Hlavní obsah

Plody, které mohou být podle odborníků prevencí vzniku demence

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé fialové plody patří mezi nejchutnější a nejvýživnější lesní ovoce vůbec. Ne nadarmo už byly několikrát zařazeny do seznamu superpotravin. Borůvky totiž oplývají antioxidanty, obsahují vitamín C a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Podle nové studie mohou hrát významnou roli v boji proti demenci.

Foto: Profimedia.cz

Malé fialové bobule mohou být pro zdraví mozku doopravdy přínosné, tvrdí nová studie.

Článek

Pokud mezi vaše nejoblíbenější ovoce patří borůvky, mají pro vás američtí vědci velmi dobrou zprávu. Podle nich totiž mohou borůvky zabránit vzniku a rozvoji demence.

Tvrdí, že sloučenina, kterou obsahují tyto bobule, pomáhá posílit obranyschopnost mozku proti Alzheimerově chorobě.

Zdravý životní styl především

Lékaři dokonce tvrdí, že fialové plody mají „silný potenciál zmírnit riziko vzniku demence v pozdějším věku“. Mnoho odborníků se také domnívá, že místo toho, aby se stále dokola hledal lék na toto vážné neurodegenerativní onemocnění, by měl být kladen vyšší důraz na to, jak moc je důležitá prevence - tedy zdravý životní styl.

Borůvka je také právoplatně na seznamu nejzdravějších potravin světa. Je dokonce spojována se snižováním rizika výskytu srdečních onemocnění a rakoviny.

Studie pomocí placeba

Univerzita v Cincinnati pod vedením doktora Roberta Krikoriana studovala 47 mužů a žen ve věku 68+, u kterých byla diagnostikována mírná kognitivní porucha.

Tedy problémy, mezi které patří výpadky paměti, které se v některých případech mohou rozvinout až v demenci, napsal deník Dailymail.

Všichni zkoumaní dostali nejprve buď placebo tabletu, případně prášek s obsahem sušených borůvek. Tyto tablety dostali s sebou domů a měli za úkol brát je jednou denně po dobu čtyř měsíců.

Dobrovolníci museli podstoupit také psychické testy, a to na začátku i na konci studie. Ta se zaměřovala především na funkce jejich paměti a mentální dovednosti. Výsledky studie ukázaly, že mají bobule pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku.

Borůvky zlepšují obranyschopnost buněk

„Došlo k výraznému zlepšení kognitivních funkcí u těch, kteří brali tablety s borůvkovým práškem.“ Skeny mozků těchto zkoumaných ukázaly také vyšší mozkovou aktivitu.

Vědci tento úspěch přičítají antokyanům, rostlinným barvivům, kterým plody vděčí za svou tmavě fialovou barvu. „Tyto chemické látky pravděpodobně zvyšují obranyschopnost buněk.“

Odborníci dodávají, že borůvky mohou být v paměti nápomocny i u těch lidí, kteří netrpí žádným závažným problémem, ale jsou zapomětlivější než ostatní.

Výzkum doktora Krikoriana, který byl financován vládou Spojených států a pěstiteli borůvek, ukázal, že všechny důkazy doopravdy poukazují na to, že by tyto fialové bobule mohly účinkovat jako prevence vzniku demence.

Minimální prospěšná dávka není známa

„Naše zjištění pouze potvrzují předešlé studie a testy na zvířatech a také podporují teze, že borůvky mohou být opravdu velkým přínosem pro zlepšující se paměť a kognitivní funkce u starších osob,“ dodává lékař a zároveň doporučuje, aby lidé nejen ve středním věku do své diety fialové plody rozhodně zařadili.

„Prozatím není známa minimální dávka, která by měla prokazatelně pozitivní vliv na mozek, ale data naznačují, že bohatě postačí, pokud si borůvky dáte několikrát za týden. Už takové množství by mělo být prokazatelně zdraví prospěšné.“

Reklama

Výběr článků

Načítám