Hlavní obsah

Vysoké podpatky ničí chodidla, záda i kolena

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angela Kellyová (67) nosila podpatky celý život. Kdysi hrávala badminton, později měla problém jít kvůli bolesti nakupovat. Následek tragické nehody? Ne. Bohužel za to může vášeň v nošení vysokých podpatků. Ta ji stála zdraví.

Foto: Profimedia.cz

V botách s vysokými podpatky se spousta žen cítí přitažlivější, jejich nošením si ale mohou způsobit bolesti i vážné zdravotní problémy.

Článek

„Nosila jsem extra vysoké jehlové podpatky každý den už od dob, kdy jsem byla teenager, ale i později,“ říká Angela a dodává, že je pak nosila vždy, když chtěla vypadat elegantně.

První podezření na artritidu v pravém koleni měla ve svých třiceti letech. Ovšem ani to ji nepřesvědčilo, aby se své závislosti na „jehlách“ vzdala. Místo toho zatnula zuby a užívala léky na bolest. Jenomže před čtyřmi roky už nešlo bolest přehlížet.

Problém jí dělalo i nakupování v supermarketu, kdy se musela držet pevně nákupního košíku, a tak začala nosit tenisky. „Přátelé mě povzbuzovali, že mi pohodlné a sportovní boty sluší, aby mě namotivovali k uzdravení, ale ve skutečnosti byla bolest horší a horší.“ Testy ukázaly, že v levém koleni téměř vymizely chrupavky a že bude potřebovat titanovou kolenní náhradu, což vyžaduje náročnou operaci a dlouhou rekonvalescenci.

Ovšem po operaci, která se uskutečnila v roce 2011, se vše změnilo a Angela už zase může hrát badminton a chodit cvičit. „Stýská se mi po podpatcích a závidím kamarádkám, které je pořád mohou nosit,“ říká a dodává, že hned další operací, která byla způsobena její závislostí na botách, bylo chirurgické narovnání vbočeného palce na noze.

V nedávném průzkumu mezi 1200 ženami 93 % z nich uvedlo, že se v podpatcích cítí ženštější a svůdnější.

Jedenašedesátiletá Susan Owensová nosila, stejně jako Angela, podpatky už od puberty. V roce 2010 ji ochromila urputná bolest kolene. „Zprvu jsem si bolest vysvětlovala stárnutím, ale časem už nepomáhaly léky a artritické bolesti mě budily i ze spaní.“

Půl roku poté lékař podal Susan steroidové injekce do kolene, ale Susan, jako učitelka ve školce, se nemohla k dětem téměř ani sklonit, natož si k nim třeba kleknout.

„Začala jsem přibírat, přestala jsem být aktivní a cítila jsem se staře a nevkusně.“ A tak podstoupila operaci, při které jí lékaři na obou nohách odstranili poškozené chrupavky a pravý kolenní kloub nahradili umělým. Susan po dvou měsících opět jezdila na kole, tancovala a i dnes si občas ráda nazuje podpatky, i když jen velmi nízké.

Vysoké podpatky = vysoké sebevědomí

Angelin i Susanin případ může být odstrašujícím příkladem pro ty ženy, které nosí vysoké podpatky téměř denně. Většina žen si je přitom dobře vědoma toho, že obouvání bot s vysokými podpatky nemá pro jejich zdraví žádné pozitivní přínosy, spíše naopak. I přes možná rizika ale svou vášeň nijak neomezují. Chtějí si přidat centimetry, nebo sebevědomí, protože většině mužů se vysoké podpatky líbí.

„Stání na bříškách prstů je proti přirozenosti těla. Svaly a klouby v celém těle to musí samozřejmě kompenzovat a udržet těžiště i tělo ve vzpřímené poloze. Nošení vysokých podpatků má na svědomí i mučivé bolesti zad, kyčlí a dokonce i problémy s krční páteří,“ dodává fyzioterapeut Tim Allardyce.

Nošení vysokých podpatků deformuje klenbu i prsty, vede k bolesti nohou a zkracování lýtkových svalů i achilovky, a nejen to. Tím, že žena chodí na špičkách, způsobuje, že se tělo začne automaticky naklánět dopředu. Nevědomky se tedy snaží vyrovnávat pohybem vzad, čímž trpí kolena, kyčle a hlavně bedra.

Nová studie z USA dokonce varuje, že podpatky vyvíjejí tlak na kolenní klouby a chrupavky, a tělo v tomto případě funguje jako vestavěný tlumič nárazů, což zvyšuje riziko osteoartrózy. Proto některé ženy časem potřebují invazivní zákrok v podobě kolenní náhrady.

Studie ze Stanfordské univerzity zkoumala ženy, které chodily v botách bez podpatku, s polovičním či třetinovým podpatkem. Vědci při ní zjistili, že na vysokých podpatcích velmi trpí kolena, která jsou v nepřirozené poloze, a tím se následně zvyšuje riziko osteoartrózy. Fyzioterapeut Tim Allardyce není tímto poznatkem překvapen a pro Dailymail říká, že na své klinice problémy spojené s nošením vysokých podpatků řeší velmi často.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám