Hlavní obsah

První kliniku pro léčbu kocoviny otevřeli v Austrálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud lidé v Austrálii přeberou například při novoročních oslavách, svou kocovinu si mohou přijít vyléčit na první kliniku na světě, která je specializovaná na ty, kteří to přehnali s alkoholem. Některým lékařům se ale tato myšlenka nelíbí a pokazují na to, že klinika akorát jedince podporuje v nadměrné konzumaci lihovin.

Foto: Profimedia.cz

Opilci v Austrálii si mohou kocovinu vyléčit na specializované klinice.

Článek

První kliniku světa, v níž se léčí jen následky nadměrné konzumace alkoholu, otevřeli v australském Sydney. Tzv. Hangover Clinic nabízí různé metody uklidňování nepříjemných symptomů kocoviny, od nichž si většina lidí pomáhá smaženým jídlem a studenou colou.

Nejtěžším případům nabídnou nitrožilně fyziologický roztok obohacený o vitamíny a bolest tišící léky. Tato kapačka dodá tělu ihned tekutiny a vedlejší projevy odbourávání alkoholu utlumí přidané látky.

Ošetření přijde draho

Klinika nenabízí trvalou hospitalizaci a příchozí na ní stráví maximálně hodinu. Tak dlouho trvá podání infuze a ošetření.

Léčení ale nelze čerpat z veřejného zdravotnictví a za ošetření tak zaplatí pijan 140 až dvě stě australských dolarů, tedy asi 2,5 až 3,5 tisíce korun. Tedy žádná laciná kratochvíle, připočteme-li, kolik člověk utratí jen za onu nadměrnou konzumaci v baru.

„Tato klinika jen podporuje lidi v konzumaci alkoholu naprosto nevhodným způsobem, je to něco, co by vláda měla velmi pečlivě prošetřit,“ míní hlavní lékařský poradce australské vlády a preventolog doktor Michael Moore v rozhovoru pro Sydney Morning Herald.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám