Hlavní obsah

Cukrovka výrazně zvyšuje riziko kazivosti a vypadávání zubů

Ačkoliv již dávno bylo známo, že cukrovka zvyšuje riziko kažení a vypadávání zubů, z jedné z posledních studií této problematiky vyplývá, že v dnešní době je riziko těchto projevů až dvojnásobné. Zásadní je v tomto případě dodržovat pečlivou hygienu dutiny ústní, ale i pestrý a vyvážený jídelníček.

Foto: Profimedia.cz

Lidé s cukrovkou by měli výrazně dbát na zdraví chrupu a dásní. Kvůli nemoci jsou totiž náchylnější na problémy se zuby a nemoci s nimi spojené.

Článek

Cukrovka zvyšuje riziko kažení a vypadávání zubů, varují na webu Deník diabetika lékaři. Až dvakrát vyšší riziko pro diabetiky potvrdila i americká studie z loňského roku, která sledovala vývoj ve zdraví zubů během posledních 40 let.

Příčinou problémů je cukr, který škodí zubům nejen v potravě, ale i "zevnitř" z organismu. Zvýšená hladina cukru v krvi usnadňuje vznik zánětů a infekcí. A to v samotných zubech i v dásních.

Krevní cukr v normě

Právě dlouhodobé a pozvolné poškozování zubů může časem vést ke zhoršení kvality tkání obklopujících zub a k odhalení zubních krčků. Tím klesá pevnost ukotvení zubů a zároveň stoupá riziko zubního kazu.

Lékaři se shodují, že výsledky americké studie lze vztáhnout i na ostatní vyspělé země včetně Česka. Pokud chtějí mít diabetici zdravý chrup, měli by si hlavně držet v normě svůj krevní cukr.

Pomoci může i důkladná péče o chrup

Další doporučení v oblasti péče o zuby jsou pro diabetiky stejná jako pro zbytek populace. Především by si měli čistit zuby dvakrát denně a dbát nikoli na dobu, ale na důkladné odstranění zubního plaku.

Měli by používat měkčí zubní kartáčky a čistit směrem z dásně na zub, nikdy obráceně.

Měli by se vyvarovat sladkostí, zejména v období mezi jídly. Jíst vyváženou stravu bohatou na vitamín C, vápník a bílkoviny.

Rozhodně by měli vynechat agresivní bělicí kúry a měli by pravidelně navštěvovat zubního lékaře. Zdravotní pojišťovny platí preventivní prohlídku u dentisty dvakrát do roka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám