorem minimálně 30, nejlépe však 50, obnovovat ochranu krémem každé dvě hodiny, a pokud se dítě koupe, tak ještě dříve.

Krémy je třeba používat v odpovídajícím množství. I krémy s takzvanou totální ochranou chrání ve skutečnosti jen částečně. Připomeňme, že opalovací krémy neslouží k tomu, abychom mohli na slunci pobývat déle, ale k tomu, abychom se opalovali správně. Také barevná trička mohou sloužit jako sluneční filtr. A pokud jde o pravidelný přísun vitaminu D především v podzimních a zimních měsících, je třeba se poradit se svým lékařem.

Reklama

Související články

Nebezpečná pigmentová znaménka

Pihy a pigmentové skvrny jsou malé či větší skvrny kožního barviva na pokožce. Jejich vznik ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty...

Češi podceňují prevenci melanomu

Zhoubným melanomem každý rok onemocní více a více lidí. Bohužel mnozí z nich k lékaři přicházejí pozdě, v okamžiku, kdy je nádor špatně léčitelný. Úmrtnost na...

Výběr článků

Načítám