Hlavní obsah

Nebezpečná pigmentová znaménka

Novinky, Dana Sokolová

Pihy a pigmentové skvrny jsou malé či větší skvrny kožního barviva na pokožce. Jejich vznik ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty produkovat kožní barvivo, melanin, naši ochranu kůže před ultrafialovým zářením. Zároveň ale mohou vzniknout i jako následek spálení kůže, zánětů, antikoncepce, hormonálního onemocnění či věku. Přestože jsou tyto skvrny z 95 procent nezhoubného charakteru, je vhodné jim věnovat pozornost a pravidelně je kontrolovat.

Foto: Profimedia.cz

Prevence a důsledná kontrola znamének jsou velmi důležité.

Článek

„Podezřelá znaménka na sebe mohou mnohdy upozornit asymetrickým vzhledem, rozpitými okraji, velikostí nad 5 mm, ale také tím, že průběžně mění barvu a zvětšují se,” vysvětluje dermatoložka MUDr. Naděžda Vojáčková z Laserového centra Anděl.

Již v ten okamžik by měli jedinci vyhledat odborníka. Čím dříve bude podezřelé znaménko odstraněno, tím lépe.

„Nádorů kůže neustále přibývá, za posledních 40 let se jejich počet zesedminásobil. Jen u nás tak ročně zhoubným nádorem kůže onemocní okolo 2100 lidí, přičemž jedna pětina z nich umírá. Prevence a důsledná kontrola znamének jsou tak na místě,“ upozorňuje dermatoložka Kateřina Klauzová z Asklepionu.

ABCDE klasifikace, která pomáhá při kontrole znamének
A – Asymetrie – jedna polovina znaménka neodpovídá druhé polovině. Normální znaménka jsou symetrická. Při posuzování znaménka si na něm nakreslete pomyslnou dělicí čáru rozdělující ho na dvě poloviny. Pokud jsou obě poloviny stejné, pak je vše v pořádku, ale když tomu tak není, je vhodné neotálet a navštívit lékaře.
B – Ohraničení – pokud je ohraničení znaménka kostrbaté, zamlžené nebo nepravidelné, pak je dobré nechat si ho zkontrolovat dermatologem.
C – Barevnost – pokud nemá znaménko po celé své délce stejnou barvu, je velmi podezřelé. Normální znaménka mají obvykle jen jeden barevný odstín.
D – Průměr – znaménka by neměla mít větší průměr než velikost gumy na tužce.
E – Vývoj – znaménka se mohou neustále vyvíjet – zvětšovat, zmenšovat, měnit barvu, svědit či krvácet. Všechny tyto změny jsou podezřelé a měl by je vidět kožní lékař.
Foto: Asklepion

Velmi důkladné vyšetření celého těla lze dnes provést pomocí přístroje FotoFinder Bodyscan - digitální dermatoskop, který diagnostikuje pigmentové útvary - znaménka, mapuje jejich změny a kontroluje riziko vzniku rakoviny kůže.

Druhy nádorů

Melanom

Foto: www.melanom.cz

Melanomy

Není tak běžný jako ostatní typy rakoviny kůže, je ale o to více nebezpečný. „Vzniká z pigmentových buněk a je schopen velmi rychle metastázovat. Nejčastěji se nachází na kůži, ale nejsou vzácností případy, kdy se objeví v oku či na sliznici," vysvětluje přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Nejvíc těchto nádorů přibývá u mužů po padesátce, kteří často riziko kožní rakoviny podceňují, a u žen a dívek od deseti do 29 let, které často podléhají trendu snědé kůže.

Stále častěji se ale melanom objevuje i ve věkové hranici 30-40 let. Zatímco u mužů se melanom nejčastěji objevuje na zádech, u žen na bércích. Může se ale objevit kdekoliv jinde na těle.

Pokud jej lékaři naleznou včas, pak je téměř stoprocentní šance na naprosté vyléčení. Ovšem pokud je melanom odhalen pozdě, je až 95procentní pravděpodobnost, že léčba skončí neúspěchem a pacient zemře.

Foto: Profimedia.cz

Melanom se může objevit i přímo v oku

Maligním melanomem jsou nejvíce ohroženi ti, kteří mají na své kůži pigmentové névy.

„Podle některých autorů přítomnost 50–90 pigmentových mateřských znamének zvyšuje riziko maligního melanomu až dvakrát. Větší riziko panuje i u osob, kde se v rodině již nějaká rakovina kůže vyskytovala," vysvětluje přednostka dermatologické kliniky v Nemocnici Na Bulovce prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.

Jedno až dvě spálení na slunci zvyšují riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát, u mužů 2,8krát. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát.

Bazaliom

Foto: Profimedia.cz

Bazaliomy

Nejběžnější a nejlépe léčitelná forma rakoviny kůže. Jelikož se šíří velmi pomalu, obvykle postihuje hlavně dospělé. Bazální buňky mohou mít mnoho podob – mohou být ploché, vyvýšené, šupinaté, tělové barvy, hnědé, bílé, ale i v podobě voskové jizvy. Jejich nebezpečí pak spočívá především v tom, že jsou schopny zničit veliké plochy kůže.

„Pokud nejsou včas odstraněny, rozrůstají se do rozsáhlých strupovitých ploch, které často krvácejí. Velice často se vyskytují v obličeji, kde se mohou zvětšit natolik, že „zaberou” až čtvrtinu plochy tváře. Při jejich odstraňování je tak využívána fotodynamická terapie spolu se speciálním krémem Metvix, při které zhoubné buňky odumřou a během 14 dní odpadnou, tím pádem nevznikají jizvy,” upozorňuje doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. z Asklepionu.

Spinocelulární karcinom

Foto: Profimedia.cz

Spinocelulární karcinom

Obvykle vypadá jako pevný červený až šupinatý uzlík, který krvácí anebo se chová jako opar, který se nehojí.

Nejčastěji se vyskytuje na nose, čele, uších, spodním rtu, rukou a dalších slunci exponovaných částech těla. Je dobře léčitelný, pokud je objeven včas.

Kaposiho sarkom

Foto: Profimedia.cz

Kaposiho sarkom

Nádorové onemocnění způsobené lidským herpesvirem HHV-8 – objevuje se hlavně u lidí s oslabeným imunitním systémem. Neblaze proslul v souvislosti s AIDS.

Kaposiho sarkom se může objevit na kůži, v ústní dutině i na jiných sliznicích, u pacientů s AIDS je velmi agresivní. Nádor se jeví jako zarudlá nebo až nafialovělá skvrna, která se šíří plošně. Vznikají uzly tvořené nepravidelnou, ale hustou sítí cév a okolním vazivem.

Někdy se objevují i otoky, ložiska se mohou rozpadat. Většinou je nebolestivý, kožní sarkomy jsou víceméně neškodné. U viscerální formy (vnitřní) je riziko smrtelného krvácení.

Merkelův karcinom

Foto: Profimedia.cz

Merkelův karcinom

Obvykle se objevuje na slunci exponovaných místech – na hlavě, krku, rukou, nohou, ale i ostatních částech těla.

Stan proti melanomu

10. ročník vyšetření znamének zdarma

2. - 3. 5. 2016 Praha, Václavské náměstí

9. 5. 2016 Brno, náměstí Svobody

10. 5. 2016 Ostrava, Shopping Park Avion

Jedná se o nádor neuroendokrinního charakteru vycházející z Merkelových buněk. Projevuje se jako červenohnědý nebolestivý uzel různé konzistence. Metastazuje a jeho prognóza není příliš dobrá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám