Hlavní obsah

Přerušovaný spánek je horší než jeho nedostatek

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánkem strávíme poměrně značnou část života, a je tak zjevné, že má na lidské zdraví významný vliv. Jeho dostatek pomáhá tělo regenerovat, naopak nedostatek může napomáhat rozvoji některých zdravotních komplikací. Krátká doba spánku ale není podle odborníků zdaleka tak škodlivá jako spánek přerušovaný.

Foto: Profimedia.cz

Přerušovaný spánek má na náladu a celkové rozpoložení člověka mnohem významnější vliv než kratší doba odpočinku.

Článek

Stále více lidí se ve dnešní moderní době potýká s nedostatkem času. Kvůli práci, rodině či neutuchajícím požadavkům na dokonalost ze strany okolí nemá řada lidí čas ani sama na sebe.

Jít občas do kina, na procházku nebo si jen jít brzy večer lehnout je tak pro mnohé téměř nesplnitelným přáním. Pozdní odchod do postele pak ještě u někoho bývá doprovázen častým probouzením, což zdraví zrovna neprospívá, varuje server deníku Express.

Přerušovaný spánek zamává s náladou 

Spánkoví odborníci se v jednom z posledních průzkumů zaměřili místo vlivu na celkové zdraví spíše na fakt, že nedostatečná doba spánku, případně jeho přerušování má vliv na celkovou náladu člověka. Do stejné roviny je prý rozhodně postavit nelze.

Oba způsoby, tedy nedostatečná doba, případně časté přerušování spánku náladu ovlivňují negativně, přerušování v podobě odcházení na záchod nebo probouzení kvůli leknutí zamává s náladou po ránu mnohem víc.

Vědci to dokládají studií, při které skupinu 62 dobrovolníků podrobili jednoduchému testu. Tři po sobě jdoucí noci je rozdělovali do tří skupin – jedna mohla spát dlouho dle libosti, druhá měla jen vymezený čas a třetí skupina byla navíc v pravidelných intervalech v noci probouzena.

S náladou na tom byli jednoznačně nejhůře ti, jejichž spánek byl záměrně přerušován. Ti vykazovali nejvíce nervozity, mnohdy až podrážděnosti. Celková nálada a špatné rozpoložení pak má následný negativní vliv i na zdraví. Lidé jsou náchylnější vůči stresu, depresím, mají sklony se stravovat nezdravěji atd.

Tělo si neodpočine

„Je-li váš spánek během noci soustavně narušován, nemáte možnost projít všechny spánkové fáze a dostat se do stadia tzv. pomalých vln, které je klíčem k tomu, aby si tělo odpočalo a začalo doplňovat potřebnou energii,” uvedl Patrick Finan, profesor psychiatrie a behaviorálních věd na Univerzitě Johna Hopkinse v americkém Baltimoru.

Výsledky studie byly uveřejněny v časopise Sleep.

Reklama

Související témata:

Související články

Večerní pití kávy posouvá biorytmus

Obyčejný kofein by mohl cestovatelům pomoci překonávat nepříjemné příznaky pásmové nemoci, tzv. jet lag. Šálek kávy před spaním totiž podle nového průhzkumu...

Výběr článků

Načítám