Hlavní obsah

Po vynechání inzulínu mohou diabetičky sice zhubnout, ale i zemřít

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diabulimií podle odhadů trpí až jedna třetina mladých dívek s diabetem prvního typu. V touze po zhubnutí tyto dívky riskují své zdraví a samy si snižují dávky inzulínu. Málokterá z nich si ale uvědomuje, jak moc si mohou ublížit. Stejně jako tomu bylo u třicetileté Australanky Skye Simpsonové, která během šesti měsíců zhubla 28 kilo, a to právě tímto způsobem. Kromě kilogramů přišla ale také o většinu vlasů, všechny zuby a výrazně se jí zhoršil zrak.

Foto: Profimedia.cz

Skye přišla vlivem diabulimie i o zuby.

Článek

Skye nebyla nikdy extrémně obézní. Při své výšce 173 centimetrů vážila 75 kg. Před třemi lety ale najednou zhubla šest kilogramů a lidé kolem ní ji začali zahrnovat lichotkami, jak moc jí to sluší. V ten okamžik se i ona začala víc a víc zaměřovat na to, jak vypadá.

„Najednou jsem si připadala tlustá a ošklivá. Jakmile jsem se na sebe podívala do zrcadla, věděla jsem, že se sebou musím začít něco dělat. Bohužel jsem byla příliš lenivá na to, abych začala cvičit a zkusila ještě nějak zredukovat jídelníček. Mnohem jednodušší mi přišlo omezit pravidelné dávky inzulínu. Zprvu jsem tedy vynechávala jednu injekci denně, čím víc jsem hubla, tím víc se z toho u mne stávala závislost. A já si začala inzulínu ubírat neustále více, až jsem si ho přestala píchat úplně,” svěřuje se Daily Mailu paní Skye.

Během velmi krátké doby se tak dostala na váhu 47 kilogramů. Místo velikosti 42 tak začala oblékat velikost 34.

Foto: Profimedia.cz

Skye Simpsonová

Bohužel toto drastické hubnutí se ani u Skye neobešlo bez následků. Nejprve jí začaly ve velkém vypadávat vlasy a začala rozmazaně vidět. Všechny tyto příznaky ale Skye dlouho ignorovala. Nejdůležitější pro ni bylo, že hubla.

Její tělo ale bylo neustále v obrovském stresu, jelikož mu nedávala dostatek inzulínu, což se odrazilo na velmi nízké hladině cukru v krvi.

Když se inzulínu netvoří dostatečné množství nebo se k němu buňky stanou necitlivé, glukóza zůstává v krvi a buňky hladoví – vzniká diabetes. Pokud v tuto chvíli léčbou neobnovíme správný chod metabolismu cukru, hladovějící buňky budou muset pro energii sáhnout jinam. Konkrétně do svých „železných zásob“, tělesného tuku. To je tedy jeden z mechanismů, vinou kterých nekompenzovaná cukrovka vede k hubnutí. Dalším je pak velká ztráta vody, která také vede k hubnutí.

„Cítila jsem se hrozně unavená, slabá a omdlévala jsem, proto jsem stále více času trávila po nemocnicích a doktorech. Bohužel jsem se jim tehdy ještě nesvěřila, co je příčinou mého drastického hubnutí. Lékaři tak nikdy sami nepřišli na pravou příčinu mých obtíží,” vypráví Skye.

Zlom nastal až po 18 měsících

V ten čas byl už její imunitní systém natolik oslaben, že dostala obrovský zánět dásní a lékaři jí museli operativně odstranit všechny zuby. Tehdy jí bylo pouhých 28 let, připadala si přitom jako stařenka.

Bez zubní protézy vypadala příšerně a byla z toho špatná nejen ona, ale především její přítel Corey (31). Když pak nemohla ani navštívit svého koně, protože neměla vůbec žádnou energii, začala na internetu pátrat, co by jí mohlo pomoci.

Až když si přečetla příspěvek na sociálních sítích o diabulimii, uvědomila si, že má skutečně problém a bez odborné pomoci se neobejde. Vyhledala tedy svou lékařku, která do té doby o podobném problému neměla ani ponětí. Přes to všechno jí okamžitě doporučila psychoterapii, kterou běžně podstupují dívky s anorexií či bulimií.

V současné době Skye váží 65 kilogramů a nosí velikost oblečení 38. Za pomoci odborníků se jí podařilo přibrat 18 kg. Nebylo to ale vůbec jednoduché, jak sama přiznává, především ze začátku to bylo velmi traumatizující.

Navíc stále ještě nemá vyhráno, důsledky drastického hubnutí si ponese po zbytek života. A nejde jen o ztracené zuby a vlasy, ale také o poškozený zrak a přecitlivělý žaludek (od té doby může jíst jen některé potraviny).

Při tom všem měla Skye ale velké štěstí, že měla kolem sebe lidi, kteří jí neustále pomáhali a byli jí velkou oporou v těch nejtěžších chvílích. I díky nim začala svůj problém řešit. Podle odborníků to bylo v podstatě za pět minut dvanáct. Důsledky jejího chování totiž mohly být mnohem závažnější.

Následky diabulimie

Akutní komplikace:

  • dehydratace – může způsobit až oběhový kolaps či vznik krevní sraženiny a její vmetení např. do plic
  • ketoacidóza – rozvrácený metabolický stav organismu vedoucí ke ztrátě vědomí, kómatu až smrti

Dlouhodobé potíže:

  • infarkty a mozkové mrtvice
  • zhoršení až ztráta zvyku
  • omezení funkce ledvin, vedoucí někdy i k selhání
  • snížení kvality cév a nervů, které může končit též ztrátami končetin

Zdroj: www.denik-diabetika.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám