Hlavní obsah

Kalifornie chce zakázat přehnaně vyhublé modelky

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornie (nejlidnatější stát Ameriky) připravila návrh zákona, který by měl bojovat proti nepřirozeným představám o ženském těle. Podobný zákon schválila minulý rok Francie, která tak reagovala na smrt jedné z nejznámějších obětí poruchy příjmu potravy, Isabelle Caro.

Bývalé modelky popisují, jak byly nuceny držet drastické dietyVideo: Assembly, Novinky/Reuters

 
Článek

Nové opatření po státu vyžaduje, aby vypracoval zdravotní normy, kterých se budou muset držet nejen modelky, ale i jejich zaměstnavatelé.

„Cílem návrhu zákona je nejen chránit zdraví samotných modelek, ale pomoci především těm, pro které jsou lidé pracující v módním průmyslu inspirací a chtějí je napodobovat,“ zaznělo z úst navrhovatelů zákona.

Hladovějící modelky

Na konferenci, která zákon v Kalifornii představila, vystoupila i aktivistka a bývalá modelka Sara Ziffová. Zarážející bylo mimo jiné její tvrzení, že spousta dívek je nucena do polonahého focení. „Cítila jsme se spíše jako lehká dívka, než jako modelka,“ řekla bývalá modelka a zakladatelka Model Alliance.

Promluvila také o tom, jak velký tlak je na modelky vyvíjen nejen z řad klientů, ale i od samotných agentů, kteří dívkám zajištují práci. Mezi neobvyklé metody patří například i hladovění a velmi drastické diety.

„Když jsem v 16 letech pracovala v Tokiu, v Japonsku, jediným pohonem mého více než 22hodinového pracovního dne bylo vajíčko na tvrdo a bílý neochucený jogurt. Agentura na mě stále vyvíjela tlak, abych zůstala štíhlá. A tak jsem jednoho dne, po tříhodinovém spánku, omdlela přímo na place,“ řekla jedna z dalších bývalých modelek účastnících se konference, Madeline Hillová.

Modelky jako obyčejní zaměstnanci

Nový zákon vyžaduje, aby bylo na modelky pohlíženo jako na zaměstnance. Podle toho se tak na ně vztahuje ochrana státu před sexuálním zneužíváním, vykořisťováním, ale také před rizikem rozvoje poruch příjmu potravy.

Asociace, hledající do modelingových agentur nové tváře a talenty, označila návrh zákona za nesmyslný a nemožný. Podle nich je požadavek licencí pro modelingové agentury zbytečný, protože jsou kalifornské agentury dávno licencované.

„Rozhodně to neřeší ani nezmírní problémy, na kterých je zákon postaven,“ vyjádřila se prezidentka asociací Karen Stuartová.

Aby zákon vzešel v platnost, bude muset projít ještě celou legislativou, než jej podepíše sám guvernér Jerry Brown. Ten se k podepsání zákona zatím nevyjádřil.

Francie zákon navrhla po smrti ikonické anorektičky

Nicméně Kalifornie není první, která se rozhodla s nereálnými ideály ženského těla bojovat. Minulý rok představila stejný zákon Francie, která tak částečně reagovala na smrt Isabelle Caro. Nejznámější modelky, která trpěla anorexií a zemřela na komplikace spojené s touto psychickou nemocí v roce 2010 v pouhých 28 letech.

Krátce před smrtí dokonce pózovala nahá pro kampaň, která měla za cíl zvýšit o této nemoci povědomí ve společnosti. Ta vyvolala řadu pohoršených, šokujících i pochvalných reakcí.

Stát Izrael nařídil podobné opatření již v roce 2013, zatímco Itálie a Španělsko se spoléhají na morální kodex, kterým je v těchto zemích zavázán textilní a módní průmysl. Plní tak dohodu, že nebude veřejnosti předvádět falešné a nezdravé ideály ženské krásy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám