Hlavní obsah

Mořské ryby se vyplatí konzumovat, mají více tělu prospěšných látek

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou zdravé tuky, velmi důležité pro lidský organismus. Mnoho odborníků říká, že konzumací doporučeného množství omega-3 mastných kyselin prokazujeme velkou službu svému zdraví. Zdrojem těchto kyselin jsou ryby, zejména ty mořské a také mořské plody.

Foto: Profimedia.cz

Průměrný Čech sní za rok necelých šest kilo ryb, z toho většinu tvoří ryby mořské.

Článek

Ryby a mořské plody bychom měli konzumovat alespoň jednou, nejlépe dvakrát týdně. Obsahují spoustu cenných vitamínů, zejména pak můžeme jmenovat jód, vápník, fosfor, draslík a další.

Mořské ryby navíc obsahují vitamíny rozpustné v tucích: A,D, E, K. Velmi důležitou složkou jsou ale hlavně omega-3 mastné kyseliny, které si tělo samotné nedokáže vyrobit, a proto je musíme přijímat ve stravě.

Nenasycené mastné kyseliny snižují riziko infarktu, diabetu a redukují i vysoký krevní tlak. Aby ale ryba obsahovala všechny vitamíny a prospěšné látky, měla by být čerstvá. Jak to ale bezpečně poznat?

„Pokud můžete, kupujte jednoznačně rybu vcelku,” radí šéfkuchař bistra O´papa Marek Buk. „Oči by měla mít jasné, nezakalené a žábry musí být jasně červené,” dodává šéfkuchař. Také varuje před vůní, podle něj by každý obchodník měl svolit k tomu, aby si zákazník k rybě mohl přičichnout. Při koupi filetu by pak člověk měl kontrolovat strukturu masa, která by měla být vcelku a nedrolit se. Právě rozdělování masa může značit, že ryba není čerstvá.

Mořské ryby mají více živin

„Ryby s vyšším obsahem tuku než 10 % považujeme za tučné a jejich výhodou oproti méně tučným rybám je vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, které jsou označeny za zdravé tuky. Patří mezi ně hlavně losos, tuňák, sardinky nebo makrela,” říká Marek Sedlák z Nordsee a dodává, že potřebnou denní dávku jódu (150 g) zajistí jedna porce ryb, nejlépe pak makrela, losos, nebo treska obecná.

Průměrný Čech sní za rok necelých šest kilo ryb, z toho většinu tvoří ryby mořské. Ty mají vyšší obsah tělu prospěšných látek. Kapr sice patří mezi oblíbené ryby, ovšem stále častěji ryby sladkovodní vyměňujeme za mořské varianty.

„Pokud se vám nedostává vitamínů, sáhněte po mořských druzích s červenou svalovinou, například po sledích, makrelách, tuňácích či sardinkách,” doporučuje Sedlák.

Zvýšený podíl mastných kyselin ale obsahují i mořské plody, jako krevety, korýši, chobotnice, ústřice, krabi a kaviár. Ústřice navíc obsahují vyšší podíl zinku, který má pozitivní účinky na reprodukční orgány. Zejména proto se považují za přírodní afrodiziakum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám