Podle starých receptů se nádivka připravovala bez pečiva, kdy se svařilo mléko s krupicí na hustou kaši, do které se přidalo vejce, nasekané maso a čerstvé kopřivy. Vše se poté peklo na plechu jako svítek.

Dnes se nejčastěji nádivka zapéká. Její příprava není vůbec těžká a zvládnou ji i začínající kuchařky.

Dva takové recepty pro vás připravil Michal Mošna z pražské Restaurace Sokolovna. Přesný postup naleznete v přiloženém videu.

Nádivka s uzeným
Suroviny: 5 starších rohlíků (housek), 5 vajec, 1,5 dcl mléka, 350 g uzeného masa, hladkolistá petržel, muškátový oříšek, 2 větší cibule, sádlo, sůl

Postup: Nakrájené rohlíky na kostky namočíme do mléka. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Na drobno nakrájenou cibuli orestujeme s uzeným masem na sádle. Po vychladnutí přidáme maso k rohlíkům, do směsi přimícháme na drobno nasekanou petržel a tuhý sníh. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 minut.

Chlebová nádivka s mandlemi
Suroviny: 1/4 starého chleba, mléko, 6 vajec, 250 g lesních hub, 100 g mandlí, 2 větší cibule, sádlo, drcený kmín, česnek, sůl
Postup: Chleba nakrájený na kostky zakápneme mlékem. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Na drobno nakrájenou cibuli orestujeme s houbami, česnekem a drceným kmínem na sádle. Po vychladnutí přidáme ke chlebu a společně se sněhem jemně promícháme. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 minut.

Inspirovat se můžete i dalšími recepty

 

Nádivka s kopřivami a medvědím česnekem
Velikonoční nádivka

FOTO: Náš Grunt

Suroviny: 6 rohlíků den starých, 6 vajec, 200 ml plnotučného mléka, 150 g uzeného masa, 150 g vařeného kuřecího masa, 1 nakrájená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky pepře, 1 lžička soli, 100 g kopřiv, 50 g medvědího česneku, 1 lžíce másla

Postup: Kopřivy s medvědím česnekem operte, spařte a poté najemno posekejte, ručně nebo v elektrickém sekáčku.

Z bílků ušlehejte sníh, žloutky promíchejte s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rohlíky nakrájejte a promíchejte s oběma druhy masa, zeleninou a poté zalijte žloutkovou směsí a opatrně vmíchejte sníh. Směs rozetřete do většího hlubokého pekáčku nebo rozdělte do několika menších zapékacích misek dobře vymazaných máslem. Pečte hodinu při 170 °C.

Tradiční velikonoční nádivka

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 500 g vepřové plece, 250 g uzeného masa, 5 vajec, 1 chlebíčková veka, 1/4 l mléka, čerstvé kopřivy (může být i pažitka, cibulová nať), svazek petržele, cibule, 3 stroužky česneku, máslo, sůl, pepř

Postup: Pečivo nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky a necháme stát. Vepřové maso uvaříme (přidáme celý pepř a česnek). Zvlášť uvaříme i uzené. Po vychladnutí všechno maso nakrájíme na kostičky a ještě chvilku orestujeme na cibulce. Necháme vychladnout a vložíme do mísy k pečivu. Přidáme nasekané byliny a spařené kopřivy, mírně osolíme, opepříme a jemně promícháme. Nakonec do směsi vmícháme ušlehaný sníh. Vše vložíme do máslem vymaštěné formy či pekáče, navrch naklademe ještě kousky másla a dáme péci dozlatova na 200 °C.

Velikonoční nádivka s hlívou ústřičnou

FOTO: Racio

Suroviny: 6 ks žitného Knäckebrotu, 150 ml mléka, 3 vejce, 150 g šunky, 100 g hlívy ústřičné, špetka muškátového květu, 5 lžic olivového oleje, 3 stroužky česneku, hrst petrželové natě, pažitky a libečku, sůl, pepř

Postup: Knäckebroty rozemeleme v mixéru, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky, špetkou muškátového květu a mletého pepře a necháme pět minut odležet. Šunku nakrájíme na kostičky a orestujeme dozlatova společně s houbami, poté přidáme k připravené směsi. Promícháme společně s nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem a olejem, nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

Směs přendáme do mísy a zapékáme cca 15 minut při 190 °C.


Žena

14:43

Naše sny a fantazie nám pomáhají prožít něco, co je ve skutečném životě nemožné, nebo se alespoň zdá nedosažitelné. Nejinak je tomu...

8:59

Na filmovém plátně zlomila srdce Jiřímu Bartoškovi a Oldřichu Kaiserovi, za manžela dostala Karla Gotta, s nímž nazpívala duet. „Případnou...

13:05

Stále častěji lidé hledají alternativy k tradičnímu vánočnímu cukroví. Ať je k veganství vedou zdravotní problémy, či vlastní přesvědčení,...

11:05

Polévka ze zelí je oblíbená především v zemích střední a východní Evropy. V Německu se jí říká krautsuppe, v Rusku ji znají jako šči...



Komerční sdělení


Zprávy dne

Ve Stardance dotančili Dalibor Gondík s Alicí Stodůlkovou Video

FOTO: Právo

17. 11. Sobotní večer na České televizi patřil opět taneční soutěži Stardance. Soutěž opustil Dalibor Gondík s Alicí Stodůlkovou. Nejvíce bodů dostali Jiří Dvořák s Lenkou Norou Návorkovou. Celý článek Ve Stardance dotančili Dalibor Gondík s Alicí Stodůlkovou»

Vybrané články

17. 11. Aktualizováno Česká republika si v sobotu připomněla Den boje za svobodu a demokracii a s ním spjaté události z let 1939 a 1989. Na mnoha místech...

17. 11. Aktualizováno Andrej Babiš ml., syn českého premiéra Andreje Babiše (ANO), poslal ve čtvrtek ze Švýcarska další zprávu. Kontaktoval reportéry serveru...

17. 11. Vědci navrhují zřízení jakési „mikrobiální Noemovy archy“, která by sloužila k uchování prospěšných střevních baktérií odebraných...