Hlavní obsah

Březová míza svou popularitou střídá zázračně zdravou kokosovou vodu

Novinky, ema

Kokosové vodě se přičítá mnoho zázračných účinků. Spousta lidí o ní mluví jako o zázračném nápoji 21. století. Je také nezbytnou součástí pitného režimu fitness nadšenců, kteří využívají především její výborné hydratační vlastnosti. Její popularita ale klesá a na pomyslném trůnu „super drinků” ji střídá o něco kontroverznější nápoj. Šťáva z březové mízy.

Foto: Profimedia.cz

Březová míza se získává ze stromu navrtáním díry a pomocí duté trubky nebo brčka.

Článek

Kokosová voda je čirá tekutina nacházející se ve středu kokosových ořechů. Neobsahuje tuk, má vysoký obsah draslíku a díky minerálním látkám na některé lidi působí jako přírodní energetický nápoj.

Prodává se v prodejnách zdravé výživy, ale čím dál častěji se objevuje i v nabídce drogerií. Výrobce ji zabaluje do atraktivních malých pitíček, která jsou praktická a dají se schovat do kabelky. Člověk je tak může mít při ruce 24 hodin denně.

Bříza, pomocník při detoxikaci

Jenomže kokosové vodě šlape na paty voda z břízy, kterou mnozí oslavují jako revoluční super drink. A toho se samozřejmě chytili i obchodníci a březová voda už se začala prodávat v zahraničí. I u nás už se dá sehnat. Většinou ale zatím jen v podobě šťávy nebo detoxikační čisticí kúry.

Nápoji z březové mízy jsou přičítány opravdu neuvěřitelné účinky. Podle britského prodejce březové vody Sibbery má tento nápoj neobyčejné zdravotní výhody. Například vyplavování toxinů z těla.

Někteří odborníci „zázraku” nevěří

Nezávislí dietologové jsou ale k tomuto tvrzení skeptičtí. Domnívají se, že sklenice vody hydratuje tělo úplně stejně, jako tento, podle výrobce „zázračný“ nápoj. A také je to rozhodně levnější. V Británii se 250 mililitrů tohoto nápoje prodává za téměř 90 korun.

Bohužel vysoká cena je daň za složitý proces, kterým je voda ze stromů získávána. Odběr je možný pouze na jaře, kdy se do kmenu navrtají dírky, do kterých se strčí dutá trubka nebo brčko, kterými tekutina odtéká do sběrné nádobky.

Na sběr 100 ml mízy je potřeba zhruba 5 hodin. Pokud se pozastavujete nad otázkou, jestli tento proces není pro strom škodlivý, tak není.

Dailymail píše, že sklízení této tekutiny strom nepoškozuje ani nijak neohrožuje na životě. A míza, která je z něj získána, představuje pouhé 1 % jeho produkce.

Podle prodejce podporuje funkci jater a ledvin, ale také urychluje proces hubnutí a podporuje tělo při detoxikačních procesech.

Nápoj s dřevitou dochutí znali už naši předci

„Břízová míza obsahuje elektrolyty, například draslík, který pomáhá hydratovat organismus. Také v ní najdeme flavonoidy, které vynikají svými báječnými antioxidačními vlastnostmi. Nicméně některé produkty mohou obsahovat i přidaný cukr, proto je potřeba, stejně jako u jiných výrobků, číst důkladně etikety,“ varuje výrobce.

Doktorka Michelle Storferová, odbornice na výživu, uvedla, že lidé v Severní Americe věří ve zdravotní a léčivé účinky březové vody už spoustu let.

„Věřili a věří totiž v její úžasné léčivé vlastnosti, od snížení krevního tlaku a cholesterolu po léčbu infekcí močových cest a léčbu rakoviny.”

Lidé, kteří měli možnost mízu ochutnat, ji popisují jako mírně nasládlou, hedvábnou tekutinu s dřevitou dochutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám