Hlavní obsah

Babské rady na akné, které rozhodně nefungují

Novinky, ema

S problematickou pletí se potýkají nejen dospívající, ale i lidé okolo třicítky. Je až s podivem, kolik existuje nejrůznějších mastiček, krémů či masek, které by s léčbou akné měly pomáhat. Přesto se ale stále někteří jedinci uchylují k léčbě alternativními prostředky, které ne vždy zaberou.

Foto: Profimedia.cz

I když si chce člověk v dobré víře s léčbou pupínků pomoci, častokrát si spíš uškodí.

Článek

Bohužel většina babských rad nebo zaručených receptů vyčtených z internetu postrádá vědecké podložení a posouzení o bezpečnosti, stejně jako sdělení, zda doporučení skutečně funguje. Ve skutečnosti totiž mohou nadělat více škody, než užitku.

Zubní pasta

Namazat si bolestivý pupínek zubní pastou? To je trik, o kterém se ví už mnoho let. A mnoho lidí jej stále používá. Říká se totiž, že pasta pupínek vysuší a nasaje přebytečnou mastnotu.

Akademický lékař a člen královské farmaceutické společnosti Mahendra Patel pro dailymail.co.uk říká, že je toto tvrzení spíše nepravdivé. Na obličeji může napáchat hodně škody.

„Zubní pasta obsahuje nejrůznější chemické přísady, které místo zklidnění mohou pokožku podráždit a akné naopak ještě více zhoršit.“ Podle něj je daleko lepší užívat tuto hygienickou pomůcku pouze a jen na čištění zubů.

Parfém

Bohužel není ani výjimkou ošetřovat aknózní pokožku oblíbeným parfémem. Lidé se k tomuto alternativnímu způsobu přiklání zejména proto, že mnoho parfémů obsahuje alkohol, který na povrchu naší pokožky zabíjí bakterie. To je sice pravda, na druhou stranu právě alkohol může citlivou pleť velmi podráždit.

Vědci z Washingtonské univerzity zjistili, že syntetické vonné látky mohou vyvolat podráždění kůže u více než 20 % americké populace. Evropský výbor pro bezpečnost spotřebitele určil 54 chemických látek a 28 esenciálních olejů, běžně používaných v parfémech, které mohou být kvalifikovány jako alergeny.

Led

Led se obecně používá jako obklad při úrazech ke snížení otoku. Mnoho lidí ale věří, že led může mít stejný účinek i na bolestivé akné. Ačkoliv je pravda, že může na přechodnou dobu zmírnit bolestivost a citlivost oblasti, spíše než k užitku, je tato „léčba“ ke škodě. Led může totiž způsobit, že pokožka v postiženém místě ještě více zčervená a příliš chladný obklad místo podráždí.

Česnek

Česnek je skvělým zdrojem vitamínu C či B6, i přesto mnohé lékařské studie vyvrátily tvrzení, že je pojídání syrového česneku skvělým způsobem, jak zlepšit celkový zdravotní stav.

Mnoho lidí v boji proti akné používá právě stroužky česneku. Těmi potírají bolestivé pupínky s vědomím toho, že mají antibakteriální účinky. Bohužel česnek v tomto případě může způsobit nepříjemné spáleniny.

Studie zveřejněná v časopise European Journal od Dentistry vysvětluje, že chemická látka, přirozeně se vyskytující v této aromatické zelenině, je velmi citlivá na teplo a může kůži spálit podobně jako například slunce. Lékaři doporučují se této metodě alternativní léčby raději vyhnout.

Bílky

Vaječné bílky jsou bohatým zdrojem bílkovin, a někteří lidé věří, že díky tomu, že si je natřou na pleť, docílí hladší a vyživené pokožky. Ve skutečnosti ale bílky ucpávají póry, což je přesný opak toho, co při léčbě akné potřebujete. Proto je lepší vajíčka používat spíše jako přísadu do vaření, než jako masku.

Citróny

Citróny mají silné antioxidační i antibakteriální vlastnosti. Bohužel při kontaktu s pokožkou mohou způsobit nepříjemné svědění, pálení a loupání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám