Hlavní obsah

Čím ve stravě nahradit bílý cukr

Novinky, ema

Bílý cukr konzumujeme daleko více, než bychom měli. A kolikrát si to ani pořádně neuvědomujeme. Chcete ho úplně, nebo alespoň částečně vyřadit ze své stravy? Existuje spousta zdravě sladkých a lahodných variant. Pozor ale i na jeho skryté formy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud vás chytne chuť na sladké, nesnažte se mučit tím, že se pokusíte zapomenout, nebo potlačit chuť. Naopak. Abyste uspokojili své chutě, nemusíte si je nutně odepírat. Zaměřte se ale na zdravou sladkou alternativu. Sáhněte po kusu ovoce, a pokud máte čas, dopřejte si zdravou svačinku v podobě nakrájeného ovoce s přírodním jogurtem a lžičkou medu.

Vždy také konzumujte raději čerstvé polévky. Rozhodně jim dávejte přednost před těmi z pytlíku, čínskými polévkami a jinými instantními variantami. Jsou totiž většinou doslazovány cukrem. Server womanmagazine.co.uk upozorňuje, že v instantní polévce může být až pět lžiček cukru.

Kvalitní tuky zaženou chuť

Zásobujte se kvalitními tuky. Příliš mnoho sladkého může způsobit, že hladina cukru nejdříve rapidně stoupá a následně zase klesá, což má za následek to, že je člověk daleko dřív hladový. Dostaňte proto do svého těla dobré tuky v podobě avokáda, mandlí a používáním olivového oleje při vaření. To vše pomůže regulovat hladinu cukru v krvi a omezit tak chuť na sladké.

Pokud vás mlsná přepadá i večer, rozptylte se něčím stejně lákavým. Například horkou vanou se spoustou pěny, nebo u pěkného filmu či oblíbeného seriálu. Také je velmi důležité dostatečně pít. I to totiž může zamezit chuti na sladké. Ne nadarmo i zde platí pořekadlo, že hlad je převlečená žízeň.

I když je ovoce lákavou alternativou například za čokoládu, nekonzumujte ho příliš, raději si dopřejte zeleninu. Ovoce obsahuje velké množství přírodního cukru (fruktózy), zatímco většina zeleniny neobsahuje vůbec žádný, nebo jen velmi malé množství.

Pozor na záludné formulace

Dejte si ale pozor i na takzvaný záludný cukr, a proto pozorně čtete, co se píše na etiketách výrobků, které kupujete. Pozor na přidaný cukr, sladidla, kukuřičný sirup, melasu a další.

Pokud potravina obsahuje informaci ”bez přidaného cukru”, znamená to, že do ní nebyly přidány jednoduché sacharidy, ale neznamená, že je výrobek sám o sobě neobsahuje. Pozor i na formulku ”bez cukru”, takové výrobky bývají často doslazovány umělými sladidly.

Zaměřte se i na oblíbené teplé nápoje. Místo cukru si do kávy dejte skořici, nebo čokoládový posyp, do čaje zkuste stévii. A nenechte se zmást ani „dietními“ nápoji.

Ano, možná se mohou zdát jako zdravější volba, ale ve skutečnosti je lékaři spojují s přírůstkem tělesné hmotnosti. Místo takového nápoje raději dejte přednost kohoutkové vodě s nakrájeným ovocem, nebo vhoďte do džbánku mátu a citron.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám