Při přechodu na redukční dietu není dobré lpět v přizpůsobení jídelníčku jen na jedné věci, je potřeba se na změnu životního stylu zaměřit jako na celek. Místo okamžité a razantní změny je rozumné začít postupně. Dietoložka Cynthia Sassová radí na health.com, že nejlepší je nejdříve zařadit jednu změnu, a teprve když si na ni člověk zvykne, zavést další.

Pomoci může vláknina

Nedávná studie vedená National Institutes of Health zjistila, že lidé, kteří byli požádáni, aby do svého jídelníčku zařadili více vlákniny (30 g denně z potravy, nikoli potravinových doplňků), zhubli téměř stejně tolik jako jiní, kteří byli omezeni stravovacím plánem.

Vědci také zjistili, že zkoumaní navíc díky vláknině konzumovali méně mastných a sladkých potravin, které dokonale vytlačila jídla bohatá na vlákninu. Pokud byste chtěli také vyzkoušet tento trik, zaměřte se na konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce, zejména na ty kousky s jedlými stonky, se slupkou, ořechy, semena, divokou rýži, hrách, čočku nebo fazole. Odbornice radí tato jídla vyměnit za přílohy, například k masu či k omeletě, nebo je přidávat do salátů.

Změnou jídelníčku se mění chutě

„Mnoho klientů je překvapených, když zjistí, že se jim postupnými změnami jídelníčku zásadně mění chutě po tom, co přestanou konzumovat umělá sladidla. Říkají, že už nemají takové nutkání ke sladkostem, nehladoví hned hodinu poté, co dojedí, ale doopravdy vědí, co je hlad a co pouze chuť,“ říká Sassová.

Také radí, když chce člověk přejít z pití šťávy na čistou vodu, ale nemůže si zvyknout, může si do vody zpočátku přidávat například nastrouhaný závor, limetku, mátu nebo třeba mražené ovoce. Ideální je takové nápoje servírovat dětem, které doplní nejen pitný režim, ale po vypití skleničky mohou mlsat sladké plody či plátky okurky.

Pokud milujete masovou směs v tortille, burrito a podobná jídla, vězte, že i taková maličkost vás může stát kila navíc. Zkuste ji vyměnit za pouhopouhou masovou náplň a místo tortilly přidat zeleninu, fazole, rýži a salát. Zkonzumujete tak o polovinu méně sacharidů, než když náplň zabalíte do pšeničné tortilly.

Pokud jste milovníky těstovin, obvyklé porce snižte na polovinu a naopak přidejte čerstvý špenát, rajče, nakrájené žampióny a cibuli. Tento trik vám ušetří zhruba 15 g sacharidů, zvětší porci jídla a budete se cítit sytější.

Udělejte z hořké čokolády dezert

„Tato změna pomohla spoustě mých klientů shodit nadbytečná kila,“ říká Sassová. Zhruba 40 g hořké čokolády obsahuje většinou zhruba 200 kalorií a 21 g sacharidů. Čokoládový croissant má zhruba 370 kalorií a 46 g sacharidů, čokoládové cookie zase 440 kalorií a 58 g sacharidů. Výzkum také ukázal, že tmavá čokoláda pomáhá potlačit chuť na sladké i slané pochutiny.

Pozor na alkohol

Co se týče kalorií, konzumací alkoholu jich do svého jídelníčku dostáváte víc, než si můžete myslet. A pro mnoho lidí se stávají odpovědí, jak to, že se jim stále drží kila nahoře. „Mnoho mých klientů přiznává, že po jedné dvou skleničkách padají zábrany i přesvědčení a lidé pak snědí, na co přijdou, a třeba i takové potraviny, kterých by se střízliví ani nedotkli.“

Z toho tedy vyplývá, že se člověk nemusí nutně stát abstinentem, když se chce zbavit nadbytečných kil. Stačí, když si dá předsevzetí, že alkohol bude pít maximálně jednou týdně, a to dva drinky, z nichž každý zapije velkou sklenicí vody.